Ga naar de inhoud
Heel veel (inhaal)bruiloften

Ja, ik wil (niet rood staan): zo overleef je deze dure trouwmaand

Beeld © iStock

September is een populaire trouwmaand, helemaal met alle inhaalbruiloften uit de coronatijd. Tegelijkertijd kunnen oplopende energierekeningen en dure boodschappen voor een gapend gat op je rekening zorgen. Wat doe je als je wel naar de bruiloft(en) wil gaan, maar niet aan het eind van de maand blut wil zijn? "Bespaar niet alleen, maar creëer meer geld om die envelop te vullen."

Er hangen drie kaarten op de koelkast: een uitnodiging voor de bruiloft van een collega in een authentieke stadsboerderij, de bruiloft van een familielid in een waanzinnig middeleeuws kasteel én de bruiloft van vrienden in een landhuis met koninklijke allure, want koning Willem II bezat ooit de sleutel van dit landgoed, lees ik op de site.

Met alle drie de stellen wil ik graag de liefde vieren. Maar hoe vul ik drie keer een envelop, boek ik twee overnachtingen (want: aan de andere kant van het land) en kom ik een beetje appetijtelijk voor de dag zonder blut te raken deze maand? Alle kosten voor de vrijgezellenfeesten even buiten schot gelaten.

Elke
Lees meer:
Elke dag een bruiloft: gekkenhuis door inhaalslag in de trouwsector 

"Lenen, lenen, lenen", zegt trouwambtenaar Clover Jean. Ze doelt niet op geld, maar op een smashing outfit. Ze trouwt vele stellen en ziet dan ook de meest creatieve creaties voorbijkomen. "Mix een dure broche van oma met een mooi jurkje dat al in de kast hangt. Vraag aan vriendinnen wat ze aan feestelijke kleding hebben. Soms kan een bijzondere hoed al genoeg zijn om een outfit chiquer te maken."

Naar de kledingbibliotheek

Als vrienden nog niet in de bruiloftsflow zitten en een vintagewinkel niet je smaak is, zijn er genoeg bedrijven die pakken, schoenen en complete outfits verhuren. Clover Jean: "Denk aan kledingbibliotheek Lena, waar je voor 4 euro per dag al een prachtige jurk kunt lenen. Dat is ook nog eens milieubewust."

Een korte zoektocht op Vinted laat ook genoeg opties zien. Een tweedehands jumpsuit voor een paar tientjes, een clutch voor 5 euro. Binnen no-time is een outfit bij elkaar gescharreld.

Huren
Lees ook:
Huren in plaats van kopen: 'Kleding maar één keer dragen is doodzonde'

"Ook met het cadeau kun je creatief zijn", vertelt Clover Jean. Je hóeft niet altijd geld te geven, ook al staat dat wel op de uitnodiging. "Als je het niet breed hebt, denk dan aan een dienst waar het bruidspaar oprecht blij van wordt. Pas bijvoorbeeld op de hond zodat die niet naar het asiel hoeft als ze op huwelijksreis zijn. Bied aan om als cadeau op de bruiloft illustraties van de gasten te maken, foto's bij het feest als de fotograaf al naar huis is, een video van de dag als dat je beroep is. Ben creatief en denk verder dan je portemonnee."

Kamperen in plaats van hotel

Ook adviseert ze om niet te buigen voor sociale druk. Slapen alle gasten in het landhuis, maar heb jij geen zin om 150 euro te besteden aan een bed, ga gewoon naar een goedkopere B&B om de hoek, huur met andere gasten een vakantiehuisje of zet een tentje of de camper van je schoonouders op de camping in de buurt.

"Je bent aan niemand verantwoording schuldig en eventueel kun je voor de gezelligheid gewoon aansluiten bij het ontbijt op de trouwlocatie."

Ook middeninkomens hebben het zwaar

Niet alleen de minima komen in de problemen door hoge energierekeningen en de inflatie. Volgens het Nibud redden mensen met een middeninkomen, die tot voor kort redelijk goed konden rondkomen, het steeds vaker niet zonder te bezuinigen of hun spaargeld te gebruiken. Door de hoge energieprijzen merkt deze groep nu voor het eerst dat zij onder de streep minder overhouden of zelfs tekortkomen.

Van de Nederlandse huishoudens is bekend dat 38 procent moeilijk tot zeer moeilijk rondkomt. Deze huishoudens hebben door de hoge energieprijzen waarmee ze nu te maken hebben, mogelijk nog meer moeite dan anders met het aan elkaar knopen van de eindjes. "Die groep geeft aan dat ze het in het dagelijks leven al lastig vindt om rond te komen. Ze worden nu al een tijdje geconfronteerd met de gestegen energieprijs en moeten echt gaan puzzelen en bezuinigen om het rond te kunnen krijgen", vertelde Nibud-directeur Arjan Vliegenthart eerder bij BNR.

