Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (8) wil graag op ballet'

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

De achtjarige zoon van Bibi is gek op ballet en wil graag lessen gaan volgen. Geen probleem, vindt Bibi, alleen is ze bang dat hij hiermee gepest gaat worden. Kan ze dat voorkomen?

Haar zoon danst al sinds hij kan lopen en wil nu heel graag op ballet, zegt Bibi. "Dat vind ik prima, Felix moet doen wat hij leuk vindt. Maar in een omgeving waar iedereen op hockey of voetbal zit, ben ik bang dat hij hiermee gepest gaat worden. Hoe maak ik hem weerbaar en hoe bereid ik hem voor op stomme reacties? Of moet ik mijn zoon adviseren om zijn hobby geheim te houden voor zijn klas?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) vindt school niet leuk'

Stomme reacties gaan er waarschijnlijk hoe dan ook komen, maar als je er zelf geen probleem van maakt, is de kans kleiner dat je hierop 'gepakt' gaat worden, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. "Hoe meer jouw kind uitstraalt dat ballet gewoon een sport is net als zwemmen, des te minder dit een probleem wordt. Vertel je zoon dat er een kans is dat andere kinderen er iets van zullen zeggen. Je kunt samen situaties gaan bedenken, bijvoorbeeld wat er tegen hem gezegd kan worden. Oefen dan welke antwoorden hij kan geven."

"Voor jezelf opkomen is een vaardigheid die je moet oefenen, net als fietsen. Sommige kinderen trekken zich niets aan van wat een ander zegt, en anderen worden er wel onzeker van. Zie je dat je kind baalt van een opmerking, bedenk dan samen wat hij de volgende keer kan zeggen als er zoiets gebeurt."

'Hoe stoer is het dat jouw achtjarige zoon al eigen keuzes maakt en zijn hart volgt?'

Blijven er toch rotopmerkingen komen, dan is het slim als je kind dit met de leerkracht bespreekt, zegt Bobeldijk. "Misschien kan er klassikaal besproken worden dat iedereen z’n eigen hobby mag hebben. Of wellicht is het een idee dat jouw zoon een spreekbeurt houdt over ballet, dan kan ook worden benoemd dat danser Timor Steffens ook aan ballet deed. Dan is het ineens cool."

"En hoe stoer is het dat jouw achtjarige zoon al eigen keuzes maakt en zijn hart volgt? Benadruk dat. Overigens zou ik zeker niet adviseren het dansen geheim te houden. Daarmee geef je de boodschap dat het er eigenlijk niet mag zijn. Meisjes zitten op voetbal en jongens op dans, en daar is niets mis mee."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.