Verschillende merken breidden in de afgelopen jaren hun assortiment uit met een unisex, ook wel 'genderless' kledingcollectie. Tijdelijke trend of een nieuwe beweging? We spraken Bonne Reijn (31) van Bonne Suits en Jolle van der Mast (41) van Unrecorded: zij kozen er bewust voor hun kledingmerk genderless te maken.
Genderneutrale mode lijkt in opmars. Unisex merken schieten als paddenstoelen uit de grond en ook bestaande merken doen eraan mee. Modeglossy L'Officiel zag vorig jaar op de catwalk opvallend veel kledingstukken voorbij komen die zowel door mannen als vrouwen werden gedragen, van pakken tot blouses en tassen. Uit onderzoek van het modeblad bleek dat de trend onder lezers enthousiast werd ontvangen.
Inmiddels zijn er meerdere merken die een eigen unisex lijn hebben. Van Adidas tot G-Star: ze hebben allemaal een eigen 'genderless' kledingcollectie. De termen genderneutraal en unisex worden daarbij overigens allebei gebruikt. Unisex is niet nieuw (googel maar eens op unisex mode uit de jaren 60 en 70 en je komt de leukste setjes tegen). Ook vrouwen in mannenkleding (Marlène Dietrich), mannen in vrouwenkleding (de befaamde rokken van Jean Paul Gaultier) of androgyne looks (Ziggy Stardust) zijn niet bepaald nieuw.
Wat wél echt van nu is: bij genderneutrale kleding, aldus sommige mode-experts, doet gender er helemáál niet meer toe en vervaagt wat oorspronkelijk voor mannen of vrouwen is. Of, zoals modewebwinkel Zalando het verwoordt: "Geen gezeur met hokjes, unisex mode is er voor iedereen." Is deze genderless mode een trend? Of is het meer dan dat? Journalist Paula Vaarkamp sprak diverse mode-experts over deze ontwikkeling. "Ik denk dat deze trend ervoor zorgt dat onze wereld ruimdenkender wordt."
Bonne Reijn, oprichter Bonne Suits
Bonne begon 7 jaar geleden met zijn eigen kledingmerk, waarmee hij een statement wil maken tegen de verdeling van sekse in de modewereld.
Bonne was zeventien jaar oud toen hij zijn eerste baantje kreeg in een kledingwinkel. Sindsdien is hij verliefd op de modewereld. Althans, op de mooie en creatieve kant ervan. "Ik vond mijn werk geweldig, maar ontdekte ook steeds meer dingen die voor mijn gevoel niet klopten. Overproductie, bijvoorbeeld. Of het feit dat een bepaald kledingstuk alleen voor een bepaalde sekse zou zijn."
Statement
Met die filosofie richtte hij zeven jaar geleden zijn eigen kledingmerk op. "Ik wil een statement maken tegen de verdeling van sekse binnen de kledingwereld. Ook wil ik iets doen tegen fast fasion: een groot probleem in onze branche. De collectie van Bonne Suits bestaat daarom enkel uit één pak, met de gedachte dat dit pak voor iedereen en elke gelegenheid geschikt is, ongeacht je sekse, maat of leeftijd."
Hoewel de unisex trend tegenwoordig meer dan ooit aanwezig is, is het volgens Bonne niet nieuw. "Tien jaar geleden droegen meisjes ook al regelmatig de truien van hun vriendje. In principe is dat hetzelfde als wat nu gebeurt."

Bonne vindt het interessant om te zien dat steeds meer grote merken aansluiten bij de genderneutrale trend. "Ik weet dat sommige grote merken het alleen doen vanuit commercieel oogpunt. Meeliften op wat nu hot is. Prima, voor mij kan het geen kwaad. Ik denk dat deze trend ervoor zorgt dat onze wereld ruimdenkender wordt. Als grote merken daar ook aandacht aan willen besteden, vind ik dat alleen maar mooi."
"Want", zegt Bonne, "hoe meer mensen zich aansluiten, hoe beter. Als een Uniqlo of Zara genderneutrale kleding wil maken, zie ik dat als winst voor alle mensen die zich niet willen identificeren met een bepaalde sekse. We moeten af van het bestempelen van kleding voor mannen of vrouwen. Want wat maakt het uit?"
'Het is meer dan een trend. Het is een beweging, een maatschappelijke verandering'
Hoe Bonne de toekomst van zijn merk voor zich ziet? "Ik denk dat unisex kleding meer dan een trend is. Het is een beweging. Een maatschappelijke verandering. Hoewel ons pak oorspronkelijk mannelijk ontworpen is, bestaat het merendeel van mijn klanten uit vrouwen. Dat komt omdat ik er geen gender aan koppel. Je draagt het pak omdat je 'm mooi vindt, en niet omdat het specifiek voor iemand bedoeld is."
Bonne vindt het een groot compliment dat zowel mannen als vrouwen zijn pakken graag kopen. "Laatst was er een meisje in de winkel, dat na verschillende pakken te passen met een geslaagde koop naar huis ging. Een paar dagen later kwam zij terug en had ze haar vriend meegenomen, die hetzelfde pak wilde kopen als zij. Dat zie ik als ultieme voldoening."
Jolle van der Mast, mede-oprichter Unrecorded
Jolle wil met zijn kledingmerk geen onderscheid maken tussen man of vrouw. De gehele collectie is daarom genderless, zowel online als in de winkel.
Vijf jaar geleden startten Jolle van der Mast en zijn compagnon Daniel Archutowski hun kledingmerk Unrecorded. "We wilden goede producten maken met natuurlijke materialen en daarbij niemand uitsluiten. Tijdens het ontwikkelen van onze plannen kwam het thema gender al snel aan bod. We waren het er direct over eens dat sekse voor de kleding geen rol mag spelen, zolang iedereen het maar kan dragen. We zijn toen begonnen met een basic trui en T-shirt en daarna hebben we de collectie uitgebreid."
"Gedurende het designproces stelden we onszelf steeds de vraag of zowel mannen als vrouwen het konden dragen en zo ja: hoe dan? Zo hebben we bijvoorbeeld ook nagedacht over een spijkerjurk, maar uiteindelijk besloten om dat toch niet te doen. Daarmee ga je te ver de vrouwenhoek in en sluit je mannen misschien onbewust uit van je merk."
Bezoekers divers
Ook in hun fysieke winkel is alles unisex. "We hebben geen mannen- of vrouwenafdeling", zegt Jolle, die opmerkt dat de bezoekers in de winkel heel divers zijn. "Er komen nette heren binnen die een bepaalde trui kopen, waarna diezelfde trui door een jonge, creatieve vrouw wordt gekocht, maar die koopt 'm dan oversized. Dit bevestigt dat onze kleding niet voor één specifieke doelgroep is."
Dat vrouwen mannenkleding dragen en andersom, is volgens Jolle niet nieuw. "Kijk maar eens naar de jaren dertig. Toen droegen vrouwen ook al mannelijke kleding, maar dan op hun manier gestyled. Kleding is een verlengstuk van je karakter en identiteit. Een manier om je te uiten. Al jarenlang spelen we hiermee, al is deze trend de laatste jaren wel toegenomen."
"Ik ken mannen die tijdens het shoppen regelmatig naar de vrouwenafdeling lopen. Dan kopen ze een vrouwenoverhemd, -shirt of -trui in een grotere maat. Zelf heb ik ook weleens een vrouwenbroek gekocht omdat de pasvorm beter was."
Meeliften op trends
Het kan volgens Jolle een commerciële zet zijn om je merk ‘genderneutraal’ te noemen. "Het is nu eenmaal een trend. Vooral grote merken liften daarop mee. Neem als voorbeeld Zalando: die kijkt simpelweg naar wat er gaande is in de wereld en speelt daar slim op in. Gelukkig zijn er ook nog steeds veel merken authentiek, merken die hun collecties maken vanuit eigen filosofie, in plaats van dat ze enkel trends volgen."