Bron: Nibud

Ontspullen
Lees ook:
Ontspullen doe je zo: 'Als je de formule eenmaal kent, gaat het als een tierelier'

Renée Lamboo, budgetexpert en directeur van PorteRenee, gooit het over een andere boeg: "Natuurlijk zijn er creatieve oplossingen om geld te besparen, maar je kunt ook financieel meer ruimte creëren om wel die envelop te vullen. Als gast eet en drink je op kosten van het bruidspaar, sommigen van hen betalen met het cadeaugeld de rekeningen."

Kijk naar je abonnementen

Lamboo ziet regelmatig kasboekjes en weet dat een makkelijke bezuiniging bij een gemiddeld modaal gezin de streamingabonnementen zijn. "Het is niet ongewoon om Netflix te hebben, en Viaplay voor Formule 1 én Disney+ voor de kinderen. Regelmatig zit er ook een extra zenderpakket bij, in plaats van alleen het basispakket."

Vaak wordt er maandelijks meer dan 100 euro uitgegeven aan internet en tv-kijken. Wil je dus snel besparen, zeg die abonnementen eens een paar maanden op. "De abonnementen zijn vaak direct opzegbaar. Dit is dus een snelle manier om geld te verdienen: zeg de abonnementen op, vul de kast met spelletjes van de kringloopwinkel en stop die 100 euro in de envelop voor de bruiloft."

'Streaming
Lees ook:
'Streaming hoppen' neemt toe: abonnees wisselen Netflix, Disney+ en meer diensten af

Een andere manier om snel aan cash te komen, is het 'goud' dat op zolder ligt. "Denk aan alle spullen die we in coronatijd hebben gekocht en toch niet gebruiken. Zet ze op Marktplaats en verkoop ze." Mest je kledingkast uit, zet het op Vinted en cashen maar.

Nog een tip van Lamboo: kijk eens in de app van je bank. De meeste banken hebben een lijst met terugkerende kosten. "Er staan altijd een paar dingen tussen waarvan je denkt: waarom heb ik die ene verzekering of dat abonnement eigenlijk nog?"

Wat stop je in die envelop?

Welk geldbedrag stop je als bruiloftsgast in de envelop zonder als een krent over te komen of juist veel te gul te zijn? PorteRenee heeft het uitgezocht. Voor je naar de pinautomaat gaat, is het goed om even stil te staan bij wat een bruidspaar zelf moet betalen om de bruiloft te organiseren. Een gemiddelde bruiloft kost al snel 15 duizend euro.

"Wat mij betreft begint een gift bij 25 euro, bijvoorbeeld wanneer je het stel niet al te goed kent en alleen even komt feliciteren", zegt Renée Lamboo. Hierbij is er wel een uitzondering voor als je het geld echt niet kunt missen, dan geef je minder. "Ga je naar de bruiloft van een familielid of vriend die je wekelijks of maandelijks een paar keer ziet? Dan kun je aan 50 á 100 euro denken. Kies binnen die ranche een bedrag dat goed en passend voelt."

Bron: PorteRenee.nl  

Ook bij de boodschappen valt nog wat winst te behalen, helemaal als je van het team 'Ik kijk in de supermarkt wel wat we vanavond eten' bent. Renée Lamboo: "Als je één keer in de week je boodschappen doet, en tussendoor nog wat groente en fruit haalt, ben je goedkoper uit. Je haalt dan minder impulsaankopen."

De prijzen in de supermarkt zijn flink gestegen en mensen raken vaak gedemotiveerd van deze besparing, weet Lamboo. "Maar probeer het eens. Als de supermarkt 10 procent duurder is geworden, ben je met deze bewustere manier van boodschappen doen al snel 5 procent goedkoper uit. Heb je toch weer 5 procent bespaard."

Zij
Lees ook:
Zij hebben (voorlopig) geluk met goedkoop energiecontract

Een omstreden advies, maar wel een effectieve, is om je werkgever om opslag te vragen. "De prijzen zijn enorm gestegen, dat weet je werkgever ook. We leven in een tijd met grote personeelstekorten en het kost een werkgever vaak veel tijd en energie om een goede kracht te vinden. Wat als je baas hartstikke tevreden is met je jou en het al een tijdje geleden is dat je om loonsverhoging hebt gevraagd? Dit is het moment om het ter sprake te brengen."

Overhouden onder de streep

"Als we krap bij kas zitten, denken we al snel aan besparen", vervolgt Lamboo. "In veel huishoudens valt ook veel te besparen, maar juist aan de inkomenskant zit vaak ruimte. Wie parttime werkt, kan een paar uur meer werken. Wie vloeiend Frans spreekt, kan drie uur in de week Franse les geven. Dat soort dingen. Hou er wel rekening mee dat meer inkomsten gevolgen kunnen hebben voor eventuele toeslagen. Blijf daarom uitrekenen wat je onder aan de streep overhoudt."

Heb je het geld met deze tips nog niet bij elkaar gespaard of bezuinigd, dan is het laatste advies: gewoon eerlijk zijn. Lamboo: "Als huwelijksgast ken je het bruidspaar goed en zij jou ook. Probeer je situatie te bespreken en zeg gewoon dat een groot cadeau nu even niet gaat. Dat is in deze huidige tijd niks om je voor te schamen."