Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... je bed opmaken

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van je bed opmaken.

De situatie

Opdekken is zo gebeurd, verschonen is een hels karwei, maar o zo lekker wanneer het weer is gebeurd. En stiekem bestaan er veel meer wetmatigheden over de bedmores in onze hoofden, dan we misschien hardop zeggen. Daarom zetten we de vijf sterkste op een rij.

De spelregels

1. Dagelijks dekken

Het is één van de eerste regels die je bij Defensie gedrild krijgt: elke ochtend je bed opdekken. En dat is niet voor niks. De Amerikaanse admiraal William H. MacRaven betoogde in zijn speech aan afstudeerders, die viraal ging, dat je de wereld verandert door elke dag je bed op te maken. Want de discipline opbrengen om die ene simpele taak te volbrengen, maakt dat je je dag met een goed gevoel begint en triggert je om ook de rest van je dag dingen voor elkaar te krijgen.

In de woorden van MacRaven: 'By the end of the day, that one task completed will have turned into many tasks completed'. En draait je dag onverhoopt toch op niks uit, dan stap je ‘s avonds in ieder geval met een gerust hart in een perfect bed.

De
Vorige week:
De vijf spelregels van... romantiek

2. Goed gedekt maakt gelukkig

Volgens Womens Health blijkt er een verband te bestaan tussen het opmaken van je bed en je overall geluksgevoel. Uit onderzoek onder een kleine 70 duizend mensen bleek dat 59 procent hun bed elke dag opmaakte, 27 procent dat niet deed en 12 procent iemand had die het voor hen deed. Van de mensen die hun dekbed elke ochtend netjes rechttrokken gaf 71 procent aan heel gelukkig te zijn, 62 procent van de niet-beddenopmakers voelde zich niet heel erg happy.

Wat blijkt? Er bestaat een direct verband tussen rommel en stress: mensen die er een onopgeruimde, ongeorganiseerde leefomgeving op nahouden, hebben vaak hogere cortisolwaardes (stresshormonen, red.), zo blijkt uit een onderzoek uit 2009. En nog een dikke plus: je slaapt er nog beter van ook.

3. Ga voor goed spul

Wil je dat je bed tipt aan een hotelbeleving, ga dan voor goed spul. Een ingezakt kussen nodigt niemand uit tot lekker slapen. Dus investeer in goede kussens, stevig beddengoed en het liefst lichte kleuren en weinig prints. Eventueel nog een extra kussen hier en daar of een sprei om de boel aan te kleden.

Je doet jezelf er niet alleen een lol mee met slapen, maar ook met dekken. Goed beddengoed ligt namelijk sneller mooi en netjes. Ben je niet zo van de strakke hand, kies dan voor linnen beddenhoezen, die mogen juist een natuurlijk kreukeltje hebben.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... snurken

4. Wekelijks een wasbeurt

Lakens, dekbedovertrek en kussenhoezen vragen wekelijks wel om een sopje, omdat je in je slaap huidschilfers, haren en zo’n 1000 liter vocht per jaar verliest. Je molton en dekbed hoeven echt niet elke week mee, maar eens in de maand is toch wel aan te raden. En: draaien he, die matrassen. Best een tijdrovende klus, maar volgens Oma Weet Raad lukt het op deze manier binnen één minuut.

5. Beesten in bed

Is het bij jou vaak een beestenboel in bed, dan moet je sowieso elke week wassen en ook op 60 graden in plaats van 40 graden. Je lieve viervoeters kunnen namelijk vlooien en wormen in jouw warme nest achterlaten en als jij dan ook eens zonder broekje… nou, je snapt het. Schoon houden die handel.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.