Ga naar de inhoud
Nooit meer

Yvonne wil nooit meer gebruikt worden om haar geld: 'Die 9000 euro niet teruggezien'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij 'nooit meer' willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Deze week: om hem te helpen leende Yvonne (58) haar toenmalige vriend een groot geldbedrag. Helaas maakte hij flink misbruik van haar vertrouwen.

"Een wolf in schaapskleren, zo omschrijf ik mijn ex. Acht maanden zijn we samen geweest. In het begin was hij attent. Later ben ik me gaan afvragen of dit onderdeel was van het spel dat hij speelde om zo te krijgen wat hij hebben wilde, namelijk mijn geld. Door zijn toedoen kreeg ik financiële problemen. Ik heb mezelf in die periode veel moeten ontzeggen. Zo reed ik amper auto meer om brandstof te besparen. Gelukkig had ik voorraad in mijn vriezer en kelder en hoefde minimaal boodschappen te doen. Ik kon niet uiteten gaan, een terrasje pakken of naar het theater.

Eigenlijk zou ik met een vriendin voor onze vijfentwintigjarige vriendschap een reis maken door Marokko, maar dat ging niet door. Zijn keuze om mij niet terug te betalen heeft niet alleen mij getroffen maar ook de mensen om mij heen, en dat vind ik nog het ergste van alles."

Raoul
Vorige week:
Raoul wil nooit meer worden onderschat: 'Ik werd nog net niet uitgelachen'

"Ruim acht jaar geleden ontmoette ik op een feestje een man. Hij was welbespraakt en charmant en we kregen een relatie. Hij vertelde mij dat hij lange tijd bij een vriend had gewoond en nu op zoek was naar woonruimte. Ik geloof in barmhartigheid en delen. Het hebben van een eigen plek is voor ieder mens belangrijk, van daaruit kun je verder bouwen.

Ik leende hem geld om zijn leven weer op de rit te krijgen. Hierdoor kon hij een oud vrijstaand boerderijtje betrekken met een zolder waar hij retro meubels zou opknappen en verkopen. Over de lening van negenduizend euro maakten we duidelijke mondelinge en schriftelijke afspraken. Ik vertrouw mensen tot het tegendeel is bewezen. Het is aan anderen hoe zij daarmee omgaan. Helaas liet mijn ex mij ondankbaarheid en schaamteloosheid zien."

Maartje
Lees meer:
Maartje wil nooit meer geld moeten lenen: 'Ik kon mijn vaste lasten niet meer betalen'

"Vrij snel nadat ik hem het geld had geleend en hij zijn nieuwe woning betrok, veranderde onze relatie. De buit was binnen voor hem. Hij werd erg jaloers en controleerde steeds waar ik was. Nu zie ik hoe hij mij probeerde te manipuleren.

In mijn woonkamer staat een servieskast, een erfstuk van mijn moeder. Toen mijn ex eigen woonruimte had, zei hij dat die kast beter tot zijn recht zou komen in zijn huis. Ik begreep zijn bedoeling niet en ging er niet op in. Later realiseerde ik me dat hij daarmee een troef in handen zou hebben. Hij was iets aan het zoeken waarmee hij mij kon raken als ik de relatie met hem zou beëindigen. Heel berekenend."

Hepatitis B

"Op een ochtend werd ik doodziek wakker. Van top tot teen was ik geel. De huisarts stuurde me door naar de internist. Ik bleek tot mijn grote verbazing hepatitis B te hebben. Mijn lever was flink opgezet. Ik ben in mijn leven nog nooit zo ziek geweest. Uiteraard confronteerde ik mijn vriend ermee, maar hij beweerde met een stalen gezicht van niets te weten. Daarna begon hij zich nog vreemder te gedragen. Hij werd verbaal agressief naar mij en de situatie werd onhoudbaar."

Steeds
Lees ook:
Steeds meer narcisten: 'Vooral mannen, maar vrouwen bezig aan een inhaalslag'

"Zo kregen we een keer in de auto ruzie om een kleinigheid. Eenmaal thuis probeerde hij mij bang te maken door heel dicht voor me te gaan staan. Hij schreeuwde dat hij mij had gebruikt en dat ik stront was. Ook maakte hij een beweging met zijn hand naar mij. Waarop ik zei: 'Eén klap en je krijgt er tien terug. Ik ben voor de duvel nog niet bang en laat me door niemand onderdrukken.'

We hebben elkaar na die dag nog een keer gezien. Hij gedroeg zich afstandelijk. Daarna was hij totaal onbereikbaar. Hij reageerde niet op telefoontjes of berichtjes en leek van de aardbodem te zijn verdwenen. Ik besloot er een punt achter te zetten, het ging niet werken tussen ons. Ik stuurde hem een mail waarin ik mijn beslissing uitlegde en herinnerde hem aan onze afspraak dat uiterlijk aan het einde van dat jaar het geleende geld bij mij terug moest zijn."

Deadline op oudjaarsdag

"Een gedeelte van dat geld had ik hard nodig, want ik wist dat er een flinke tandartsrekening van vijfduizend euro aankwam en dat mijn auto een nieuwe distributieriem á driehonderd euro moest hebben. Ook hij was hiervan op de hoogte. Hij wist dondersgoed dat ik hierdoor in de problemen zou komen, maar had daar maling aan. Hij heeft keihard misbruik van mijn goedheid gemaakt.

Want nooit heeft hij me terugbetaald, nog geen cent. Op oudjaarsdag – de dag van de deadline - belde hij mij dat hij het geld niet kon teruggeven want 'hij moest ook leven'. Hij voegde er doodleuk aan toe dat hij oud en nieuw ging vieren bij vrienden. IJskoud was het. Dat iemand zó egoïstisch en gevoelloos kan zijn, raakte mij tot in het diepst van mijn wezen."

Marjanne
Lees ook:
Marjanne wil nooit meer schulden hebben: 'Na maart ben ik vrij'

"Bij de garage heb ik open kaart gespeeld dat ik geen geld had om de distributieriem te vervangen en dat ik dit pas kon doen als ik mijn vakantiegeld kreeg. De monteur legde uit dat ik voor nog hogere kosten kwam te staan als de riem zou knappen. Hij bood aan de riem meteen te vervangen en dat ik de rekening later mocht betalen. Het ontroert me nog als daaraan denk."

Voorzichtiger en minder onbevangen

"Ik voel me enorm gebruikt en misleid door deze narcist. Zoiets wil ik nooit meer meemaken. Maar gelukkig is deze ervaring niet bepalend geweest voor mijn mensbeeld. Het heeft me wel voorzichtiger gemaakt, minder onbevangen. Ik begrijp vooral niet dat iemand een ander dit kan aandoen. Zelf heb ik ook weleens geld moeten lenen van iemand. Ik heb dat vertrouwen nooit beschaamd. Het bedrag terugbetalen had mijn eerste prioriteit. Vakantiegeld en een belastingteruggave gingen gelijk naar die persoon. Het is niet vanzelfsprekend dat een ander zoiets voor je doet, dus wees dankbaar voor de kans die iemand je biedt.

Een nieuwe relatie durf ik zeker wel aan. Al zou ik nu niet meer zo snel iets beginnen met iemand die zijn leven niet op de rit heeft. Ik zal meer de kat uit de boom kijken en checken of iemand in balans is met wat hij zegt en doet. Dat voorkomt een hoop ellende.''

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Nooit Meer-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Nooit meer? 

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl