Ga naar de inhoud
Kiloknallers

Toeslagenouder Paula valt af dankzij appgroep: 'Gezond leven was onmogelijk'

"Door de toeslagenaffaire ben ik 20 kilo aangekomen." Beeld © privéfoto

We weten allemaal inmiddels wel: diëten werken niet. Maar hoe kom je dan wél van die overtollige kilo’s af? In de zomerrubriek 'Kiloknallers' vertellen lezers hoe het hen gelukt is af te vallen zonder streng te lijnen. Deze laatste keer: na een aantal loodzware jaren richtte Paula Bouwer (62) deze zomer de appgroep 'de Kiloknallers' op. Inmiddels zijn de dertien leden samen al ruim 22 kilo afgevallen.

"Jarenlang ben ik niet naar de dokter geweest. Waarom zou ik?, dacht ik dan. Deze kwaal zal ook wel weer het gevolg zijn van het feit dat ik te dik ben. Het is mijn eigen schuld en mijn eigen verantwoordelijkheid en dus bleef ik thuis. Ook mijn vriend Joost heeft jarenlang geworsteld met zijn gewicht. En één van mijn dochters, die vorig jaar is bevallen, kreeg zwangerschapsdiabetes. Daarbij speelt overgewicht ook een rol.

Wij konden allemaal een voorbeeld nemen aan mijn schoonzoon, Marcel. Hij was namelijk met behulp van een voedingsdeskundige al 20 kilo kwijt. Langzaamaan ontstond bij mij het idee om met een groepje, onder wie mijn vriend, dochter, schoonzoon en een vriendin van mijn vriend - die volgend jaar gaat trouwen en daarom ook graag wat kilo’s kwijt wil - samen te gaan afvallen. En vooral: elkaar te inspireren en motiveren om op een positieve manier gezonder te gaan leven."

Jean-Pierre
Vorige week:
Jean-Pierre viel 30 kilo af: 'Ik wilde niet meer die grote Bourgondiër zijn'

"Onze vriendin benaderde nog een aantal mensen of zij het zagen zitten om aan de WhatsApp-groep, die ik 'de Kiloknallers' had gedoopt, te worden toegevoegd. En zo is op 5 juli de groep ontstaan. Inmiddels is één persoon afgehaakt en zijn we nog met dertien mensen. Het is een samengeraapt groepje maar het werkt heel goed. Ik merk nu al hoe goed sociale interactie is voor je gezondheid. Ook al ken ik de meesten alleen via appjes en heb ik velen nog nooit ontmoet.”

Zien te overleven

"Dat er iets moest gebeuren, was duidelijk. Ik was jarenlang erg zwak, zelfs zo zwak dat ik een keer bijna aan een griep ben bezweken. Ik was te zwaar – ik woog ruim 106 kilo – een gevolg van jarenlange stress en ongezond leven. Ik ben een zogenoemde toeslagenaffaire-moeder, waardoor ik, net als alle andere gedupeerden, maar moest zien te overleven."

"Gezond leven was in die jaren een onmogelijke missie want ik had geen geld en geen tijd omdat ik zo hard moest werken. Bovendien sliep ik beroerd en at ik slecht. Ongezond eten is nu eenmaal goedkoper en regelmatig sloeg ik maaltijden over, die ik ’s avonds op een ongezonde manier inhaalde. Ik kreeg vreetbuien en mijn lichaam kon dat eten in de avond niet meer verteren.

Stress is echt killing. Ik ben door alle toestanden 20 kilo aangekomen en ik ben zeker niet de enige. Ik zie het ook bij andere toeslagenaffaire-ouders. Velen van hen zijn ook aangekomen. Buitenstaanders denken dan weleens: 'zo slecht heb je het niet gehad, want je bent behoorlijk aangekomen', maar stress, weinig slaap en weinig geld zorgen er vaak voor dat je aankomt."

Rashid
Lees ook:
Rashid vluchtte door toeslagenaffaire terug naar Irak: 'Het doet nog steeds pijn'

"Een tijd geleden heb ik mijn horecazaak verkocht en ben ik gestopt met werken. Ineens had ik tijd en geld om gezond te leven. Toen ontstond ook het idee om een appgroepje te beginnen. Ik was al langer geïnteresseerd in gezond leven en zag genoeg inspiratie om me heen: mijn moeder van 89 jaar bijvoorbeeld. Zij is op haar oude dag gezonder gaan leven en is inmiddels 15 kilo afgevallen."

Gezonde competitie

"Ook las ik een aantal jaren geleden over zogenoemde 'Blue Zones' (een aantal plekken in de wereld waar mensen het langst en gezondst leven, red.) en een groepslid tipte de Target 100 (methode van de Amerikaanse Liz Josefsberg, die onder meer pleit voor meer water drinken, meer slapen en meer bewegen, red.). Deze kennis delen we in onze app."

"We hebben dagelijks meerdere keren per dag contact. Mijn schoonzoon Marcel deelt bijvoorbeeld vaak mooie foto’s van lekkere, gezonde recepten. Hij is zeer competitief ingesteld en dus heb ik hem assistent coach van ons groepje gemaakt. Degene die na een maand het meeste is afgevallen wordt de volgende maand coach. Omdat je het aantal stappen van de anderen kan zien, ontstaat als vanzelf een gezonde competitie."

0 procent gemotiveerd

"Elke vrijdagochtend gaan we op de weegschaal staan en delen we ons gewicht. Ook als het wat minder gaat, laten we dat aan elkaar weten. Er zijn dan altijd mensen die je weer moed en energie geven om door te gaan en vol te houden. Zo merkten we dat het op vakantie toch echt lastiger is om gezonder te leven.

Terwijl een ander – deelnemer Dhiradj, die tot nu toe de meeste kilo's kwijt is – juist ontzettend veel heeft gewandeld en bijna 95 duizend stappen heeft gezet. Dat werkt enorm inspirerend. Zo is mijn dochter, die een tijd geleden 0 procent gemotiveerd was om af te vallen, ineens lid geworden van de sportschool. Ook zei ze laatst: 'Wat zou ik toch weer graag 55 kilo wegen'."

We
Lees meer:
We drinken bijna allemaal te weinig water, en dat is best wel raar

"Ik ben inmiddels ruim drie kilo kwijt. In mei zat ik op 30 minuten beweging per dag, nu op 5 uur beweging. Mijn vriend woog 99,8 kilo toen we begonnen en weegt nu 97,2. In deze korte tijd heb ik al behoorlijk wat eyeopeners gehad. Zo dacht ik eerst dat een koolhydraatarm dieet me nooit zou lukken. Dat leek me zo moeilijk. Maar het blijkt juist heel gemakkelijk.

Drie keer per dag eet ik nu iets gezonds: in de ochtend eet ik vaak ei, ’s middags een salade of een soep. En ik sla nooit meer een maaltijd over, zoals ik vroeger wel deed. Dat kan ik nou ook niet meer want dan voel ik meteen een gebrek aan energie ontstaan. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik nu gezonde dingen kan eten, en dat we hierover met elkaar informatie kunnen delen."

Gezond ouder worden 

"Andere eyeopeners zijn het belang van veel slapen en veel water drinken (zie kader) en algemener: dat je zo ongelooflijk veel kan doen aan je eigen gezondheid en aan gezond ouder worden. In september proberen we ieder twee kilo kwijt te raken en gaan we door met elkaar motiveren en inspireren. Ik kan dit echt iedereen aanraden.  

Of we elkaar ook gaan ontmoeten in het echt? Misschien als we allemaal 10 kilo zijn afgevallen. Haha, dat zou toch een mooie gelegenheid zijn."

Paula’s tips

  • Zorg voor een sociaal aspect: zelfs met wildvreemden kun je een gezamenlijk doel hebben en elkaar inspireren, motiveren en steunen.
  • Lekker eten wil niet per definitie zeggen dat het ongezond eten is. Je kunt elke maaltijd heerlijk maken en toch afvallen. Online is heel veel inspiratie te vinden.
  • Ga picknicken in plaats van ergens lunchen, dan kun je je zelfgemaakte eten meenemen.
  • Houd je stappen bij en zorg dat je in beweging blijft.
  • Drink veel water. Hierdoor eet je minder en heb je minder snel last van kwaaltjes als hoofdpijn.
  • Zorg voor een goede nachtrust, slaap veel. Zo’n 8-9 uur per nacht. Het is niet voor niets dat mijn smartwatch -800 calorieën telt na een goede nacht.