Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Olle (7): 'Wat is seks?' Ook dat nog. Nu. Op dit moment'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week valt er een uitnodiging voor dochter Puk (10) op de mat voor de HPV-vaccinatie. "Nu al? Ze is nog zo jong."

We halen net onze tosti door de ketchup als we de brief op de mat horen vallen. Puk staat op en loopt naar de brievenbus. Zwaaiend met de envelop komt ze terug de kamer in. "Hij is voor mij", zegt Puk verbaasd. "Nou, maak maar open dan", spoort manlief haar aan.

"In maart kan ik me laten vaccineren", leest ze voor. "Niet zo snel", sputteren manlief en ik. Want al danken we de moderne wetenschap op onze blote knietjes dat onze kinderen beschermd zijn tegen allerlei enge middeleeuwse ziektes, die HPV-vaccinatie, daarover twijfelen we nog.

'Omikron
Vorige week:
'Omikron mild? Ik lig hier echt helemaal out te gaan'

"Ik wil eerst nog wat dingen weten", leg ik uit. "Bijvoorbeeld hoeveel mensen überhaupt ziek worden. Of dat vaccin wel werkt. Waarom je die prik al zo jong moet krijgen. Of het vaker voorkomt als je veel seks hebt."

"Wat is seks?", vraagt Olle (7). Ook dat nog. Nu. Op dit moment.

Uitnodiging op stapel paperassen 

"Dat is als papa en mama gaan knuffelen. Dan gaat de piemel van papa in mama en dan maken ze kindjes." Ik vind het knap, zo snel als ik schakel, maar Olle neemt geen genoegen met mijn antwoord. "Waarin?" "In de vagina van mama." Hij kijkt me geschokt aan. "Gadverdamme, wat goor!", zegt hij en vlucht de kamer uit. 

De dagen erna lees ik dat we niet de enigen zijn die twijfelen. Dat de opkomst laag is, zo’n 63 procent. Dat ze ’m nu ook aan jongens geven. Dat door jarenlange besmetting baarmoederhalskanker kan ontstaan. Oh ja! Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker! Ik schrik, de uitnodiging daarvoor ligt alweer jaren ergens op een stapeltje paperassen niets te doen.

Ook
Lees meer:
Ook jongens krijgen nu uitnodiging voor HPV-vaccinatie:' Ik wil de meisjes beschermen'

Het onderzoek heb ik een paar keer overgeslagen. Niets vreselijkers dan een wildvreemde die in je yoni loopt te wroeten. Maar mijn hekel aan vreemdelingen met eendenbekken mag natuurlijk niet een keuze voor de toekomst van mijn dochter in de weg zitten. Misschien wordt het tijd dat ik zelf met de billen, eh vagijn, bloot ga.

Nu al stukken wijzer 

De vreemdeling met eendenbek blijkt bovendien niet meer nodig: ik kan een thuistest baarmoederhalskanker bestellen. Na die vele coronatesten van de afgelopen jaren moet dat me toch zeker wel lukken? Tijdens mijn zoektocht naar antwoorden, kom ik tot de conclusie dat het vaccin in ieder geval één groot voordeel heeft: dat Puk later dit stomme onderzoek niet hoeft te ondergaan. Daar is toch wat voor te zeggen. Ik pak mijn DigiD erbij. "Besteld", zeg ik opgelucht tegen Puk. "Mijn geweten voelt stukken zuiverder, nu."

Puk kijkt me aan of ik gek ben. "Als je het niet weet", zegt ze, "kun ook gewoon de vraag omkeren. Waarom zou ik ’m eigenlijk níét halen?" Ik kijk haar aan met een mond vol tanden. Goeie vraag. Ik weet het niet. Mijn dochter van tien. Al stukken wijzer dan haar oude moedertje.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.