Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Katinka: 'Help, mijn nieuwe liefde heeft een micropenis'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag die je niet snel aan je eigen arts of therapeut durft te stellen. Deze week: Katinka is in de wolken met haar nieuwe relatie, toch is ze bang dat het misloopt tussen hen omdat haar vriend een kleine penis heeft en de seks 'niet denderend' is.

Katinka (24) is een aantal weken geleden een leuke jongen tegengekomen en ze erg te spreken over haar verse relatie. Toch is er een 'maar'. "We zijn inmiddels behoorlijk serieus aan het daten en er is enorm veel aantrekkingskracht tussen ons. Het gaat allemaal heel soepel tussen ons, maar er is één 'probleem': de eerste keer dat wij met elkaar naar bed gingen, schrok ik behoorlijk omdat hij een hele kleine penis heeft. Ik ben bang dat hij een zogenoemde 'micropenis' heeft, zijn penis is namelijk niet veel groter dan een dikke pink."

"Ik weet niet of hij doorhad dat ik schrok want we hebben vervolgens wel seks gehad en hebben dat nu ook elke keer als we elkaar zien. Ik vind het heel fijn met hem, maar de seks is gewoon niet denderend omdat ik weinig voel. Ik durf er niet over te beginnen want tot nu toe hebben we er ook geen woorden aan vuil gemaakt. Bovendien lijkt hij behoorlijk zeker van zijn zaak."

Janet:
Vorige week:
Janet: 'Kan ik iets doen tegen ouderdomsvlekjes?'

Katinka wil nu weten hoe ze dit moet aanpakken. "Ik ben bang dat dit toch iets gaat verpesten, terwijl ik hem heel erg leuk vind en echt wel een toekomst tussen ons zie. Tegelijkertijd wil ik er enorm issue van maken, want dan lijk ik ook zo oppervlakkig."

Eerst even de feiten. Seksuoloog Jolien Spoelstra heeft opgezocht wat precies wordt gedefinieerd als een 'micropenis'. "Een micropenis is een penis die in slappe toestand kleiner is dan 4 cm en in erectie kleiner dan 7 cm. Mijn eerste vraag voor Katinka is dan meteen: 'Is de penis van je vriend in slappe of erecte stand zo groot als een dikke pink?' Ik heb namelijk zelf vrij kleine handen en vingers en mijn pink is al 7 cm. Dus ik schat zo in dat de penis van je vriend volgens de officiële richtlijnen geen micropenis is."

Ter vergelijking: de meeste penissen zijn in slappe toestand tussen de 6,5 en 11,5 cm, en in erectie tussen de 10,5 en 16 cm. Spoelstra: "Maar ons beeld van hoe een penis eruitziet, is vaak anders. Een grote, erecte penis staat voor mannelijkheid. Dat is al eeuwen zo. Men vindt het vaak een sexy, macho aanblik. Daarbij: het aantal erecte penissen dat je in je leven hebt gezien, is over het algemeen beperkt. Ons beeld wordt gevormd door de penissen die we zien in pornofilms of op plaatjes die je (on)gevraagd krijgt doorgestuurd op je telefoon. Vergeet niet dat deze mannen vaak worden uitgekozen vanwege hun grote geslachtsdeel, die dan bijvoorbeeld rond de 20 cm is. Maar die grootte komt in de realiteit maar zeer weinig voor."

Daar komt volgens de seksuoloog nog bij dat mannen vaak onderling opscheppen over de lengte van hun penis. "Vaak worden er onderling wat centimeters bijgeluld."

Geen belemmering

Spoelstra kan zich voorstellen dat Katinka bij het zien van het relatief kleine geslachtsdeel van haar nieuwe geliefde is geschrokken. "Maar ik zou haar willen adviseren om het beeld van hoe een penis zou moeten zijn, los te laten. Het hoeft namelijk geen enkele belemmering te zijn voor genot en fijne seks met elkaar. Je kan nog steeds optimaal genieten van elkaars lijf en de connectie met elkaar aangaan."

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje laat continu zijn geslachtsdeel zien'

Volgens de seksuoloog is het namelijk belangrijker wat er zich tijdens de seks buiten de vagina afspeelt. "In de vagina, tussen de ingang en de baarmoedermond, bevinden zich maar weinig zenuwuiteinden. Dat is maar goed ook dat we daar niet al te veel voelen, aangezien het ook ons geboortekanaal is en daar ook wel eens een kind doorheen moet. Het zogenoemde clitorale complex - onder meer bestaande uit het clitorisknopje en de uitlopers daarvan - bevindt zich buiten de vagina en wordt door de dikte van penis (en dus niet de lengte) en/of met handen of oraal gestimuleerd."

"Niet voor niets komt volgens de meest betrouwbare bron 70 procent van de vrouwen niet klaar door enkel penetratieve seks, oftewel penis-in-vagina-seks, en maar 30 procent wel. Daar is dus over het algemeen meer voor nodig."

Kwetsbaar onderwerp

Jolien Spoelstra raadt Katinka aan om het onderwerp wel te bespreken met haar vriend, maar op een subtiele manier. "Het is een kwetsbaar onderwerp. Wat je niet wil is dat de ander zich onzeker gaat voelen. Dat komt de seks nooit ten goede. Maar je kan wel met hem praten over hoe jouw lijf werkt, hoe zijn lijf werkt en hoe jullie dat nog beter met elkaar kunnen matchen. Dus als jij aangeeft niet zo veel te voelen bij penetratie en daarom eens een speeltje of ander standje wil proberen, dan kan de seks voor beide partijen alleen maar beter worden."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.