Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... romantiek

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van romantiek.

De situatie

Ja, je kunt je ertegen verzetten, roepen dat het een commerciële bende is of dat het voor jou elke dag Valentijnsdag is. Maar vroeg of laat zal je toch wat romantiek op je bordje krijgen. Dus daarom zijn dit de do’s en don’ts van liefdevolle gebaren.

De spelregels

1. Overdrijven is nergens voor nodig

180 rozen omdat je 180 maanden samen bent? Sorry Bas Smit, maar dat is echt nergens voor nodig. En daarbij: hebbie wel genoeg vazen? De hele buurt van een bloemetje voorzien, is daarbij wel een warme gedachte. Toch geef of organiseer je liever iets kleins maar fijns. Bij een romantische daad moet de focus namelijk op de ontvanger liggen, en niet op de gever.

De
Vorige week:
De vijf spelregels van... speelafspraakjes

2. Blijf weg bij clichés

Als. Je. Blieft. Blijf weg bij knuffelbeertjes en ballonnen. Kom op. Er zijn zoveel leuke geschenkideetjes. En schuilt de romantiek niet juist in de aandacht die je voor de ander hebt? Blijf daarom ver weg van alle clichés, want standaard zoetsappigheden hebben juist een averechts effect. Zit je daar weer mee!

3. Vraag niet om een verrassing

Deze is voor alle regelneven en pittige tantes: laat je verrassen. Ga dus geen hints lopen te zitten te geven dat het bijna Valentijn, jullie jubileum of wat voor feestdag dan ook is, maar wees blij met wat je hebt. Volgens relatie-expert Hilary Jacobs Hendel doe je jezelf alleen maar pijn als je bezig bent met hoe het zou moeten zijn of voelen. Dat kan leiden tot sombere gevoelens. Plus: het legt nog meer druk op wat je fout doet. En dat zorgt er weer voor dat je nog minder contact met jezelf maakt en je je eenzaam kan gaan voelen.

Doet je lief iets romantisch dan bof je, maar blijft het uit dan is de liefde er echt niet minder om. Romantiek is net zo goed tijd maken samen, rituelen koesteren, zoals elke zondagochtend samen ontbijten of de ander vreselijk laten lachen.

Een
Lees ook:
Een bosje rode rozen voor Valentijn? Trek je portemonnee maar

4. Romantiek met jezelf

Is er voor jou in geen velden of wegen een object of affection te bekennen, richt dan alle Cupido-pijlen op jezelf. Want gut wat ben je mooi van binnen en van buiten. Gun jezelf dan ook zo nu en dan een romantische geste. Een avond met een film op de bank, een cadeau waar je al een tijdje naar lonkt of gewoon een leuk tripje. Een weekend Maastricht is meesterlijk in je eentje, een nachtje Antwerpen adembenemend.

5. Ontvangen is ook een kunst

Dat iemand de moeite doet om te laten zien dat ‘ie zo blij met je is, je lief heeft of gewoon stapelgek op je is, is gewoon mooi. Dus ontvang het ook. Hoewel het tonen van je dankbaarheid met een hoop bombarie meestal weinig authentiek is, betekent niet dat je je dankbaarheid alleen voor jezelf moet houden, schrijft Happinez.

Als iemand iets liefs voor je gedaan heeft of 'gewoon' veel voor jou betekent: zeg het. En als je dat moeilijk vindt om te doen, stuur dan eens een kaartje of laat op een andere manier merken dat je dankbaar bent. Een blijk van waardering geeft niet alleen jezelf, maar ook de ander een goed gevoel. Op 14 februari en alle andere 364 dagen van het jaar.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.