Gezondheid

Is een tattoo slecht voor je gezondheid?

21 juli 2022 07:14 Aangepast: 21 juli 2022 10:20
Bescherm je tatoeages goed tegen de zon Beeld © iStock

Met dit warme weer krijg je toch alleen heet bij het idee van lange mouwen en lange broekspijpen? Doordat in deze hitte veel mensen wat meer huid laten zien, komen ook de tatoeages tevoorschijn. Maar kunnen die permanente versieringen van je huid eigenlijk geen kwaad?

Van een subtiel teken op je pols tot hele delen van je lichaam volledig bedekt. Tatoeages heb je in alle soorten en maten en je bent bijna een uitzondering als je er géén hebt.

Volgens Ongevallen en Bewegen in Nederland-gegevens (OBiN, later opgegaan in het CBS, red.) uit 2010 - 2014 heeft één op de negen Nederlanders van twaalf jaar en ouder een of meerdere tatoeages. En dat worden er steeds meer. Vooral de zogenoemde sleeve, die een groot deel van je arm als een soort getekende mouw bedekt, is populair. Een zichtbare tatoeage wordt ook in steeds meer beroepen geaccepteerd. Het taboe is er duidelijk af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verhalen van de getekende mens: 'Tattoo is vaak een schreeuw om gezien te worden'

Maar hoe ongezond is zo’n tatoeage eigenlijk? Daar blijkt relatief weinig onderzoek naar gedaan te zijn. OBiN becijferde dat in drie procent van de gevallen na het zetten van een tatoeage klachten ontstaan. Meestal gaat het om oppervlakkige huidinfecties als gevolg van onhygiënisch werken, het niet goed verzorgen van de vers gezette versiering of besmette inkt. Maar ook om allergische reacties, zelfs jaren later nog.

In een enkel geval ontstaan ernstigere infecties zoals hiv, herpes of hepatitis. Om dit te voorkomen krijgen Nederlandse tattooshops alleen een vergunning van de GGD als ze strikte hygiënemaatregelen in acht nemen. Een tattoo-opleiding is dan weer niet verplicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Strengere regels voor inkt: 'Kan tatoeages niet meer afmaken'

Een ander risico vormen de inkten. Volgens de Warenwet mag een tatoeëerder geen pigmenten gebruiken die zogenoemde (kankerverwekkende) aromatische aminen kunnen vormen. Ook pigmenten die conserveringsmiddelen of giftige stoffen bevatten, zoals zware metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) zijn verboden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schat dat 5 à 10 procent van de studio’s met een vergunning alsnog met foute kleurstoffen werkt. Toch is, volgens het RIVM, het risico op kanker door tatoeages klein: variërend van één op 10 duizend tot één op een miljoen.

Kijk uit in de zon

Het werkelijke gezondheidsrisico hangt natuurlijk af van de grootte van je huidversiering(en) en hoeveel schadelijke stoffen er zijn gebruikt. Mocht je al een huiddecoratie hebben, dan is het belangrijk om deze te beschermen tegen de zon, omdat uv-licht de vorming van aromatische aminen bevordert.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore