Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Janet: 'Kan ik iets doen tegen ouderdomsvlekjes?'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag die je niet snel aan je eigen arts of therapeut durft te stellen. Deze week: Janet heeft pas net de 40 jaar aangetikt en ziet tot haar verbijstering kleine, bruine vlekjes op haar handen verschijnen. Zouden dit ouderdomsvlekjes kunnen zijn?

Janet vond het al geen feest om 40 jaar te worden, maar gelukkig voelt ze zich nog jong. "Maar ik vrees dat mijn eerste ouderdomskwaal een feit is: sinds enige tijd heb ik namelijk een aantal bruine vlekjes op mijn handen. Ook heb ik sinds kort een bruin vlekje op mijn wang, en dat terwijl ik nooit sproeten heb gehad."

"Zouden dit al ouderdomsvlekjes kunnen zijn? En zo ja, zou ik hier nog iets tegen kunnen doen en/of kunnen voorkomen dat het er meer worden?"

Ivo:
Vorige week:
Ivo: 'Ben ik snipverkouden geworden van de airco?'

Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee: "Dit klinkt inderdaad als ouderdomsvlekjes. De echte benaming is trouwens 'lentigines solares', oftewel zonnevlekken. Kan het zijn dat je vroeger veel in de zon hebt gelegen, niet altijd even goed hebt gesmeerd met zonnebrandcrème en misschien zelfs wel eens bent verbrand?"

"Hoewel 'ouderdom' anders doet vermoeden, kan je deze vlekjes zeker al vanaf je dertigste gaan zien op je huid. Deze vorm van pigment ontstaat dus door blootstelling aan de zon en komt dus ook vooral voor op huid die vaak aan de zon wordt blootgesteld (denk aan je gezicht, handen en armen). In de winter verdwijnen deze vlekken helaas niet, zoals sproetjes wel doen."

Maar Ultee heeft ook goed nieuws voor Janet: ouderdomsvlekken zijn namelijk over het algemeen goed te behandelen. "Verzorgingsproducten die zoethoutwortel, azelaïnezuur, vitamine C, glycolzuur, niacinamide (vitamine B3), kojiczuur of vitamine A bevatten, kunnen helpen deze pigmentvlekken lichter te maken. Een arts kan je ook nog een (medicinale) crème voorschrijven met azelaïnezuur of vitamine-A-zuur."

Laser- of lichttherapie

Mocht het smeren met deze producten niet het gewenste resultaat hebben, dan zou je volgens Ultee ook nog kunnen kiezen voor laser- of lichttherapie. "Na twee of drie behandelingen bij een specialist verdwijnen deze vlekjes dan meestal voorgoed."

Om dit soort vlekjes in de toekomst te voorkomen, is smeren wél weer de oplossing. Met zonnebrandcrème, in de zomer en de winter met in ieder geval SPF 30. 

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.