Ga naar de inhoud
Liefdesles

Fatima: 'Ik wil me niet schamen voor mijn man'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Deze week: het leek zo leuk en vanzelf te gaan met Roberto, maar door hun andere kijk op corona, zag Fatima (46) haar prille relatie toch stranden. "Schaamte is een vijand van liefde."

"Na een jaar van daten en mezelf opnieuw uitvinden - ik was na dertien jaar ineens weer single, met zeeën van tijd in de weekenden dat mijn kinderen bij hun vader waren - ontmoette ik Roberto via een datingapp. Een wat serieuzere, want met de vliegensvlugge afspraakjes in de gestolen uurtjes was ik nu wel klaar.

Na twee dagen chatten stelde hij een wandeling voor. Op zondagochtend, en dat vond ik wel een goed idee. Alle ruimte voor een gesprek, dacht ik, en op veilige afstand van een van-het-een-kwam-het-ander-gevaar wanneer je de date begint met een drankje."

Ilvy:
Vorige keer:
Ilvy: 'Remco ziet mijn overleden man niet als een bedreiging'

"Hij was m’n type, dat zag ik meteen. Goede kop grijze krullen, vriendelijke lach en een tikkeltje sportief. En gelukkig droeg hij sneakers onder zijn jeans, in plaats van de wandelschoenen, het idee waar ik met een vriendin zo om gelachen had. Nee, Roberto was een leukerd. ''Relatiemateriaal', appte ik na onze date naar mijn vriendin.

Drie dagen later zagen we elkaar weer en na onze eerste zoen zag ik ons wel samen door het leven fladderen. Ik nam hem mee naar het strand, hij nam mij mee naar een muziekfestival en niet veel later stemden we als vanzelf onze kindvrije weekendplannen op elkaar af."

Eerste scheurtjes

"We waren zo’n vier maanden op dreef toen ons land voor de tweede keer in lockdown dreigde te gaan wegens corona. De eerste scheurtjes waren al voelbaar, doordat ik me juist graag liet vaccineren en Roberto echt anti was. Hij wilde geen QR-code en dus zaten wij niet op terrassen, maar op een picknickkleed in het park. We accepteerden onze verschillen, en in het geluk van de late herfstzon voelde dat ook niet zo als een probleem."

QR-controle
Lees ook:
QR-controle zet relaties op scherp: 'Mijn zus noemt me een schaap'

"Maar toen we elkaar vaker zagen, en soms een paar dagen in de week samen waren, raakte ik in conflict met mezelf. Ik ging me steeds meer hechten aan Roberto, en meer voor hem voelen, maar tegelijkertijd groeide ook mijn afkeer omdat we principieel lijnrecht tegenover elkaar stonden als het om het coronabeleid ging.

Roberto weigerde afstand te houden, ging gewoon naar kantoor en vertikte het om een mondkapje te dragen toen dat weer moest. Hij vond het onzin en werd steeds wantrouwender naar de overheid en de medische wereld. Dan stuurde hij me weer een filmpje door, of een of ander schema dat volgens hem aantoonde dat het allemaal doorgestoken kaart was. Ik merkte dat ik steeds vaker mijn best deed om het onderwerp te vermijden, en dat ik de boot afhield wanneer vrienden me vroegen of ik hem nu eens kwam voorstellen."

Oogkleppen af

"Pas toen een vriendin van me vroeg ik of ik me soms voor hem schaamde, vielen mijn oogkleppen af. Voor haar was het een grapje, maar door die opmerking zag ik in dat ik mezelf voor de gek hield. Het idee van een vaste relatie, de aantrekkingskracht die ik bij Roberto voelde en hoe leuk hij verder ook was, hadden me verblind. Ik schaamde me voor zijn mening. Op het moment dat de maatschappij zich in twee kampen opsplitste, had ik geprobeerd om met mijn hart onpartijdig te zijn. Maar mijn ziel kon dat helemaal niet.

Ik ben nieuwsgierig en ruimhartig, maar nu had ik mezelf bewust weggedraaid van waar ik voor sta. Schaamte is een vijand van liefde en wel het laatste wat ik wil voelen voor de man die mijn partner is. In een relatie vind ik het belangrijk dat je trots bent op elkaar, en dat je elkaar verder helpt. Wat is nog liefde, als je de moeilijke gesprekken vermijdt? We hadden seks en Netflix, maar dat heeft niks meer met een relatie te maken."

Einde
Lees ook:
Einde liefde in lockdown: 'Geen perspectief. Niet in de wereld, niet in onze relatie'

"Toen ik mijn zorgen uitsprak naar Roberto was het meteen over. Hij pakte het goed op, er werd niemand boos, maar op het moment dat de woorden over mijn tong rolden, leek de afstand tussen ons ineens drie keer zo groot.

Ik heb er geen spijt van. De liefde was mooi zolang hij duurde, en ik vind het fijn om gevoeld te hebben dat ik me weer wil geven aan iemand. De tijd van avontuurtjes is voorbij, ik ga voor verbinding. Van de apps blijf ik weg. Want hoewel daar ook mensen met serieuze intenties tussen kunnen zitten, wil ik nu vooral mezelf gaan zien als relatiemateriaal."

De naam Fatima is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.