Voorlopig even niet

Zij nemen dit jaar een sabbatical: 'Hoe zorg ik dat er geld blijft binnenkomen?'

21 januari 2022 13:02 Aangepast: 21 januari 2022 13:15
Tessa, Jenny en Chau nemen dit jaar een sabbatical. Beeld © Privéfoto's / Zeny Media

Een nieuw jaar is een mooi moment om het roer eens even flink om te gooien. Tessa Faber (53), Jenny Smit (43) en Chau Nguyen (35) zetten hun werkzaamheden even stil en nemen een sabbatical. "Als ik geen onbetaald verlof had kunnen krijgen, had ik ontslag genomen."

'Het voelt als een gekke timing'

Tessa Faber (53) neemt na vijftien jaar non-stop ondernemen, dit jaar voor het eerst wat gas terug. 

Tessa: "Was er geen pandemie geweest, dan was een sabbatical nu niet nodig." Tessa: "Was er geen pandemie geweest, dan was een sabbatical nu niet nodig."

Vlak voor kerst borrelde het idee bij Tessa op: er even tussenuit. Vijftien jaar lang had ze hard gewerkt aan haar eigen bedrijf, maar nu merkte ze dat de koek op was. "Ik werk al jarenlang met veel passie als loopbaancoach, maar de laatste twee jaren heb ik als zeer stressvol ervaren. Het feit dat veel dingen niet kunnen en je steeds maar weer flexibel moet zijn als ondernemer, begonnen zijn tol te eisen."

Flink worstelen

Was er geen coronapandemie geweest, dan was een sabbatical nu niet nodig, denkt Tessa. Het eerste jaar hield zij zich redelijk staande, maar het tweede jaar was 'flink worstelen'. "Mensen stappen nu eenmaal minder snel naar een particuliere coach. Iedereen heeft een afwachtende houding, er is minder te doen. Daardoor ging voor mij de uitdaging en het plezier er ook af."

Tessa besloot in 2022 'de stekker er even uit te trekken'. Het maken van die beslissing was best confronterend. "De coronaperiode maakte mij zó moe. Ik begon daardoor na te denken over wat ik eigenlijk wilde. Dat voelde gek, want als loopbaancoach moet je toch juist precies weten hoe je carrière verloopt? Het duurde even voor ik het definitieve besluit nam, maar sinds dit jaar heb ik het geaccepteerd en ben ik er erg blij mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Kwart jongvolwassenen somber en depressief door coronacrisis 

Het komende half jaar wil Tessa nadenken over de toekomst van haar bedrijf. "Tot twee jaar geleden gaf ik veel trainingen, maar alles kwam stil te liggen door corona. Ik heb een poging gedaan om de trainingen online te hervatten, maar daar haalde ik geen energie uit. De komende jaren ga ik kijken of ik iets kan aanpassen, om te zorgen dat ik mijn werk goed en met evenveel plezier kan blijven uitvoeren."

Om te zorgen dat ze haar doel behaalt, gaat Tessa aan de slag met een ondernemerscoach. "Eigenlijk wilde ik dit twee jaar geleden al doen, maar toen kwam corona en liep alles in de soep. Nu ik meer tijd vrij heb, kan ik hier eindelijk echt voor gaan."

'Ik wil nadenken over de toekomst van mijn bedrijf.'

"Daarbij komt dat we thuis flink gaan verbouwen, dus de timing is perfect. Ik vind het een heerlijk vooruitzicht om me de komende tijd vooral bezig te houden met de kleur op de muur en de inrichting van de kastjes. Al een paar weken geleden ben ik flink aan het opruimen geslagen. Heerlijk, dat maakt mijn hoofd al meteen een stuk leger."

De rest van haar vrije tijd steekt Tessa graag in fysieke activiteiten. "Lekker sporten, yoga, wandelen, naar buiten. Dat heb ik de afgelopen twee jaar veel te weinig gedaan. Ik realiseer me nu hoe slecht mijn werk-privébalans was."

Omdat Tessa niet helemaal wilde stoppen met werken, koos ze voor een 'parttime sabbatical'. "Dit betekent dat ik een extra lang weekend heb, van vrijdag tot maandag. Op dinsdag, woensdag en donderdag werk ik zo min mogelijk. Ik ga naar mijn afspraken en that’s it."

Dat ze deels blijft doorwerken, heeft voor Tessa geen financiële redenen. "Ik heb de financiële middelen om helemaal te kunnen stoppen met werken, maar die behoefte voel ik niet. Ik ben extravert en krijg veel energie van werken, alleen moet het anders dan hoe ik het de afgelopen twee jaar deed."

