Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Rico: 'Mijn afscheid mag wel theatraal zijn'

Beeld © Koos Breukel

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Deze week: Rico (56), KNO-arts uit Amsterdam, laat het liefst opera horen op zijn uitvaart.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Faust, van Charles Gounod en dan specifiek Christ est ressuscité."

Waarom juist dit nummer?

"Dit nummer raakt me elke keer weer als ik het hoor. Het heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt toen ik het als negentienjarige jongen zong, samen met mijn vader. We speelden samen als amateurs in de opera Faust en op de avond van de generale repetitie hoorden we dat mijn oma net was overleden. Op de dag van haar begrafenis was ook de première, en toen stonden we er en zongen we samen. Dit nummer is instrumentaal zo krachtig en werkt gevoelsmatig naar een sluitstuk toe."

"Twee jaar geleden overleed mijn vader aan corona en ook toen klonk dit nummer weer. In kleine kring maar niet minder indrukwekkend. De pastoraal werker gebruikte de instrumentale stukken om nog een paar woorden te zeggen, dat was echt prachtig. Ik zou het mooi vinden als dit nummer ook bij mijn afscheid wordt gespeeld, al besef ik ook dat ik het zelf niet meer hoor. Het mag van mij wel theatraal. Voor mij geeft dit nummer echt kracht, en draagt het bij aan de wil om door te gaan. Maar als zij er troost uit halen, is het goed."

Desiree:
Vorige week:
Desiree: 'Ik moet in de mood zijn voor mijn eigen uitvaartlijst'

Wat zegt het over je leven?

"Het zegt iets over mijn jeugd, over het gezin waar ik uitkom. Opera speelde een belangrijke rol bij ons thuis. Mijn vader zong altijd in opera's en heeft op die manier de liefde voor muziek op mij overgebracht. Op mijn achttiende ging ik met twee vrienden ook bij de opera en de vereniging was dolgelukkig dat er eindelijk weer wat mannen waren."

"We kwamen alle drie uit een kerkkoor en wilden meer met muziek doen. Faust heeft ook iets kerkelijks, dus dat paste mooi. Ik houd wel van dat theatrale. Ik zing nog steeds in amateurmusicals. Heerlijk! En niet geheel toevallig heb ik van stemspecialisme mijn beroep gemaakt. Faust is mijn favoriete opera, al komt La Bohème ook dichtbij."

Waar luister je het liefst naar muziek?

"In een theater, met meerdere mensen om me heen, omdat je dan meteen de schoonheid en de emotie met elkaar deelt. Ik ga heel vaak naar het theater en dat heb ik in coronatijd enorm gemist. Met vrienden, maar net zo lief alleen. Dat ik zomaar naar DeLaMar en Carré kan fietsen, is een groot geluk. In de auto luisteren vind ik ook fijn, omdat ik dan verder niets hoef te doen. Thuis is muziek voornamelijk een achtergrondvulling."

Bert
Lees ook:
Bert Visscher droomt ervan 100 keer in Carré te staan

Hoeveel lijstjes heb je staan op Spotify?

"Ik heb stapels cd’s en die luister ik bijna niet. Maar ja, weggooien doe ik ook niet. Lijstjes maken op Spotify doe ik niet. Meestal luister ik naar de radio. Dat kan 538 zijn, maar ook Radio 1. Ik ben de laatste tijd vooral fan van podcasts. True crime en ook fictie. Qua muziek is het echt niet allemaal opera overigens. Ook Robert Long, ABBA, opera’s, musicals, veel jazz en zelfs Billy Idol. Ik ben een omnivoor."

Wat is je guilty pleasure?

"Het nummer For A Friend van The Communards. Dat nummer slingert me meteen weer terug naar het begin van mijn logopedie-opleiding. Het raakte me destijds ook erg en mag wat mij betreft ook wel op mijn begrafenis. En ABBA inderdaad. Toen ik de elpee ABBA Arrival kreeg, had ik nog geen Engels op school en maakte ik er in mijn hoofd ar-rie-val van. Pas jaren later op Schiphol zag ik in dat het natuurlijk arrival was."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl