Ga naar de inhoud
Reiskriebels

Fietsen, roeien, zwemmen, suppen: 'Berlijn is 's zomers op zijn best'

Zonaanbidders op Insel der Jugend in Berlijn. Beeld © Kita van Slooten

Fietsen langs meren en biertjes drinken in een Biergarten. RTL Nieuws-journalist Kita bezocht Berlijn en ontdekte dat de zomer het beste seizoen is om in de Duitse hoofdstad te zijn. "Berlijners komen uit hun appartementen en gaan massaal naar het park."

De melding op het treinvertrekbord zorgt voor een wat stroeve start van de reis naar Berlijn: 'Trein is geannuleerd'. Net als de andere reizigers kijken we wat verloren om ons heen. Wat nu?

Maar zoals er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden, zijn er ook meerdere treinroutes naar de Duitse hoofdstad en een half uur later zoeven we alsnog richting de grens. De coupé delen we met gezinnen, stelletjes en vriendengroepen.

Allemaal mensen die een weekend naar Berlijn gaan. Sinds de coronapandemie staan Nederlanders dan ook met stip op één als het gaat om toeristen in de stad.

De vriendengroep gaat naar Berlijn met wilde plannen: zoveel mogelijk van de legendarische nachtclubs bezoeken, waar je kunt dansen tot je benen niet meer kunnen, want een sluitingstijd is er niet.

Van technofeestjes tot Trabant

De gezinnen slaan de technofeestjes over, maar gaan voor de rijke geschiedenis: een kijkje nemen bij de restanten van de Berlijnse muur, naar het DDR Museum waar je in een Trabant kunt zitten of gewoon wandelen door de stad met vele gezichten.

Om alles van Berlijn te kunnen ervaren, moet je er eigenlijk een jaar gaan wonen. En anders is het keuzes maken. Wij besluiten om zoveel mogelijk buiten te doen. Het is immers zomer en ook de Berlijners zelf komen dan graag hun appartementen uit om massaal naar het park te gaan.

Wij beginnen in de gezellige wijk Prenzlauerberg, waar op elke straathoek wel een ijssalon lijkt te zitten. Rondom het Kollwitzplatz is het goed rondstruinen en kun je van terras naar terras gaan.

Tijdloze Biergarten

Maar onze zinnen zijn gezet op een pul bier bij Prater Garten, die oudste Biergarten van Berlijn. Een plek waar de tijd stil lijkt te staan, want er hangt hier al vele jaren dezelfde gemoedelijke sfeer.

Goed om te weten: waar je in Nederland niks meer zonder pinpas kan, reken je hier je bier en worst juist cash af.

Zodra de temperaturen oplopen gaan Berlijners op zoek naar verkoeling. En wij natuurlijk ook. Er zijn verschillende meren rondom de stad, waarvan de Wannsee het bekendste is. Deze is ook het makkelijkst bereikbaar met de S-Bahn en er is een Strandbad, met horeca en een flink strand.

Van meer naar meer

Wij gaan met de fiets op pad om zo verschillende meertjes te zien. Eerst Krumme Lanke, dan de Schlachtensee en eindigend bij de Wannsee.

Hier fietsend over kleine paadjes omringd door bossen voelt het allang niet meer of we in een stad zijn, terwijl dit wel degelijk nog bij Berlijn hoort. We zien mensen in roeibootjes, een paar suppers en er wordt ook flink gezwommen. Een ontspannen vakantiegevoel borrelt spontaan omhoog.

Kita's favoriete terrassen

  • Cafe am Neuensee, een gigantische biergarten in Tiergarten, het grootste park van Berlijn.
  • Holzmarkt25, een alternatieve strandbar direct aan de Spree, met allerlei leuke hoekjes waar je kunt zitten. Lekker stekje voor zonsondergang.
  • Luftgarten, biergarten aan Tempelhofer Feld, met uitzicht op de voormalige landingsbaan.
  • Klunkerkranich, dit hippe dakterras - of 'culturele daktuin' zoals ze zichzelf noemen - zit bovenop winkelcentrum Neukölln Arcade. Gaat om 16 uur open en vaak draaien er dj's.
  • Prater Garten, de oudste biergarten van Berlijn in de gezellig wijk Prenzlauer Berg.
  • Inselgarten, met een strandstoeltje op het gras of op de steiger met de voeten in het water; bij dit terras op Insel der Jugend zit je heerlijk.
  • Zenner, groot terras in Treptower Park, met ook een ijskraam en uitzicht op de Spree.
  • Fischerhütte an Schlachtensee, een ideale plek voor een pitstop tijdens een fietstocht langs de meren.

Niet ver van de meren vandaan, in het uitgestrekte bosgebied Grunewald, fietsen we een kunstmatige heuvel op: de Teufelsberg. Deze is gemaakt van het puin waar de straten van Berlijn na de Tweede Wereldoorlog mee vollagen.

Streetart bij voormalig afluisterstation

Boven op de heuvel is een voormalig afluisterstation, een overblijfsel uit de koude oorlog. Het is een fascinerende, maffe plek. Streetartists hebben van de gebouwen hun canvas gemaakt, waardoor je overal kleurrijke schilderingen ziet.

Het in verval geraakte station is toegankelijk voor bezoekers en wie naar boven klimt heeft een mooi uitzicht over de stad.

Een andere plek, die Berlijn zo uniek maakt is het Tempelhofer Feld, een voormalig vliegveld dat nu dienst doet als publiek park, inclusief fijn terras.

Plannen om hier woningen te gaan bouwen worden door Berlijners fel tegengehouden, want dit is een gebied waar mensen graag komen om te barbecueën, hun hond uitlaten en om te fietsen of wandelen over de landingsbaan.

Dobberen in de Spree

We sluiten het weekend af in het Treptower Park, waar van alles te beleven valt. Zo vertrekken er verschillende rondvaarten vanaf de Treptow Hafen. Ook is er een enorm Sovjetmonument, waar de tijdens WOII omgekomen soldaten van het Rode Leger geëerd worden.

Maar op een zwoele zomerdag is het nog wel het leukst om op een bootje of kano rond te dobberen in de rivier de Spree. Om vervolgens naar het Insel der Jugend te lopen, daar met een drankje langs het water te zitten en nog maar eens te verzuchten wat een heerlijke stad dit is.

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Visit BerlinGermany Travel en de Berlin Welcome Card naar Berlijn. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore