Liefdesles

Soraya: 'Nu pas merkte ik hoe schadelijk de rol van minnares is geweest'

17 augustus 2022 11:00 Aangepast: 17 augustus 2022 13:53
Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Deze week: Soraya (47) had een relatie met een getrouwde man en merkt nog steeds de naweeën daarvan.

"Jarenlang was ik die andere vrouw. De minnares voor wie hij een rondje met de hond ging lopen om even te kunnen bellen. De vrouw die onder SRShipyards in zijn telefoon stond. Wier gesprekken gewist werden en alleen via Telegram mocht appen. De vrouw die elke dag selfies stuurde en ontving, die ook niet bewaard konden worden.

De dame voor wie hij loog tegen zijn eigen vrouw. Dat hij een etentje had met een klant en dan voor mij stond te koken. Voor wie hij loog tegen zijn baas en afspraken telefonisch deed in plaats van op kantoor. De reden dat hij meer dan eens zijn dochter een half uur te laat bij de manege ophaalde."

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

Roosje: 'Ik ben verliefd geworden op mijn beste vriend van vroeger'

"In het begin zag ik er de schade niet zo van in. Zijn leugens, zijn dubbelleven, zijn probleem. Zegt meer over hem dan over mij, vond ik. Want ik was single en onze liefde was echt. Hij zou pas weggaan thuis als zijn dochter volwassen was, want hij was een man van zijn woord. Oké, dat vond ik niet zo leuk, maar ik begreep hem wel. En het leerde me om ruimhartiger naar de liefde te kijken. Naar het grote geheel en niet alleen naar mijn eigen wensen en verlangens.

Maar ik ging niet vrijuit. In mijn hoofd niet en in mijn hart ook niet. Ik werd zelf achterdochtig en voelde het meteen wanneer hij mij een halve waarheid verkocht. Dat ‘ie een weekend wegging en verzon dat zijn moeder meeging, terwijl hij toch echt alleen met zijn vrouw ging. Hij loog twee kanten op, hoe verrassend inderdaad, en dat zaagde stukje bij beetje aan de stoelpoten van mijn vertrouwen."

Niet meer wachten en liegen 

"Twee jaar geleden heb ik na negen jaar huilend aan hem toegegeven dat ik echt niet meer kon. Niet meer kon wachten en niet meer kon liegen tegen mijn eigen omgeving. Dat ik er te veel last van had dat ik er niet mocht zijn. Het moment dat ik al die jaren probeerde te voorkomen, omdat ik diep van binnen heus wel wist wat de volgende stap zou zijn. En inderdaad.

'Dan kan het niet meer', zei hij en klaar waren we. Een afscheidsknuffel, een 'wie weet waar we elkaar weer vinden', en dat was het. Ook maar één stap in mijn richting zetten, kwam niet eens in hem op. Sindsdien heb ik hem niet meer gehoord of gezien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deborah wil nooit meer de minnares zijn: 'Je voelt je altijd plan B'

"Een paar maanden later vond ik een nieuwe liefde, Jeroen, en pas toen merkte ik hoe schadelijk de rol van minnares was geweest. Hoe argwanend ik was naar mijn nieuwe liefde, als hij belde vlak voordat we hadden afgesproken en ik meteen dacht dat hij af zou zeggen. Hoe ik me automatisch aanpaste aan zijn wensen en agenda en hoe ik het gemist had om de liefde ook met mijn omgeving te delen.

Na een jaar zei Jeroen dat hij geen toekomst met me zag. Een klap in mijn gezicht, want ik dacht dat het goed ging. 'Je geeft jezelf niet echt', zei hij, 'je past je aan aan mij en gooit het vervolgens voor mijn voeten'. En dat was ook zo. We matchten niet goed en ik had me wederom afhankelijk opgesteld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mariska wil haar ex nooit meer zien: 'Ga bij je minnares wonen. Zijn wij van je af'

"Sinds een maand of drie ben ik samen met Jeremy. Een leuke vent, beetje het type zoals de getrouwde man, maar dan alles open en eerlijk. Totdat we elkaar tegen het lijf liepen in de stad, toevallig. Hij was met zijn kinderen en stelde me voor als een vriendin, en gaf me geen kus.

Logisch, het is nog pril, vond mijn beste vriendin, maar ik reageerde als door een bij gestoken. Niet op dat moment, maar achteraf voelde ik me zo naar. Ik kan niet meer met een geheim omgaan en lieg voor niemand. Ook niet als een vriendin vraagt om iets niet door te vertellen. Ik zal niks uit mezelf vertellen, maar op iedere vraag krijg je een eerlijk antwoord."

Flinke vertrouwensboost

"Jeremy begreep aanvankelijk niets van mijn felle reactie en vroeg waarom ik me zo terugtrok in ons contact. Uiteindelijk heb ik hem alles verteld en gelukkig begrijpt hij me. 'Je hebt jezelf zo lang tekortgedaan, dat het logisch is dat het vertrouwen bij jou weer moet groeien', zei hij.

Jeremy verzekerde me dat hij de tijd heeft en bood zijn excuses aan. Als zijn kinderen terug zijn van vakantie, vertelt hij ze dat we een relatie hebben. Wat mij betreft hoeft dat niet eens, maar wil het graag. En het feit dat hij meteen bereid is om naar me te luisteren, naar het grote geheel kan kijken en daadwerkelijk een stap zet, geeft mijn vertrouwen een flinke boost. In mezelf en in ons."

De naam Soraya is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore