Ga naar de inhoud
Nostalgisten

Zij leven net als in de jaren 20 en 30: 'Ik heb mijn tv vervangen door antieke kunst'

Mark, Naomi en Sacha in vol ornaat. Beeld © Rogier van 't Slot/ privéfoto

'Vroeger was alles beter', wordt vaak verzucht. Volgens Mark Davids en Naomi en Sacha van het Hof zagen de mensen en de huizen er in ieder geval wél beter uit. Zij richtten hun levens - zo goed als - volledig in volgens de periode van het interbellum (de tijd tussen WOI en WOII). Dat betekent: antieke kleding en inrichting, geen televisie en veel muziek uit de roaring twenties. "Maar met internet, dat is zó handig."

'Ik heb een beter gevoel bij het verleden'

Mark Davids (49) raakte in de jaren 90 geïnspireerd door het Interbellum. Sindsdien ruilde hij zijn hedendaagse spullen in voor antiek - en loopt hij het liefst elke dag in klassiek kostuum.

Marks interesse in het interbellum begon rond de jaren 90. "Ik raakte geïnspireerd door filmbeelden van Rotterdam, afkomstig uit de jaren 20 en 30. De auto’s, kleding en muziek in die video fascineerden me enorm. Ik ben me in die tijd gaan verdiepen en vond het allemaal zo interessant, dat ik spullen uit die tijd ben gaan verzamelen."

Van hobby naar levensstijl

Zijn tv deed Mark weg, om er antieke kunst voor terug te hangen. Zo begon Marks hobby langzaam uit te groeien tot een levensstijl. "Er verdwenen steeds meer moderne spullen uit mijn huis, met als doel om alles te vervangen door antiek. In de tussentijd leerde ik ook steeds meer over muziek en mode uit die tijd. Er ging een wereld voor me open."

Tot 2006 was Mark vooral in zijn eentje bezig met het interbellum, maar in 2007 kwam hij iemand tegen op een rommelmarkt, die precies dezelfde kledingstijl had als hij. "We raakten aan de praat en ik ontdekte dat met mij, veel meer mensen deze levensstijl nastreven. Sindsdien bezoek ik regelmatig feestjes in jaren 30-stijl, in Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk en België."

In verschillende landen bestonden in die tijd al verenigingen om het interbellum te herbeleven, maar in Nederland nog niet. "In 2007 richtte ik samen met een vriendin Club Interbellum op, voor iedereen die interesse heeft te leven als in de jaren 20 en 30. In de afgelopen jaren sloten honderden mensen zich aan. Met een groot deel raakte ik uiteindelijk ook bevriend."

Tegenwoordig staat Marks hele leven in het teken van het interbellum. "In het dagelijks leven ga ik naar rommelmarkten op zoek naar vintage spullen en kleding, bezoek ik evenementen gerelateerd aan die jaren en maak ik bijvoorbeeld ritjes met een oude tram."

Vintage kleding is moeilijk

Volgens Mark is het tegenwoordig niet zo moeilijk om spullen uit de jaren 20 en 30 te vinden. "Dat komt met name omdat ik er al zo lang mee bezig ben, daardoor herken ik bepaalde dingen direct. Het moeilijkst is om kleding te vinden uit die tijd, omdat het steeds kwetsbaarder wordt naarmate de tijd verstrijkt."

Het verzamelen van spullen is een groot onderdeel van Marks levensstijl. "Dan heb je echt iets tastbaars. Zet je iets uit de jaren 20 in je huis, dat haal je de sfeer van het interbellum naar jou toe", zegt Mark, die hier en daar wel een grens trekt als het aankomt op zijn bijzondere levensstijl. "Ik heb bijvoorbeeld ook hele oude kookboeken in huis, maar daar maak ik nooit recepten uit. Ik wil graag gezond blijven, dus ga gewoon naar de supermarkt om eten te halen."

Wereld werd fleuriger

Wat vindt Mark zo aantrekkelijk aan deze tijd? "Het is een periode waarin ontzettend veel over de hele wereld gebeurde. Na de Eerste Wereldoorlog zag je een hoop ontwikkelingen, zoals nieuwe kunst-, muziek- en architectuurstromen. Denk aan Rietveld en Bauhaus. Maar ook de mode veranderde. Vrouwen begonnen bob-kapsels te dragen, je ziet de opkomst van het modernisme en de wereld werd ineens veel fleuriger. Dat fascineert ontzettend."

"Voor het interbellum leek het alsof de tijd stilstond. Na WOI zie je ineens dat idealen beginnen te leven. Er heerste optimisme en een enorme drive om met elkaar de wereld beter te maken. Het collectief belang was groot. Veel groter dan nu. Tegenwoordig leven we meer in een maatschappij waar ieder voor zichzelf gaat."

'Het collectief belang was vroeger veel groter dan nu.'

Het is niet dat Mark een afkeer heeft van het heden. Van sommige dingen uit de huidige tijd maakt hij graag gebruik. "Het internet, bijvoorbeeld. Dat is zó handig. Daardoor blijven we geweldig goed met elkaar in contact. Dat was vroeger een stuk lastiger. Ik ben niet tegen de moderne tijd, maar heb een beter gevoel bij het verleden. Wij noemen onszelf dan ook wel 'nostalgisten'. We leven volgens die tijd, maar niet ín die tijd. Ik heb bijvoorbeeld gewoon een telefoon en ook ben ik heel blij dat ik een koelkast heb."

