Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Desiree: 'Ik moet in de mood zijn voor mijn eigen uitvaartlijst'

Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al schuiven we ‘m graag zo lang mogelijk voor ons uit. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Desiree (35), conceptmanager in de media uit Amsterdam, heeft ‘m al jaren klaarliggen: een nummer van Mr. Probz.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Nothing Really Matters van Mr. Probz."

Waarom juist dit nummer?

"Ik luisterde dit nummer vaak toen ik zwanger was van mijn zoontje Mats. Het zit muzikaal goed in elkaar en de tekst is prachtig. Het gaat over liefde en dat is alles wat je nodig hebt. Zo voelt dat ook voor mij. Liefde en vriendschap is alles wat telt. Als baby lag hij op mijn borst en luisterde ik dit nummer weer en toen moest ik zo hard huilen. Opnieuw voelde ik: alles waar het echt om gaat, zijn de mensen om je heen. De rest is ruis. Op je uitvaart maakt het echt niet uit wat je allemaal hebt gedaan, maar wel wie je was."

En wat zegt het over je leven?

"Het afgelopen jaar heb ik helaas op een harde manier moeten leren wat belangrijk is in het leven. Ik stond wafels te bakken toen mijn vader belde en riep: 'Je moet nu komen!' Mijn moeder bleek een aneurysma te hebben. Ze wonen anderhalve kilometer verderop, maar ik was te laat om mijn moeder nog te kunnen spreken.

Je moet ouder worden om de waarde van het leven te beseffen. Vroeger was het 'ik ben Desiree en dit is mijn werk'. Nu is het 'ik ben Desiree en ik ben moeder, ik ben vriendin en ik heb werk'. Ik vind mijn werk nog steeds heel leuk, maar ik voel ook dat ik op kantoor vervangbaar ben, maar thuis niet. Dat gevoel komt in dit liedje sterk naar voren. Mr. Probz zingt over een vrouw, maar ik lees dit als mijn gezin en mijn familie."

'Still
Vorige week:
'Still Believe van Herman Brood zegt me dat de onvoorwaardelijke liefde toch nog komt'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"In de auto, omdat ik niet het geduld heb om thuis muziek te luisteren. Daar gebeurt van alles en ben ik met te veel dingen tegelijk bezig. De auto is een fijne bubbel waar niets anders hoeft dan op de weg letten en lekker luisteren. Behalve als het superdruk is, of ik krap moet inparkeren, dan gaat ‘ie uit."

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Vijf zelfgemaakte en nog een paar andere. Een van die lijstjes is mijn eigen uitvaartlijst en die luister ik ook gewoon. Ik moet er wel voor in de mood zijn, maar ik vind het gewoon mooi. Het zijn wel echt mijn nummers. Soms denk ik dan aan de uitvaart van mijn moeder, of mijmer ik wat over het leven. Een lijstje voor op mijn werk heb ik niet, want met muziek kan ik me echt niet concentreren. Lijstjes met Disneyliedjes wel, samen met vriendinnen. We gingen samen naar Disneyland Parijs, zonder kinderen, en maakten een playlist voor onderweg. Dat was heerlijke voorpret!"

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe Spotify-functie stelt liedjes bij elke playlist voor

Wat is je guilty pleasure?

"Volgens mijn vriend ben ik een en al guilty pleasure, hij probeert me nu wel op te voeden. Dat is ook een van de redenen dat ik dit lijstje heb gemaakt, want dit ben ik ook. Meeblèren is wel de gemene deler in mijn muzieksmaak. Hits uit de 90’s, de Backstreet Boys, ik luister het nog steeds. Dat jeugdsentiment vind ik heerlijk. Qmusic is er groot mee geworden, dus waarom moet ik me ervoor schamen?"

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl