Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Hoe leer ik mijn dochter duidelijk nee zeggen?'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Al het rumoer rondom grensoverschrijdend gedrag zorgt ervoor dat Myra zich afvraagt hoe zij haar dochter hiertegen kan wapenen.

Nu er veel aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag, maakt Myra zich zorgen over hoe ze haar dochter weerbaar maakt op dit gebied. "Als moeder van een zevenjarige dochter ben ik best geschrokken van alle onthullingen over The Voice. Ik lees nu overal 'Educate your children'. Maar hoe doe ik dat, zonder mijn kind bang te maken? En hoe leer ik haar later 'nee' te zeggen als ze in zo'n situatie verzeild raakt?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Ik vind een tweede kind erg zwaar'

Het allerbelangrijkste is dat kinderen moeten leren om hun grenzen aan te geven, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Kinderen moeten leren dat 'stop' ook echt 'stop' betekent. Als kinderen samen spelen, roepen ze vaak  'stop!', maar tegelijkertijd zie je ze nog lachen en gillen. En daarmee geven ze dan geen duidelijk signaal."

Het is slim om dan als ouder het spel even te stoppen en van het moment gebruik te maken, zegt Bobeldijk: "Vraag aan je kind: 'Vind je dit nou leuk of niet? Zeg je nu wel echt stop?' Geeft jouw kind aan het niet leuk te vinden, benoem dan wat je ziet: 'Oh, maar je lacht wel, dus dan ben je niet duidelijk en snapt de ander niet wat je bedoelt.' Doe je kind voor hoe je duidelijk stop of nee zegt, óók met houding en stem."

'Hoe beter kinderen leren dat hun grens wordt geaccepteerd, hoe beter zij ook de grenzen van anderen aannemen.'

Verder is het belangrijk dat ouders de weigering van hun kind accepteren, ook als dat betekent dat er geen kus aan oma wordt gegeven, zegt de coach. "Vaak wordt een kind daar dan toch toe gedwongen, omdat het anders zielig is voor oma en wij het beleefd vinden om dat wel te doen. Maar gedag zeggen kan ook met een high five. Neem je kind hierin serieus. Hoe beter kinderen leren dat hun grens wordt geaccepteerd, hoe beter zij ook de grenzen van anderen aannemen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.