Mark gaat in het dagelijks leven niet meer de deur uit zonder pak en hoed, tenzij hij moet werken. "Ik werk in het Rijksmuseum en kan daar niet de hele dag in kostuum lopen helaas", zegt Mark, die met zijn kleding uit de jaren 30 een opvallende verschijning is. "Sommige mensen vinden het gek. Het is ook niet iets dat je iedere dag ziet. Ik krijg wel eens opmerkingen op straat, zowel positief als negatief. Soms willen mensen op de foto. Dat zie ik als een mooi compliment."

'We hopen mensen te inspireren'

Nadat Naomi (29) en Sacha (27) van het Hof elkaar ontmoetten, richtten zij hun leven volledig in volgens de jaren 20 en 30. Ze verzamelden zo veel antieke kleding, dat ze een aparte kamer in huis inrichtten om alles op te kunnen slaan.

Naomi en Sacha leerden elkaar kennen bij Club Interbellum, de vereniging die Mark oprichtte. Sacha: "Het was 2018 en we bezochten met Club Interbellum het Openluchtmuseum in Arnhem. Er kwamen veel mensen, waaronder Naomi. We raakten aan de praat en sinds die dag zagen we elkaar elke week. Het ging allemaal vanzelf. Al na een jaar zijn we gaan samenwonen en we zijn nog steeds gek op elkaar."

Sacha is blij dat hij zijn hobby nu met zijn partner kan delen. "Mijn vorige vriendin vond het maar niks dat ik oude kleding droeg, omdat mensen me nastaarden. Toen ik Naomi tegenkwam was ze juist onder de indruk van mijn vintage jas. Zelf had ze ook een prachtige jurk aan uit de jaren 20."

'Helemaal opgedoft in jaren 20/30-stijl naar de supermarkt vind ik niet nodig.'

Hoewel het stel het geweldig vindt om in kostuum te lopen, doen ze dat in het dagelijks leven niet altijd. Ook gebruiken ze net als Mark af en toe moderne apparatuur, zoals hun mobiele telefoon. "Wel gaan we altijd verkleed naar de themafeesten. Maar helemaal opgedoft naar de supermarkt vind ik niet nodig", zegt Naomi, die in de afgelopen jaren verschillende antieke jurken verzamelde, waar ze goed voor zorgt. "Met zulke oude kleding moet je erg voorzichtig zijn. Jurken uit die tijd zijn heel kwetsbaar."

"Vaak zijn de jurken gemaakt van een dunne stof zoals zijde, chiffon, of heel subtiel geweven katoen of wol. Een goede jurk uit die tijd wordt ook steeds lastiger te vinden. Vaak zitten er zo veel scheuren bij de schouders en oksels, dat het niet meer de moeite waard is om ‘m te laten repareren."

Waar Naomi vier jaar geleden nog voor 100 euro een vintage jurk of rok kocht, betaalt ze nu vaak rond de 400 euro. "Vintage kleding is erg populair geworden. Het kopen en verzamelen van antieke kleding is echt een trend."

400 euro voor een antiek pak

Sacha heeft het wat dat betreft iets makkelijker. "De kwaliteit van een pak is beter dan die van jurken uit die tijd. Dat komt omdat ze gemaakt zijn van dikkere stoffen. Gemiddeld gezien betaal ik 400 euro voor een antiek pak. Dat lijkt veel, maar zo’n pak gaat enorm lang mee. Met een hedendaags pak doe je hooguit een paar jaar. Dan is 400 euro inderdaad veel geld. Maar de pakken die ik koop zijn destijds op maat gemaakt en van hoogstaande kwaliteit. Reken je dat om tot een prijs per jaar, dan is het eigenlijk zelfs goedkoop."

Naomi: "De pakken van Sacha zijn van dik wol gemaakt en zijn een stuk degelijker dan wat we nu gewend zijn. Buitenjassen van nu zijn bijvoorbeeld een stuk dunner dan de pakken die Sacha draagt. Technieken om wol te weven waren toen heel anders. Minder vluchtig en met meer aandacht. De pakken waren dikker vanwege praktische redenen. Huizen hadden geen centrale verwarming en mensen waren toen veel meer buiten, dus een warm pak was noodzakelijk. Ook was er geen auto of OV waarin je jezelf warm kon vervoeren."

Zo
Lees meer:
Zo vind je vintage parels in de kringloop

In de afgelopen jaren breidde het stel hun vintageverzameling flink uit. "We verzamelden zo veel oude kleding, dat we er een extra slaapkamer voor hebben ingericht. Deze staat vol met stellingkasten om alles goed op te bergen", zegt Sacha, die in die kamer verschillende mottenvallen moest installeren. "De kleding die er hangt is al tientallen jaren gedragen, dus daar zit een bepaalde geur in die motten lekker vinden. Het stinkt niet, maar de mot gaat daar maar al te graag inzitten."

Voor de toekomstige generatie

Net als Mark, richtten ook Sacha en Naomi hun hele leven in met elementen uit het interbellum. Naomi: "Naast kleding verzamelden we een hoop meubilair uit die tijd. We vinden het er mooier uitzien dan hedendaagse spullen: meubels uit die tijd hebben veel meer esthetiek."

Sacha hoopt mensen te inspireren met de passie en levensstijl die Naomi en hij nastreven. "Het zou geweldig zijn als een groot deel van onze spullen bewaard kan blijven in bijvoorbeeld een museum, zodat de toekomstige generatie er ook nog naar kan kijken. Ik koop de spullen niet alleen om er zelf van te genieten, maar ook omdat ik wil zorgen dat ze zo lang mogelijk mooi blijven en ze in mijn bezit niet verder zullen beschadigen."