Ondanks dat Urecorded claimt unisex te zijn, bestaan er op de website wel de koppen 'men' en 'women'. "Het lijkt alsof we hiermee onderscheid maken, maar dat is niet zo. Afhankelijk van op welke categorie je klikt, vind je dezelfde producten. De reden dat we dit zo doen, is omdat we zo meer duidelijkheid scheppen voor onze websitebezoekers."
"Eerder lieten we die kopjes weg en maakten we onze productfoto's met zowel mannelijke als vrouwelijke modellen, maar al snel merkten we dat hierdoor vrouwen alleen de producten kochten waarop een vrouw op de foto staat en mannen alleen de kledingstukken op een mannelijk model. Terwijl dat juist niet de bedoeling is."
Om die reden kozen Jolle en Daniel ervoor om alle producten op zowel mannen als vrouwen te fotograferen en dus ook deze twee kopjes toe te voegen. "Uiteindelijk zijn de producten exact hetzelfde, maar op een andere manier en op een ander model gestyled. Op de een of andere manier is het zo dat als mensen een bepaald kledingstuk op een ander gender zien, ze het dan minder snel kopen."
Wat zegt de expert?
Akke Marije van der Werf is styliste en personal shopper. Al zeventien jaar verdiept zij zich in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kleding en mode. Ook zij ziet de trend van genderneutrale kleding toenemen. "In mijn optiek is genderless hetzelfde als unisex. Ik krijg dan ook steeds vaker de vraag of ik iemand kan helpen met een unisex of genderneutrale oplossing. Denk aan een moeder die iets zoekt voor haar dochter - die zoekende is naar wat ze wilt uitstralen en wie ze is - of een volwassene die zich zowel man als vrouw voelt."
"Sommige mensen willen nou eenmaal niet in een jurkje omdat ze als vrouw geboren zijn, of in pak omdat ze man zijn. Zij willen graag iets genderneutraals en dat is ze goed recht. Ik kijk altijd naar iemands leven, leeftijd en de vorm van het lichaam. Wat heeft iemand nodig en wat staat diegene? Gender is daarbij niet relevant."
Trends voor komend voorjaar
De styliste merkt op dat mensen zich de afgelopen tijd steeds kwetsbaarder durven op te stellen als het aankomt op kledingkeuzes. "Er is meer aandacht voor 'jezelf kunnen zijn'. In de magazines en kranten, maar ook op tv. Hierdoor groeit de vraag naar genderneutrale collecties ook denk ik. Hetzelfde geldt voor een duurzame kledingkast. Mensen worden zich steeds bewuster van alles en denken meer na over wat ze willen en waarom."
Voor aankomend voorjaar voorspelt Akke Marije dat er vijf genderneutrale kledingstukken zijn die we in ieder geval gaan zien. "De midirok, oversized blazer, het gebreide vest, de strikblouse en de tanktop zijn kledingstukken die steeds normaler worden in het modebeeld van zowel mannen als vrouwen. De tanktop was eigenlijk altijd al genderneutraal, maar bijvoorbeeld het gebreide vest is oorspronkelijk een mannelijk kledingstuk. Het is leuk om te zien dat vrouwen dit ook steeds meer gaan dragen."
Een begin van iets veel groters
Vooral vindt Akke Marije het mooi om te zien dat merken steeds meer aandacht besteden aan het unisex maken van hun collecties. "Ik denk dat het slechts een begin is van iets dat nog veel groter gaat worden. Het aanbod groeit en dat zal nog wel even zo blijven. Volgend jaar spreken we misschien wel over tien genderneutrale kledingstukken in plaats van vijf en ik durf te wedden dat er dan ook veel meer Nederlandse unisex merken bestaan."
"Vooral vind ik het leuk dat iedereen door deze trend echt kan zijn wie diegene wil zijn. Kijk ik terug naar de tijd waarin ik jong was, dan wilden sommige meiden en jongens niet te veel opvallen. De angst om buiten de boot te vallen was groot. Dat is veranderd. Draagt een man nu een vrouwenkledingstuk of andersom? Dan wordt daar minder snel gek van opgekeken. Zolang het bij je past - en het staat je, maakt het helemaal niks uit of het oorspronkelijk voor mannen of vrouwen bedoeld was."