Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Moet ik het irritante vriendje van mijn zoontje meenemen op vakantie?'

Beeld © iStock

De negenjarige zoon van Ellen is enig kind en mag van haar een vriendje meenemen op vakantie. Helaas is Ellen minder blij met zijn keuze. Kan ze hier iets tegen doen?

Ze zit er behoorlijk mee in haar maag, zegt Ellen. "We gaan deze vakantie een week naar Zeeland en Matthijs mocht van ons een vriendje vragen om mee te gaan. Nu wil hij heel graag een kind meenemen waar ik eerlijk gezegd niet zo dol op ben: hij is best brutaal, snel ontevreden en een zeur. Lomp gezegd heb ik geen zin om daar een week mee opgescheept te zitten. Dus ik ben in dubio: moet ik de keuze van mijn zoon respecteren of toch aandringen op een ander vriendje als reisgenoot?"

'Mijn
Vorige week:
'Mijn man wil een tweede kind, maar ik ben er nog niet klaar voor'

In dit geval is het interessant om te weten waarom je kind ervoor kiest om een week lang met specifiek dat vriendje op vakantie te willen, zegt Dave Niks van De Familiepsycholoog: "Ga met je kind in gesprek: waarom valt zijn keuze op dit vriendje, wat wil hij met hem gaan doen en hoe gaat het als ze samen zijn? Van zo’n gesprek word je al een stuk wijzer."

"Bovendien, je hebt je zoon iets toegezegd – namelijk dat hij mag kiezen – en daaraan zitten consequenties. Onthoud dat jij heus niet van dat kind hoeft te gaan houden, wel is het belangrijk dat er sprake is een werkbare situatie voor iedereen. Als jij je alleen maar gaat ergeren, wordt het een zware vakantie."

'Op jouw vakantie gelden jouw regels. De gast hoort zich aan te passen.'

Manage je verwachtingen, tipt psycholoog Niks. En: stel grenzen. "Op het moment dat iemand met jouw gezin meegaat op vakantie, dan gelden jouw regels. De gast hoort zich aan te passen. Spreek van te voren met hem en zijn ouders af en bespreek hoe jij dit voor je ziet. Daarmee kan je gedoe voorkomen. Zijn er toch irritaties? Neem dan even de tijd voor jezelf, ga een wandeling maken. En roep jezelf tot de orde, kijk naar wat er wél onderling goed gaat."

"Ook is het slim om structuur aan te brengen in jullie dagen. Bijvoorbeeld dat jullie ’s morgens altijd de deur uitgaan om iets leuks te doen en in de middag mag er een uur gegamed worden. Kinderen gedijen goed bij structuur, óók op vakantie. Het voorkomt gehang en gejengel. En laat ze zelf dingen bedenken om te gaan doen, je bent immers geen 24-uurs animatieteam."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.