Ga naar de inhoud
Liefdesles

Joke: 'Deze slungelige jongeman weet precies hoe de liefde werkt'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Deze week: Joke (64) leerde Arjan kennen in de moestuin en vond verrassend genoeg liefde bij hem. Toch blijft ze bij haar man Peter, die dement is en drie dagen per week naar een dagbesteding gaat.

"Zo na mijn veertigste leek het er verdacht veel op dat ik in mijn midlife belandde. Mijn dochters gingen steeds meer hun eigen gang, ik werkte al bijna twintig jaar op dezelfde school en Peter en ik wisten inmiddels wanneer we welke knoppen bij elkaar moesten indrukken. Alles kabbelde en ik voelde: ik wil eruit. Niet uit het gezinsleven, maar wel iets voor mezelf.

Peter opperde een weekendje weg met een vriendin, maar dat was niet omvattend genoeg. Ik wilde echt een plek voor mezelf, met tijd en ruimte. Zoals zo’n mancave. Het werd een tuinhuisje bij een volkstuinvereniging. Een heerlijk klein hutje, met een bank, een tafeltje en wat lampjes. Tegen Peter was ik meteen duidelijk: hij mocht wel komen kijken, maar niet blijven. Hij vond het allang prima, want met tuinieren had hij niks en aan zijn kranten had hij genoeg."

Lydia:
Vorige week:
Lydia: 'Ik voelde aan alles: als ik nu niks zeg, ben ik hem kwijt'

"Soms ging ik een dag, soms een weekend. En steeds vaker een paar middagen achter elkaar. Peter zou dan wat klusjes in huis doen en ik zou koken, met wat ik meebracht van het land. Maar steeds vaker viel het me op dat Peet nog helemaal niks had gedaan, wanneer ik na een paar uur weer thuiskwam. Dat de was van die ochtend nog in de machine zat, ook al had ik een briefje op tafel gelegd om hem te herinneren.

Niet dat dat erg was, maar zo kende ik hem gewoon niet. Of dat hij de hele dag niet gegeten had en als ik thuiskwam scheel zag van de honger. Ik maakte me zorgen, maar Peter wuifde het weg."

Zorgelijk gezicht 

"Op de tuin sprak ik geregeld met Arjan, mijn alleenstaande buurman die een appartement in de stad had en graag tussen het groen zat. Hij gaf vaak wat van zijn oogst aan mij, want wat moest hij in zijn eentje met veertien courgettes? We deelden moestuintips en steeds vaker ook een praatje pot.

Arjan was de eerste die vroeg naar mijn zorgelijke gezicht en de eerste aan wie ik hardop uitsprak dat ik me zorgen maakte om Peter. 'Moet ik niet vaker thuis zijn', dubde ik, maar Arjan overtuigde me om mijn eigen ruimte te blijven nemen."

Ruim
Lees ook:
Ruim 14.000 Nederlanders met dementie op jonge leeftijd: 'We dachten aan een burn-out'

"Vier jaar later is bij Peter de diagnose dementie gesteld en gaat hij drie keer per week naar een dagbesteding. Het is schrijnend om te zien. Mijn ooit zo trotse en sterke man is nu stil en afhankelijk. In Arjan vond ik niet alleen een luisterend oor, maar ook de liefde. Niemand weet nog van ons, en dat blijft voorlopig ook zo. Ik blijf zorgen voor Peter tot de laatste snik, en dat begrijpt Arjan ook.

Wanneer Peter naar de dagbesteding gaat, zoek ik Arjan op. Thuis of op de tuin. Deze slungelige jongeman, hij is 54, met zijn bescheiden leven naast mijn chaos, was jaren alleen en blijkt toch precies te snappen hoe de liefde werkt. Hij maakt mijn leven makkelijker, en zorgt dat ik me niet alleen voel. En dat geef ik hem ook. Zelfs nu Peter soms ook wat van onze tijd afsnoept en ik op feestdagen en andere belangrijke dagen thuiszit, zonder hem."

Rust, natuur en liefde op de moestuin

"Mijn dochters hebben Arjan al ontmoet, Peter ook, maar naar de buitenwereld toe is hij een zeer geliefde huisvriend. Pas wanneer het voor ons allebei goed voelt, zullen we vertellen dat we de liefde bij elkaar hebben gevonden. Voor nu bestaat mijn leven voor het grootste deel uit zorgen voor mijn gezin en ben ik dankbaarder dan ooit voor mijn oase van rust, natuur en tegenwoordig dus ook liefde op de moestuin.

Arjan en ik genieten van het hier en nu. Dat kunnen we als de besten. Ik ben ouder dan hij, ik heb een demente man, ik heb de zorgen om de kinderen, maar dat maakt allemaal niet uit. Want als we samen zijn en trots bekijken hoe lekker de bieten het doen, en ik met een verse pompoensoep zijn landje oploop, dan zijn we hecht en leven we voluit."

De namen Joke en Arjan zijn gefingeerde namen, hun echte namen zijn bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.