Ga naar de inhoud
Kiloknallers

Robin viel 40 kilo af: 'Ik begon met zwemmen en ik smolt'

Robin: "Het is tegenwoordig fijn om kleding te kopen." Beeld © Moatasm Aboamaid

We weten allemaal inmiddels wel: diëten werken niet. Maar hoe kom je dan wél van die overtollige kilo’s af? In de zomerrubriek 'Kiloknallers' vertellen lezers hoe het hen gelukt is af te vallen zonder streng te lijnen. Deze week: Robin (35 jaar, 1.91m) ging in tien maanden tijd van 150 naar 110 kilo. "Het heeft eigenlijk niet veel moeite gekost."

"Ik had nooit gedacht dat het zo snel zou gaan. Het voelt alsof het helemaal geen moeite heeft gekost. Het begon tijdens een weekendje weg met mijn familie in een bungalowpark. Het tropisch zwemparadijs was als gevolg van de lockdown gesloten, maar je mocht wel baantjes zwemmen. Ik had een smartwatch om, en dacht: laat ik eens wat baantjes gaan trekken en zien wat er gebeurt.

Na een uur bleek dat ik ontzettend veel calorieën had verbrand, dus toen dacht ik: als dit zo makkelijk gaat, waarom ga ik hier dan niet gewoon mee door? Het leek me de perfecte manier een paar kilo kwijt te raken."

  Verena
  Vorige week:
  Verena viel 28 kilo af: 'Cola was mijn lijfdrank'

  "Als kind vond ik zwemmen altijd prachtig en ik vond het nog altijd fijn. Het bleek me ook nu weer goed af te gaan. Ik nam me voor om drie keer per week te gaan zwemmen, maar al na één week, ging ik elke dag. Ik dacht: ik zie wel waar ik terechtkom, en omdat het zo snel ging, motiveerde het om door te gaan. Ik smolt gewoon.

  Ik heb allerlei diëten geprobeerd, maar die werkten nooit. Ik kwam daar alleen maar harder van aan. Wat ik dit keer anders deed, is dat ik geen dieet volgde, maar wel wat op mijn eten ging letten. Ik vulde via een online rekentabel in hoeveel calorieën ik mocht hebben en kwam uit op 2700 calorieën per dag. Dat is genoeg om lekker te blijven eten. Met zwemmen verbrandde ik 600-800 calorieën per dag extra. Ik had dus niet het idee dat ik moest diëten, want ik at alles, alleen wél tot 2700 calorieën per dag - er was genoeg ruimte."

  "Ook sprak ik met mezelf af om elke week één keer per week niet op mijn eten te letten. Elke week ging ik met andere vrienden uit eten. Ik houd van gezelligheid, wijntje of biertje erbij, eten wat ik wilde. Eten is voor mij iets gezelligs, ik houd van koken, maar wilde niet meer de hele tafel vol lekkers zetten en mezelf verleiden om dan te veel te eten, dus uit eten gaan was een goed cheat moment voor me."

  Vel strak maken

  "Na een maand was ik al tien kilo kwijt. Mijn doel was: als ik maar onder die honderd kilo kan komen. Ik woog 150 kilo, en als ik onder de 100 zou komen, was ik tevreden. Maar op een gegeven moment heb ik dat losgelaten. Na zo'n anderhalve maand ben ik er ook bij gaan fitnessen. Ik wilde mijn vel strak maken, want door dat snelle afvallen begon ik daar last van te krijgen. Er werd me verteld dat ik dat later last van zou krijgen, dus ben ik gaan trainen."

  'In de sportschool schaamde ik me, stond ik daar, die dikke, aan de gewichten te trekken.'

  "Ik werk als fotograaf, en als ik ergens pijn heb in mijn lichaam, kan ik mijn werk niet doen. Ik werk veel voor het theater, wat dat betreft was corona een zware periode. Dus ik dacht: ik moet dit goed aanpakken. Ik heb een personal trainer gevraagd hoe ik de apparaten moest gebruiken en ben aan de slag gegaan. Ook de sportschool beviel me goed. In het begin moest ik zin maken om te gaan sporten, nu moet ik zin maken om een rustdag te pakken."

  Afgetrainde mannen

  "In de eerste maand dat ik naar de sportschool ging, worstelde ik. Ik zag alleen maar slanke, afgetrainde jonge mannen om me heen. Ik schaamde me: daar stond ik, die dikke, aan de gewichten te trekken. Ik dacht: ik doe het waarschijnlijk allemaal verkeerd. Ik heb die gedachten echt los moeten laten en ik heb tegen mezelf gezegd: als je nu stopt, dan ga je je doel niet bereiken. Had ik een keer geen zin, dan zei ik tegen mezelf: 'maar dan bereik je je doel niet'. Dat heb ik een maand moeten doen, en toen was opeens de knop om."

  "Ik plan nu alles om mijn sportmomenten heen. Ook in de vakantie houd ik daar rekening mee. Vorig jaar ging ik naar Spanje, dit jaar naar Oostenrijk. En dan kies ik wel iets uit waar een zwembad in de buurt zit, en een sportschool. Ik wil dan wel blijven sporten, want op vakantie wil ik eten wat ik wil, en niet nadenken of ik te veel cocktails heb gehad."

  "Ik ben inmiddels zoveel veranderd, dat mensen me niet herkennen. Zo had ik een tijdje geleden een fotografieklus in Aalsmeer. De eerste keer dat ik daar was geweest, was drie weken nadat ik was begonnen met afvallen, en de tweede keer dat ik daar kwam was een halfjaar later. Ik hoorde een acteur aan de productie vragen: 'Waarom hebben we niet de fotograaf van de eerste keer weer gevraagd, waarom is dit een nieuwe?'"

  Droom: een sixpack

  "Kleren kopen is tegenwoordig zo fijn. Voor dames met grote maten zijn er nog wel kledingwinkels, maar voor mannen totaal niet. Dan kom je al heel snel in lelijke praktische kleren terecht. Het is zo’n overwinning om nu kleding te kunnen kopen die ik mooi vind. Gek genoeg is mijn hoofd nog niet aan de goede maat gewend: dan pak ik een shirtje waarvan ik denk: is dat niet veel te klein? En dan is het alsnog veel te groot.

  Zoals ik nu ben, ben ik tevreden. Máár ik heb nog wel een droom: ik wil nu een sixpack hebben. De motivatie is er nog steeds, trainen en zwemmen gaat goed, dus dat gaat wel lukken. En een fotoshoot van het resultaat zou daar de ultieme beloning van zijn."

  Tips van Robin

  • Begin gewoon. Begin.
  • Doe iets waarvan jij denkt dat het werkt. En als het niet werkt, probeer dan wat anders. 
  • Het maakt niet uit of je 40 baantjes zwemt of 10, het gaat erom dat je bezig bent en bezig blijft. 
  • Tot slot: ga door. Geef niet op!