Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Oma kust ons zoontje op zijn mond'

Beeld © iStock

Isa’s schoonmoeder kust haar vijfjarige kleinzoon op zijn mond. Dat is Isa niet gewend en ze is er kort gezegd niet blij mee. Kan ze dit verbieden?

Het zit Isa al langere tijd dwars, zo legt ze uit: "Mijn schoonmoeder kust mijn zoontje altijd op zijn mond. Ik vind dat heel raar en eigenlijk niet kunnen, ze kan hem toch gewoon op zijn wang zoenen? Ik wil er iets van zeggen, maar mijn man en ik zitten niet op één lijn. Hij vindt dat ik me aanstel en een probleem maak van niets. Ik wil mijn schoonmoeder ook niet kwetsen, maar tegelijk wil ik dat ze ermee stopt. Wat kan ik doen?"

'Het
Vorige week:
'Het beste vriendinnetje van mijn dochter blijft zitten'

Het is een klassieker: twee mensen die verliefd worden, een kind krijgen en dan pas merken dat ze uit andere nesten komen met andere gewoontes, zegt Dave Niks van De Familiepsycholoog: "Beiden hebben hierin dus gelijk. Alleen gaat het hierbij niet om het kind. Wat maakt dat jij je als ouder zo druk maakt over het contact tussen oma en kind? Belangrijker is hoe jouw kind zich hierbij voelt. Misschien is het voor hem helemaal geen issue dat zijn oma hem op de mond zoent. Het is dus goed om aan hem te vragen wat hij hiervan vindt."

Niet dwingen

Het is best begrijpelijk dat je dit als ouder ongepast vindt als je het van huis uit niet bent gewend, voegt Niks toe: "Maar maak onderscheid tussen wie er een probleem mee heeft: jij of je kind. Zo kom je ook weer op één lijn met je partner. Want als jouw kind zo’n zoen niet prettig vindt, dan hoeft hij daar natuurlijk niet toe gedwongen te worden."

'Laat je partner tegen zijn moeder zeggen dat jullie zoon het niet fijn vindt.'

Als blijkt dat je kind er wel een probleem mee heeft, dan schakel je je partner in, adviseert psycholoog Niks. "Laat hem dan tegen zijn moeder zeggen dat jullie zoon het niet fijn vindt en dat het wellicht beter is om hem voortaan een kus op de wang te geven. Als schoondochter kun je deze boodschap waarschijnlijk beter niet brengen, want het kan overkomen als een afwijzing. En als je kind er juist geen punt van maakt? Laat het dan vooral lekker los. Zoek geen problemen die er niet zijn."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.