Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Ik heb geen zin om te werken en blijf liever thuis met mijn dochtertje'

Beeld © iStock

Het valt Shanti zwaarder dan gedacht om weer aan het werk te gaan na haar zwangerschapsverlof. Hoe kan ze weer plezier krijgen in haar werk?

Haar zwangerschapsverlof zit erop, sinds twee maanden is Shanti weer aan het werk. Met frisse tegenzin, legt ze uit: "Ik heb andere prioriteiten gekregen, het liefst zou ik thuis bij mijn dochtertje willen blijven. Helaas kunnen we het financieel niet bolwerken met alleen het salaris van mijn partner. Hoe zorg ik ervoor dat ik toch weer plezier krijg in mijn werk en mijn dochtertje dan minder mis?"

'Mijn
Vorige week:
'Mijn zoon (9) kan soms ineens extreem boos worden'

Veel ouders moeten wennen aan het vinden van een nieuwe balans, en je ervaart pas hoe de verdeling werk/gezin voor jou is, als je weer bent begonnen, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Het tegenstrijdige is, dat we een plan maken op het moment dat onze baby nog geboren moet worden en dus geen idee hebben van 'wat werkt'. Gun jezelf dus tijd om te wennen aan je nieuwe rol maar ook de ruimte om op eventuele keuzes terug te komen bij je werkgever."

"Het is goed om te kijken waar je gevoel vandaan komt. Ervaar je nog voldoende plezier in je werkzaamheden? Of sluiten de arbeidstijden niet aan op het gezinsleven waardoor dit gevoel wordt versterkt? Zijn er zaken waarover je in gesprek kan met jouw leidinggevende? Of heeft het vooral betrekking op jezelf: je werk is toch wel leuk, maar het gemis van je kind is groter. Kijk in dat geval naar een tussenoplossing, bijvoorbeeld tijdelijk minder werken of ouderschapsverlof opnemen."

Goed
Lees meer:
Goed nieuws voor jonge ouders: vanaf vandaag recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof

Belangrijk is het om je gevoel te delen, benadrukt Waanders: "Wellicht zijn er vriendinnen waar je jouw verhaal aan kwijt kunt, en die zich er in herkennen. Praten, delen waar je mee zit helpt vaak om 'zware' gevoelens wat lichter te maken. Het is jammer dat er hierbij schaamte en taboe komt kijken: het gevoel niet te passen in het 'plaatje' van de moeder die na haar verlof weer met plezier aan het werk gaat. Dat kan het gevoel geven dat er iets mis is met jou. Dat is niet zo. Het is goed dat je dit bij jezelf merkt."

Geef jezelf wat wentijd

"Het is de uitdaging om een balans te vinden tussen jezelf wat 'wentijd' geven in jouw nieuwe rol als werkende ouder, maar daarnaast ook te luisteren naar jouw gevoel en daar naar te handelen. Gevoel dat je wegdrukt ('ik moet me niet zo aanstellen'), komt er vaak tien keer harder uit. Benoem eerlijk dat dit lastig voor je is, en dat je jezelf de tijd en ruimte geeft om hier een weg in te vinden."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.