Ga naar de inhoud
Uitgekeken

Zij stopten met streamen: 'Geen bingewatchen meer voor mij'

Hester, Folkert en Nicoletta gebruiken geen videostreamingdiensten. Beeld © privéfoto/ Marieke Odekerken/ Depp Design

Even een avondje 'bingen' na een lange dag. Dat is toch heerlijk? Veel mensen hebben een abonnement op videostreamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+, Amazon Prime of HBO, maar dit geldt niet voor Hester Sybrandi (56), Nicoletta (57) en Folkert Oosting (52). "Heb ik iets gemist?"

'Voorlopig even uitgespeeld'

Hester Sybrandi (56) en haar vriend moesten steeds langer zoeken op Netflix om iets interessants te vinden dus was het besluit om hun abonnement op te zeggen zo genomen.

Een aantal maanden geleden zegde Hester haar Netflix-abonnement op. Sindsdien gebruikt ze, op Spotify na, geen enkele streamingdienst meer. "In het verleden hebben mijn vriend en ik heel wat uren besteed aan Netflix, maar we werden op een gegeven moment een beetje flauw van het tergend lang zoeken, om uiteindelijk niks geschikts te vinden. Hij heeft een hele andere smaak dan ik, dus dat maakt het ook niet makkelijk."

Het opzeggen van het Netflix-abonnement was dan ook zo gepiept. "We waren het er unaniem over eens en hebben tot nu toe nog niet het gevoel gehad dat we dingen missen. We kijken tegenwoordig wel veel reguliere televisie. Als daar een leuke film te zien is dan nemen we die op, om deze later terug te kijken."

Bedroevend aanbod

Hester sluit niet uit dat ze ooit weer een abonnement op Netflix of een andere streamingdienst neemt, maar voor nu hebben zij en haar vriend het gevoel dat ze even 'uitgespeeld' zijn. "Alle leuke series hebben we gezien en qua films vinden we het aanbod bedroevend. Daarnaast zijn er zo veel leukere dingen om te doen, zoals een boek lezen of muziek luisteren en maken. Ik zing in een jazzkoor en ben graag veel buiten."

Streamingstrijd:
Lees meer:
Streamingstrijd: 'Bedrijven geven 101 miljard uit aan series en films'

Naast films keken Hester en haar vriend ook vaak naar documentaires, maar ook die vielen niet bepaald in de smaak. "De meeste documentaires op Netflix bestaan uit een aaneenschakeling van losse soundbites. Wij vinden dat de diepgang mist. Met een hele korte aandachtsspanne is dat misschien leuk, maar voor ons is dat drie keer niks."

Is een korte aandachtsspanne soms kenmerkend voor jongere generaties? "Ik weet het niet. Als dat zo is, dan is het wel een zorgelijke ontwikkeling. Ik sluit het niet uit, want je hoort ook steeds meer dingen over toename van bijvoorbeeld 'digitale dementie': onze hersenen worden steeds luier en luier door het veelvoudig gebruik van smartphones en andere elektrische apparaten."

Achmed
Lees ook:
Achmed Akkabi over populariteit Mocro Maffia: 'Heeft me een kluizenaar gemaakt'

Dat Hester gestopt is met streamen, betekent niet dat ze helemaal geen tv meer kijkt. "Ik kijk nog steeds elke avond tv, maar niet meer naar Netflix - en dan het liefst naar zenders waarop geen reclame wordt uitgezonden."

Wil Hester nu een film kijken, dan doet ze dat via andere wegen. "Soms koop ik wel eens een losse film. Dan zoek ik heel bewust naar een specifiek onderwerp of thema en kijk ik waar die film beschikbaar is. Laatst huurde ik bijvoorbeeld via Pathé thuis. Dan betaal je eenmalig en kun je een film voor een bepaalde periode kijken. Maar echt vaak doe ik dat ook niet."

'Liever naar de bioscoop'

Folkert Oosting (52) kijkt graag films, maar had nog nooit een abonnement op een streamingdienst.

Net als Hester, heeft ook Folkert geen abonnement op een streamingdienst. "Nooit behoefte aan gehad", zegt Folkert, die zelfs – als je Spotify en Soundcloud niet meetelt – er nog nooit gebruik van maakte. "Ik kijk sowieso weinig tv. Als ik kijk, dan kijk ik lineair. Naar het nieuws of talkshows. Heel soms neem ik iets op om het later terug te kijken."

Liever een enorm scherm

Geen streamingdiensten voor Folkert dus, maar dat betekent niet dat hij niet meegaat met zijn tijd. "Sterker nog: ik ben juist veel bezig met nieuwe technologie. Ik ben me bewust van wat er speelt en vind het meeste reuze interessant, maar die videodiensten trekken me gewoon niet zo. Mijn interesse ligt dan meer op podcastgebied. Ik ben ondernemer en houd me veel bezig met muziek, dus luisteren naar mooie muziek of interessante talkshows vind ik bijvoorbeeld heel leuk."

Wil Folkert een film kijken, dan gaat hij naar de bioscoop. "Ik vind het leuk om in zo'n grote zaal te zitten, met goed geluid en een enorm scherm om naar te kijken. Dat doe ik vele malen liever dan dat ik thuis ben in mijn eigen woonkamer. Een film downloaden doe ik dan ook nooit. Wel kijk ik soms een documentaire op YouTube."

