Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Alex: 'Heb ik een verwijzing nodig voor de fysiotherapeut?'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Alex (37) wil meteen naar de fysiotherapeut zonder eerst naar de huisarts te gaan. Kan dat?

Alex heeft tijdens het voetballen nogal ruig gedaan en vermoedt dat hij nu een verstuikte enkel heeft. Is het nodig langs te gaan bij de huisarts of kan hij meteen een afspraak maken bij een fysiotherapeut? Hij heeft niet zo'n zin daarvoor eerst de huisarts te moeten bellen. 

Huisarts Marnix van der Leest: "In principe kun je dan ook meteen naar je fysiotherapeut. Bij het maken van een afspraak zal de fysiotherapeut ook screenen of het toch niet handiger is om eerst naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld bij het vermoeden op een botbreuk."

Mary:
Vorige week:
Mary: 'Ik ben bang om fouten te maken op het werk'

Van der Leest geeft aan dat alleen de eerste behandeling er dan waarschijnlijk anders uit zal zien: "Als je zonder verwijzing naar de fysiotherapeut gaat, zal in het eerste contact gekeken worden of er met fysiotherapie gestart kan worden. Zij kijken dan naar zogenaamde 'rode vlaggen', symptomen die kunnen wijzen op een ernstige oorzaak van de klacht."

"Bij 'rode vlaggen' verwijzen zij de patiënt alsnog naar de huisarts. Heb je een verwijzing van de huisarts, dan hoeft de fysiotherapeut deze screening niet meer te doen. De meeste fysiotherapeuten geven het overigens wel door aan de huisarts als zij beginnen met een behandeling."

Wat is eigenlijk het verschil tussen de huisarts en fysiotherapeut?

"Als huisarts zie je naast veel klachten aan het bewegingsapparaat, natuurlijk ook allerlei andere soorten problemen. Je moet met veel verschillende klachten uit de voeten kunnen."

Specialisaties

"Als fysiotherapeut ben je vooral een expert op het gebied van klachten van het steun- en bewegingsapparaat. Binnen de fysiotherapie zijn er wel veel verschillende specialisaties zoals manuele therapie, bekkenfysiotherapie, sportfysiotherapie en nog enkele andere."

Kees:
Lees ook:
Kees: 'Mijn kalknagel gaat maar niet weg, wat moet ik doen?'

Wanneer kun je toch beter wel even naar de huisarts?

"Bij twijfel kan het handig zijn om toch eerst even naar je huisarts te gaan voor je een verwijzing krijgt. Ook als de klachten erg lang duren of erg hevig zijn, kan dat verstandig zijn. Bijvoorbeeld om naast therapie ook te kijken naar pijnstilling of aanvullende onderzoeken."

Gebeurt het ook weleens dat een fysiotherapeut naar de huisarts verwijst?

"Jazeker, dat gebeurt regelmatig. Je ziet dat bijvoorbeeld regelmatig bij mensen die langdurige, hevige rugklachten hebben. Dan verwijst de fysiotherapeut door naar de huisarts, die kan kijken of een eventueel vervolgtraject nuttig zou kunnen zijn."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.