Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Dat ik van nature een krentenkakker ben, komt in deze barre tijden goed uit'

Beeld © iStock

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week verdiept ze zich in manieren om te beknibbelen. "Bezuinigen voor beginners. Hoe gaan we dat doen?"

Steeds vaker lees ik nieuwsberichten en reacties die niemand wil lezen. Gruwelverhalen over rekeningen die honderden euro’s stijgen. Mensen die verhuizen en een nieuw contract afsluiten voor 700 euro per maand. Alleenstaande moeders die voor vijf dagen pasta koken om zo weinig mogelijk gas te gebruiken.

"Er zitten mensen bij die de kachel al vijf graden lager hebben dan normaal", roep ik tijdens het werk naar manlief, een verdieping lager. "Het houdt je wel bezig hè", zegt hij terug, om vervolgens stil te blijven, zodat ik begrijp dat ik hem er niet mee moet lastigvallen tijdens het werk.

'De
Vorige week:
'De paniek sloeg toe. Wat moest ik doen met die plotselinge vrije tijd?'

Het laat me niet los. Ons contract loopt nog even, maar zoals het er nu naar uitziet, is het probleem voorlopig nog niet opgelost. Onze minister-president is angstvallig stil, om moedeloos van te worden. Gelukkig hebben we daadkrachtigere en transparantere onderburen. Van onze Belgische en Franse premier begrijp ik dat we kunnen rekenen op wel vijf tot tien magere winters. Bedrijven, burgers, iedereen krijgt ermee te maken. Niemand ontkomt aan deze shit.

Bezuinigingingstips

En dus stort ik me, net als zoveel andere Nederlanders, op bezuinigingstips. Ik lees me liever op tijd in dan dat ik opeens voor grote verrassingen kom te staan. Beter alvast wennen aan de situatie dan er koud invallen. Gelukkig ben ik van nature een krentenkakker, een eigenschap die me nu goed uitkomt.

Er zijn diverse tips waarmee ik iets kan. Huis beter isoleren. Korter douchen. Verwarming lager en voorzien van folie aan de achterkant. Dikkere gordijnen om de kou buiten te houden. Warme sokken en een muts. Misschien kan ik wel een slaapzak scoren (tweedehands uiteraard) waarin ik twee armsgaten knip. Dan ga ik vanuit die slaapzak mijn stukjes tikken. Waarom niet?

Thuiswerken
Lees meer:
Thuiswerken kost je deze winter al snel honderden euro's extra

Ik droom van een volledig energie-onafhankelijk huis. Met een windmolen in de tuin, duizend zonnepanelen en een warmwaterboiler op het dak én een batterij om opgewekte energie op te slaan. En misschien wel zo’n fiets om energie op te wekken. Dat zijn dikke investeringen, dus beginnen we met babystapjes.

Minder wasjes

Bezuinigen voor beginners. Hoe we dat gaan doen? Véél minder kopen, auto vaker laten staan, minder eten laten bezorgen. Om alvast te wennen aan een lager energieverbruik in huis gaat de verwarming lager, laat ik beddengoed langer liggen en gaan we kleding vaker dragen. In dat nadeel zie ik, op zijn Cruijffiaans, ook meteen een dik voordeel: minder wasjes draaien. Heerlijk, want ik háát wasjes draaien.

Zou dat een lichtpuntje kunnen zijn voor de komende magere winters die ons te wachten staan? Minder huishoudelijk werk? Kinderen die lekker rondbanjeren in gore kleren? Ouders al stinkend naar bunzing over straat? Minder druk om er perfect uit te zien?

Gierig volkje

Minder oppervlakkigheid, meer gezelligheid? Elke avond bij een andere buur verzamelen die die avond kookt en stookt? Spelletjes spelen, kaarten, kletsen met een bel wijn in plaats van iedereen lethargisch achter zijn eigen schermpje? 

We houden, kortom, de moed erin. We zijn een gierig volkje. We kunnen dit, beste mensen. Zet ’m op!

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.