Reiskriebels

Op stedentrip naar kunstzinnig Nantes: 'Veel leuker dan Parijs'

29 juli 2022 08:12 Aangepast: 29 juli 2022 14:56
De Grote Olifant van Les Machines de l’île. Beeld © Kita van Slooten

Een ritje op een reusachtige mechanische olifant, wandelen langs verrassende kunstwerken en lokale wijn op het terras: RTL Nieuws-journalist Kita bezocht Nantes en ontdekte al diens magische en charmante plekjes. "Volwassenen kruipen met een grote grijns op een reuzenmier of gigantische slak."

Het is een geweldig gezicht: kinderen die gierend van de pret rondrennen en worden natgespoten door een twaalf meter hoge olifant, die in zeer rustig tempo zijn rondje loopt. Het is haast niet meer voor te stellen dat op dit eiland midden in Nantes tot in de jaren tachtig grote scheepswerven het gezicht van de stad bepaalden.

Van scheepswerf naar attractiepark

Nu is deze olifant, gemaakt van hout en staal, de mascotte van Nantes geworden. De scheepsindustrie is vertrokken - op een paar oude hijskranen na - en heeft plaats gemaakt voor kunst en cultuur.

Het carrousel van Les Machines des l'ile. Het carrousel van Les Machines des l'ile.

Zoals Les Machines de l’île, dat zich het beste laat omschrijven als een kruising tussen een artistiek project en een attractiepark, geïnspireerd door de verhalen van Jules Verne, de schrijver die in Nantes geboren werd. 

Naast de olifant is er een carrousel waar je op de meest wonderlijke wezens uit de zee een ritje kunt maken. Zo zit ik op een krabbenlarve en het gezin naast mij in de bek van een griezelige diepzeehengelvis.

Vermaak voor jong en oud

In La Galerie des Machines zien we nog meer machinedieren, die bezoekers zelf mogen besturen. Ook de volwassenen kruipen hier met een grote grijns op een reuzenmier of gigantische slak. 

Groot vermaak voor jong en oud dus. Les Machines de l’île is niet voor niks de best bezochte attractie van Nantes, maar de charmante stad heeft nog veel meer te bieden.

Franse kazen op Marché de Talensac. Franse kazen op Marché de Talensac.

Na drie dagen rondgelopen te hebben - bijna alles kun je hier te voet doen - ben ik er wel over uit: Ik vind Nantes veel leuker dan Parijs! Compact en vriendelijk, maar met alles wat je van een Franse stad mag verwachten.

Zo is er een sfeervolle markt waar je Franse kaasjes en vers fruit kunt kopen. In de gezellige straatjes en op de mooie pleinen is het heerlijk mensen kijken vanaf het terras.

Volg de groene lijn

Er zijn fraaie musea en zelfs een heus kasteel midden in de stad. En wat Nantes bijzonder maakt: verspreid door de stad zijn 120 publieke kunstwerken te bewonderen. 

Kunstwerk én bar L'Absence. Kunstwerk én bar L'Absence.

Kita's favorieten:

  • Leuk voor kinderen: het 15e-eeuwse kasteel van de Hertogen van Bretagne ziet er van buiten uit als een robuuste vesting, maar op de binnenplaats sta je ineens naar de meest sierlijke gevels te kijken. Je kunt er gratis naar binnen lopen. Een rondje over de kasteelmuur is een aanrader en vergeet niet even een kijkje te nemen bij de schildpadden in de slotgracht.
  • Mooiste musea: In Musée d’arts de Nantes, het gigantische kunstmuseum, is voor ieder wat wils te zien. Van hedendaagse kunst tot schilderijen uit de 13e eeuw. In het kasteel zit het museum dat over de geschiedenis van Nantes vertelt.
  • Verstopte parel: Je loopt er heel makkelijk voorbij, maar stap vooral even binnen bij Passage Pommeray, een prachtige winkelgalerij uit 1843.
  • Opvallend kunstwerk: Pal naast de school voor architectuur heeft Atelier Van Lieshout - de studio van de Nederlandse beeldhouwer Joep van Lieshout - het kunstwerk L'Absence gebouwd dat dienst doet als barretje. Het terras is direct aan het water.
  • Niet te missen: Les Machines de l’île zijn een must-see voor wie Nantes bezoekt. Je hoeft niet eens zelf het ritje op de olifant te maken, want het is al leuk om er even naar te kijken. Vanaf een bankje, met een ijsje van La Fraiseraie in de hand.
De groene lijn in Jardin des Plantes. De groene lijn in Jardin des Plantes.

Om het bezoekers makkelijk te maken loopt door de stad een groene lijn die je langs alle bezienswaardigheden én die kunstwerken brengt.

Handig voor mensen die tijdens de vakantie niet de hele tijd op hun telefoon naar Google Maps willen staren. En ook vermakelijk voor kinderen voor wie het een soort speurtocht wordt.

Vrolijke kunstwerken

De groene lijn brengt ons naar Jardin des Plantes, de botanische tuinen van Nantes. In het gratis te bezoeken park staan meerdere kunstwerken van illustrator Jean Jullien. Op zoek gaan naar deze vrolijk gekleurde mannetjes maakt een wandeling door het park des te leuker.

Bier op het terras van Little Atlantique Brewery. Bier op het terras van Little Atlantique Brewery.

Al dat wandelen maakt dorstig. Op de terrassen van Place Graslin, één van de grote pleinen, is het goed toeven. Zeker met een glas Muscadet voor onze neus, de wijn die rondom Nantes volop wordt geproduceerd.

Brouwerij aan rivier de Loire

Maar ook bierliefhebbers komen aan hun trekken, op wat misschien wel het tofste terras van Nantes is. De tocht ernaartoe maakt het af: met de waterbus varen we over rivier Loire richting de voormalige dokken. Het is maar een kort ritje, maar wel eentje met uitzicht op het gekleurde dorpje Trentemoult, dat ook met een waterbus te bereiken is.

Vanaf de boot zetten we welgeteld vijf stappen voor Little Atlantique Brewery voor ons verschijnt. De brouwerij zit in een 19e-eeuwse molen, waar een strak moderne façade tegenaan is gebouwd. Het grote terras trekt een gemengd publiek: vriendengroepjes, gezinnen en fietsers die even pauzeren met een vers getapt speciaalbiertje.

Kasteel van de Hertogen van Bretagne. Kasteel van de Hertogen van Bretagne.

De boot terug zet ons weer af op de kop van het eiland van Nantes, waar we langs het water ook nog allerlei fijne terrassen, kleurrijke streetart en kindvriendelijke kunstwerken tegenkomen, zoals een maanlandschap met ingebouwde trampolines voor kinderen.

Uiteindelijk staan we weer oog in oog met de grote olifant, die onverstoord doorloopt en zich allang niet meer verbaast over al die kleine en grote verrassingen die Nantes haar bezoekers voorschotelt.

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Le Voyage à Nantes naar Nantes. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore