Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Heerlijke viscurry van makreel met mango-kokosijslolly’s als dessert

Op maandag willen we vooral een lekkere en makkelijke maaltijd. Daarom maakt Hugo vandaag een smakelijke viscurry met makreel. Daarbij serveert hij een lekker verfrissend dessert: mango-kokosijslolly’s met witte chocolade. We starten met de viscurry en verderop in het artikel lees je hoe je de heerlijke ijslolly’s kunt bereiden.

Viscurry van makreel

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 2 flinke uien
  • neutrale olie
  • zout
  • chilivlokken
  • 3-4 tenen knoflook
  • 2 stengels citroengras
  • 3 cm gemberwortel
  • 2 cm verse laoswortel óf 1 theelepel gemalen laos
  • 1½ eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 limoen
  • 400 ml kokosmelk (1 blik)
  • scheut water
  • 2 gestoomde/gerookte makrelen óf circa 450 g makreelfilets
  • 5 limoenblaadjes (optioneel)
  • rijst voor 4 personen
  • doperwtjes (hoeveelheid: naar eigen wens)

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel en snipper de uien. Verhit vervolgens een scheut olie in een braadpan en fruit de uien met een snuf zout.

Stap 2: Haal de buitenste bladeren van het citroengras en snijd de stengels overlangs bijna doormidden. Leg er een knoop in en voeg ze toe aan de pan.

Stap 3: Pel en snijd de knoflook. Voeg deze ook toe aan de pan. Schil daarna de gember en laos en rasp deze boven de pan.

Tip: Zowel limoenblad als verse laos kun je heel goed in de vriezer bewaren. Je hoeft ze dus niet telkens opnieuw vers aan te schaffen. Laos kan je ook heel goed raspen wanneer het nog bevroren is. Lekker makkelijk dus!

Stap 4: Voeg een snufje chilivlokken, de kerriepoeder en de kardemom erbij en bak deze kort mee. Voeg dan de limoenblaadjes óf limoenrasp toe.

Stap 5: Schenk de kokosmelk erbij en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Verdun het eventueel iets met water. Maak vervolgens de saus op smaak met limoensap.

Stap 6: Pluk de vis in – niet al te kleine – stukken en warm ze 5 minuten op in de kerriekokossaus.

Stap 7: Schep de vis met saus op borden en serveer het met rijst en doperwten.

Gegrilde
Bekijk ook eens dit lekkere recept!
Gegrilde makreel met sinaasappel-hazelnootboter

Mangokokos-ijslolly’s met witte chocolade

  • 5 à 8 ijsjes (afhankelijk van het formaat van je ijsvormpjes)
  • bereidingstijd:
    • voorbereiding: circa 5 minuten
    • invriezen: 4-6 uur

Ingrediënten:

  • 500 gr. mangovruchtvlees (circa 2 mango’s)
  • 1 limoen
  • 200 ml romige kokosmelk
  • 125 gr. poedersuiker
  • circa 300 gr. witte chocolade
  • 75 gr. geraspte kokos en/of chilivlokken

Extra benodigdheden:

  • fijne rasp
  • blender of keukenmachine met hakmes
  • ijslollyvormpjes (8 vormpjes)

Bereidingswijze:

Stap 1: Maak de mango’s schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe deze in de kom van de keukenmachine of blender. Rasp de limoenschil vervolgens boven de kom.

Stap 2: Voeg het limoensap, de kokosmelk en de poedersuiker toe in de kom en pureer het.

Stap 3: Schenk het mengsel in de vormpjes en plaats de stokjes erin. Laat het vervolgens in 4 tot 6 uur bevriezen in de diepvries. 

Stap 4: Rooster de kokos lichtbruin in een droge koekenpan en meng met een snuf chili (voor kinderijsjes kun je uiteraard de chili weglaten). Doe de kokos in een diep bord.

Tip: Kokosrasp roosteren gaat heel snel, dus let goed op! Voor je het weet is de kokos verbrand. En waarom rooster je die rasp nou? Door de kokosrasp te roosteren wordt hij veel smaakvoller.

Stap 5: Laat de witte chocolade au bain-marie smelten (in een kom op een pan met lichtkokend water).

Stap 6: Dip de bevroren ijslolly’s in de chocolade en dip ze vervolgens in de kokos. Leg de met chocolade en kokos omhulde ijslolly’s op een met bakpapier beklede schaal. Leg ze nog even kort in de vriezer zodat de chocolade stolt.

Eet smakelijk!

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van