Netflix-hit
Lees meer:
Netflix-hit Squid Game gezien? Dan wil je deze films en series ook bingen

De tijd die andere mensen steken in bingen, stopt Folkert liever in het editen van zijn eigen podcast, of zijn pianospel. Ook schrijft hij graag. "Dingen van mij afschrijven is voor mij ontspanning. Ik blik graag terug op een bepaalde periode, maar kijk ook naar waar ik heen wil in de toekomst. Het liefst leg ik dat vast met pen en papier – en niet met mijn telefoon, die ik overigens wel actief gebruik voor sociale media als Instagram en LinkedIn."

Missen van mooie dingen 

Dat Folkert zelf geen streamingdiensten gebruikt, betekent niet dat hij ertegen is. "Ik begrijp heel goed dat mensen het leuk vinden. Mijn vrienden kijken bijvoorbeeld regelmatig series. 'Even Netflixen', zeggen ze dan. Soms is het onderwerp van gesprek en denk ik: 'Heb ik iets gemist?' Maar dat deed me nooit besluiten om het ook te proberen."

"Ik denk overigens wel dat we ervoor moeten waken dat de digitale media niet de overhand nemen. Het is goed om stil te staan bij hoeveel tijd je per dag kwijt bent aan een dienst als Netflix – en of je ook daadwerkelijk zo lang daarmee bezig wilt zijn. Kijk je gedoseerd of verlies je de controle? Zodra het je dagelijks leven gaat bepalen, zou het kunnen dat je andere, mooie dingen mist. Dat is zonde."

'Vroeger keek ik series tot 4 uur 's nachts'

Nicoletta zegde anderhalf jaar geleden haar televisieabonnement op en bande haar televisie uit de woonkamer. 

Nicoletta mijdt niet alleen streamingdiensten, maar bande ook haar tv uit de woonkamer. "Mijn tv staat al bijna twee jaar stof te vangen in de kelder. Ik heb 'm nog geen moment gemist. Zo’n apparaat trekt aandacht. Veel mensen hebben hun tv midden in de kamer, tegenover de bank. Dat wil ik niet meer. Voor mij mag de bank een plek zijn waar je komt om samen te zijn – en niet om naar een scherm te kijken. Spotify gebruik ik overigens wel, voor muziek en podcasts."

In haar hele leven had Nicoletta nooit een abonnement op een videostreamingdienst. De keren dat ze een kijkje nam op Netflix, vond ze het moeilijk om interessant materiaal te vinden. "Het kon me nooit echt boeien. De dingen die ik voorbij zag komen vond ik simpelweg niet interessant, of ik had het gevoel dat het mij niet kon voeden. Ik wil tegenwoordig graag dingen zien die goed zijn voor mijn groei en persoonlijke ontwikkeling. Vroeger keek ik nog wel eens naar horror- of oorlogsfilms, maar dat is ook niks meer voor mij."

Constant zappen

Tot twee jaar geleden had Nicoletta wel kabel-tv, maar ook die moest eraan geloven. "Ik vond tv-kijken altijd heel leuk. Vooral kookprogramma’s en bijna alles op de BBC. Maar na een tijdje keek ik alleen nog maar naar herhalingen. Zonde van mijn geld. Constant was ik aan het zappen naar iets leuks, om uiteindelijk te blijven hangen op een programma wat ik eigenlijk ook niet super vond."

Buitenlandse
Lees meer:
Buitenlandse series bingen is grote hit: 'Helpt bij het leren van de taal'

Nicoletta is een groot filmliefhebber. Haar films kijkt ze op verschillende plekken. "Ik ga graag naar de bioscoop, of zoek online iets op. Ik ben nieuwsgierig en breed geïnteresseerd. Het liefst kijk ik documentaires over spiritualiteit, maar kookshows vind ik ook erg leuk. Sommige dingen zijn gratis, voor andere dingen moet ik betalen. Dat vind ik dan geen probleem."

Geen Hollywood

Als Nicoletta naar de bioscoop gaat, kiest ze voor kleinere producties. "Grote Hollywoodfilms zijn niets voor mij. Arthouse films vind ik daarentegen geweldig. Meestal kom ik uit op Franse, Italiaanse, Spaanse of Engelse films, die niet zo heel bekend zijn."

Waar sommige mensen helemaal tot rust komen tijdens een avondje 'chillen' voor de tv, haalt Nicoletta haar energie uit haar vrienden en familie. "Samen koken en eten, leuke dingen doen. Soms komt daar een tv aan te pas. Dat is dan geen probleem, maar het moet wel gezellig blijven. Ik voel me het allerfijnst aan tafel tijdens een goede maaltijd, waar aandacht voor elkaar centraal staat."

Aanwas
Lees meer:
Aanwas nieuwe abonnees Netflix valt tegen

Familie en vrienden van Nicoletta gebruiken wel regelmatig streamingdiensten als Netflix. "Mijn zusje is bijvoorbeeld grootverbruiker. Die zit regelmatig tot half 4 ’s nachts te kijken. Vroeger deed ik dat ook wel eens. Dan keek ik een hele serie achter elkaar. Maar echt fijn was dat niet. Die series worden gemaakt zodat jij niet kunt stoppen met kijken. Toen ik me realiseerde hoe slecht het voor me was, maakte ik er radicaal een einde aan. Geen bingewatchen meer voor mij."

"Bingewatchen was niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk slecht voor mij. Overdag was ik moe door het slaaptekort en ’s nachts ging ik dromen over dingen die ik op tv had gezien. Dat wilde ik niet meer."

Het 'echte' leven

Nicoletta is in haar kennissenkring niet de enige. "Steeds meer mensen minderen met streamen en kiezen ervoor om meer in het hier en nu te leven. Om te genieten van echte mensen en echte dingen, in plaats van meegesleurd te worden in een nepleven van iemand anders op je tv-scherm."