Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels... in de keuken

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels in de keuken.

De situatie

Je loopt er, zeker nu thuiswerken de norm is, minstens tien keer per dag doorheen. Soms wip je alleen even binnen, soms sta je er uren. Maar wat zijn nu eigenlijk de mores in de keuken?

De spelregels

1. Weet van wassen

Al twee jaar weten we van wassen, steeds als we binnenkomen en voordat we gaan koken. Wrijf twintig seconden met zeep en droog ze vervolgens af met een schone handdoek of een keukenrol, tippen de kenners van Keukenprof. Dat is de enige manier om besmetting, of het nu corona is of andere bacteriën, zo goed mogelijk te voorkomen.

De
Vorige week:
De vijf spelregels van... personal training

2. Elke dag een ander

En wat betreft die doekjes, zowel vaat-, als hand-, als thee-, gun jezelf elke dag een ander. "Vervang je vaatdoeken net zo vaak als je onderbroek", zegt de Rotterdamse Poetsqueen. Niet zo gek als je bedenkt dat de bacteriën in een vaatdoek zich ieder half uur verdubbelen en na 24 uur zelfs 4 miljard bacteriën kunnen bevatten. Leg dus gewoon een goede stapel aan in je keukenkastje en pak een nieuwe als je er ook maar enigszins zin in hebt.

 3. Glassex op het aanrechtblad

Iedereen die weleens in een professionele keuken heeft gewerkt het, maar voor thuis geldt net zo: het aanrecht moet schoon zijn. Leeg en glanzend het liefst. Dus hup alles in de vaatwasser en daarna nog even met een doekje over het blad. En dan nog met een spuitje Glassex dus, en wat keukenrol. Staat de boel er weer heerlijk glanzend bij en je zult zien dat je daar iedere keer van geniet als je weer voor de veertiende keer die dag de keuken binnenstapt.

Je
Lees meer:
Je keuken binnen no-time weer geordend met deze tips

4. Ook even die afzuiger

Nog een laatste regel over schoonmaken. Want dat je af en toe een doekje langs de binnenkant van de kastjes en een sopje door de koelkast trekt is logisch, maar de afzuigkap heeft wel wat extra aandacht nodig. Met alleen een natte doek over de roosters ben je namelijk niet. Hangt er te veel vet aan de kap, dan kan zomaar de vlam in de pan schieten. Dus zegt de poetsqueen: trek die roosters eraf en laat ze met heet water en twee vaatwastabletten even weken in je gootsteen. ‘t Is maar dat je het weet. Ja toch, niettan?

5. Er is maar één koning

Samen koken klinkt hartstikke romatisch, maar dat is het ook alleen als jullie het er allebei over eens zijn. Niets zo irritant namelijk als iemand die de hele tijd voor je voeten loopt op die paar vierkante meter. Die net in de koelkast wil zijn, of in de bestekla, als jij net uien staat te snijden. Dus, overleg of het een kwestie is van samenwerken of dat jij het geluk hebt dat je lover een koningsmaal voor je kookt vandaag. In dat laatste geval: heerlijk met je beentjes omhoog en bemoei je je vooral nergens mee.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.