Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) vindt school niet leuk'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Aangezien haar zesjarige dochter blijft volhouden dat ze niet naar school wil en het wegbrengen ’s morgens vaak in tranen eindigt, vraagt Ilse zich af wat ze hieraan kan doen om haar dochter te helpen.

Ilse wilde het eerst een beetje als aanstellerij afdoen, maar nu twijfelt ze of er meer aan de hand is: "Guusje vindt het echt niet leuk op school. Bijna iedere ochtend is het huilen geblazen, dan snikt ze dat ze mij zo gaat missen. Het lijkt me dat hier meer achter moet zitten. Maar steeds als ik doorvraag, kom ik tot niets. Ze ontkent bijvoorbeeld dat ze wordt gepest. Ze heeft een paar vriendinnetjes, maar niet veel. Hoe kan ik haar helpen dat ze het beter naar haar zin krijgt?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Hoe leer ik mijn dochter duidelijk nee zeggen?'

De vraag is of ze het echt niet leuk op school heeft of dat alleen het afscheid ’s morgens moeilijk is, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Vraag aan de leerkracht hoe het in de klas gaat en check of er echt niet wordt gepest. Speelt onzekerheid een rol of vindt je kind moeilijk aansluiting? Dat zijn dingen die je moet bespreken. Maar soms is het huilen en troosten simpelweg een gewoonte geworden, en daar moet je nu eenmaal soms even doorheen op een warme en fijne manier. Het is natuurlijk geen optie om niet meer naar school te gaan. Kinderen moeten leren dat bepaalde dingen gewoon moeten."

'Benoem eerdere successen, dat geeft vertrouwen.'

Neem je kind serieus en heb aandacht voor wat hij of zij ervaart, maar trek daarna een grens, adviseert Bobeldijk: "Zeg dat je weet dat ze geen zin heeft en liever bij mama wil blijven, maar dat ze nu echt naar school moet en dat je haar daarna weer ophaalt. Vertel dus de situatie zoals die is en wees hierin zelfverzekerd, want iedere twijfel of onzekerheid wordt door een kind opgemerkt."

"Meebewegen en luisteren is belangrijk, maar bepaal wel tot hoe ver je hierin gaat. En grijp naar een dag eerder, herinner je kind eraan dat het gisteren ook spannend was om naar school te gaan, maar dat het toen toch leuk was. Benoem dus eerdere successen, dat geeft vertrouwen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.