Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Buurtfeesten zijn nóg erger dan dronken collega's op de kerstborrel'

Beeld © iStock

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week probeert ze uit alle macht het buurtfeest te ontlopen. "Het Luizenmoeder-gehalte is me echt net effe te hoog."

De aankondigingen waren massaal. Aan de reclame voor het evenement had het niet gelegen. Er waren briefjes in de bus gegooid, we waren persoonlijk aangesproken en er waren appjes in diverse buurtgroepen rondgestuurd. 

Puk (10) en Olle (8) hadden flyers zien hangen op lantaarnpalen en deze ontcijferd met het vergrootglas dat Olle voor zijn verjaardag had gekregen. In eerste instantie dachten ze dat ze te maken hadden met een verdwaalde kat, maar ze hadden het patroontje herkend dat op de briefjes stond die in de bus waren gegooid. Ze vroegen zich af of wij nog gingen, want dan moesten we snel zijn om een QR-code te ontvangen voor een Tikkie voor de bijdrage.

'Enorme
Vorige week:
'Enorme wolken, duistere mist: onze buurt leek wel een scène uit Stranger Things'

Ik legde de kinderen uit dat ik het buurtfeest - en alles wat ermee te maken had - juist vakkundig aan het ontlopen was. Borrelen met de hele buurt? Alsjeblieft niet, zeg. Borrels, ik ben er dol op. Feestjes, hang mij in de lampen. Buren, ik houd van ze, echt waar. Maar buurtfeesten zijn nog erger dan dronken collega’s op de kerstborrel. Het Luizenmoeder-gehalte ervan is me echt net effe te hoog.

Zo was er de vader van een buurtfeest een dorp verder die zonder toestemming was ingedeeld als 'barbecuecoördinator' ('Je shift is van 17-18 uur') en wist ik van een organisator die bizarre eisen had gesteld ('Ouders met pubers betalen 10 euro extra, je weet zelf ook wel hoeveel je kind eet'). Ook was er op diverse plekken entertainment waarop niemand zit te wachten in de vorm van luchtkastelen en Oudhollandse spelletjes.

Gebakkelei in buurtwacht-app

Tot slot waren er de appgroepen die onder de sociale druk van buurtfeesten bijna bezweken. Zo was er gebakkelei in een zekere buurtwacht-app, normaal alleen bedoeld voor het melden van verdachte personen in de wijk ('Twee mannen in leren jasjes gesignaleerd') of terugkomende ergernissen ('Kan iemand de gemeente bellen voor het grofvuil op de hoek bij nummer 5 dat al een week buiten staat?'). 

Het gesprek in een van die buurtwacht-apps was als volgt verlopen. Ik heb het van horen zeggen, dus dit is mijn interpretatie van het verhaal, pin me er niet op vast. De namen Zeiksnor en Lollige Buurman zijn gefingeerd, maar dat begrijpen jullie zelf ook wel:

Zeiksnor: "Hebben jullie wel een vergunning geregeld? Als jullie live muziek te hard staat tijdens dat buurtfeest, bel ik de politie."

Lollige Buurman: "We kunnen ook Zeiksnor op de barbecue gooien."

Zeiksnor: "Ik ben wel taai hoor."

Lollige Buurman: "Dan gieten we wel een emmer benzine over je heen."

Goede
Lees ook:
Goede buur, beste vriend: deze buren hebben elkaar helemaal gevonden

Lollige Buurman werd zonder pardon de groep uitgegooid, 'want zoiets zeg je toch niet?!'. Waarop de beheerder boze buurtgenoten over zich heen kreeg 'omdat je iemand niet zomaar uit de buurtapp kon gooien'. Waarop Lollige Buurman met zijn gevoel voor humor weer werd toegevoegd, want hij was misschien geen aanwinst voor de buurtapp, maar wél voor het buurtfeest.

Ik wist dat ik geen aanwinst voor het buurtfeest zou zijn, en Puk en Olle waren dat met me eens. Bij het horen van de eerste ABBA-hit vertrokken we en we kwamen laat weer thuis. Ik had, als enige, vanuit mijn bed het vuurwerk gehoord dat, bij wijze van afsluiting, was afgestoken. 

Gemist irritainment

Hoe het is geweest, heb ik nog niet gehoord. Ik heb ook nog geen foto’s voorbij zien komen. Maar dat komt misschien omdat ik mezelf uit diverse buurtappgroepen heb verwijderd. 

Ik miste daarmee een hoop 'irritainment', maar lekker rustig was het ook.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.