Een lege agenda

Inmiddels proeft Tessa al twee weken van een (zo goed als lege) agenda – en dat was in het begin wel even wennen. "In de eerste week had ik er zonder erg al een paar afspraken ingefietst op vrijdag. Daar ben ik me nu bewuster van en dat moet stoppen. Ik moet daarin mijn eigen grenzen leren bewaken. Op maandagen en vrijdagen geen afspraken. Wellicht op vrijdag wandelcoaching zou misschien nog net kunnen: daar heb ik zelf ook echt wat aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Geen suiker meer: 'Zonder moeite 12 kilo afvallen in 12 weken'

Het plan is om de sabbatical tot juni te laten duren. "Ik heb net een eigen kantoor gehuurd, dus ergens voelt het als een gekke timing. Maar ik heb gelukkig een ondernemer gevonden die mijn kantoor een paar dagen van mij wil huren. Dat scheelt in de kosten en geeft mij een stok achter de deur om écht de tijd te nemen voor mezelf."

'Kan niet wachten totdat we in het vliegtuig zitten'

Jenny Smit (43) neemt dit jaar vier maanden vrij om samen met haar man en dochtertje een droomreis te maken door Midden- of Zuid-Amerika.

Jenny met dochtertje en man: "Hup, knoop doorhakken en gaan." Jenny met dochtertje en man: "Hup, knoop doorhakken en gaan."

Waar Tessa haar tijd gebruikt om na te denken over haar bedrijf, kiest Jenny ervoor om haar droomreis te maken. "Ik wil al heel lang met mijn man en dochter op reis. Nu kan het nog, want de kleine hoeft nog niet naar school", zegt Jenny, die al haar hele leven dol is op reizen. "Het kriebelt. De laatste trip buiten Europa is een tijdje geleden. Ik kan niet wachten tot we in het vliegtuig zitten."

Het duurde even, maar nu is eindelijk het plan – voor zover mogelijk - concreet. "Hup, knoop doorhakken en gaan. We hebben nog niks geboekt, maar mijn leidinggevende is al op zoek naar iemand die mij kan vervangen als ik straks weg ben."

Genoeg verlofuren

Jenny en haar man houden beiden hun baan aan. Naast de vakantiedagen die Jenny vanuit haar werk als docent al had, spaarde ze verlof en zet ze haar ouderschapsverlof in. "Zo kwam ik precies op het aantal uren dat ik weg wil, zonder dat ik daarvoor onbetaald verlof hoef op te nemen. Mijn man werkt niet in het onderwijs, maar maakte genoeg overuren om ook geen onbetaald verlof op te hoeven nemen. Het was een beetje passen en meten, maar uiteindelijk is het ons gelukt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zij werken vanuit het buitenland: 'Ik voel me absoluut niet schuldig'

Jenny en haar man spaarden bewust een buffer, om zeker te weten dat hun droom in vervulling kon gaan. "Toen we begonnen met sparen, wisten we nog niet of we onbetaald verlof konden krijgen. Stel dat ik geen onbetaald verlof had kunnen krijgen, dan had ik ontslag genomen."

Twijfelen tussen Midden- of Zuid-Amerika

Als alles volgens planning verloopt, vertrekt Jenny in april samen met haar man en driejarige dochter richting Zuid-Amerika, om daar in ieder geval tot augustus te blijven. "Het oorspronkelijke plan was Indonesië, maar daarvoor kun je nu helaas geen toeristenvisum krijgen. We twijfelen nu nog een beetje tussen Midden- of Zuid-Amerika. We blijven sowieso op één continent, zodat we daar alles goed kunnen ontdekken en verkennen."

In februari gaan Jenny en haar man naar tickets kijken. "Onze voorkeur gaat uit naar een flexibel ticket, zodat we - gezien de omstandigheden met corona - nog last minute kunnen omboeken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Lang over gedroomd, kort van genoten: een sabbatical tijdens de pandemie

Het is voor Jenny de eerste keer dat ze zo lang weggaat met haar dochter. "De langste periode hiervoor was vier weken", zegt Jenny, maar heel spannend vindt ze het niet. "Wel is reizen nu heel anders dan voor corona. Bij mijn vorige lange reis in 2005, had ik precies een beeld van waar ik naartoe wilde. Door corona ben ik nu wat meer terughoudend, want de mogelijkheden zijn beperkter. Waar kom je wel in, waar niet?" Ondanks de omstandigheden is Jenny vastberaden te gaan. "Ik heb er ongekend veel zin in."

'Weinig werken, veel genieten. Dát wil ik'

Chau Nguyen (35) werkte vijf jaar bewust keihard, om nu de sabbatical te nemen die ze al sinds de oprichting van haar eigen bedrijf had gepland.

Chau: "Het is mijn droom om eens per vier jaar een sabbatical te nemen." Chau: "Het is mijn droom om eens per vier jaar een sabbatical te nemen."

Toen Chau vijf jaar geleden begon met haar eigen marketing agency, had ze één duidelijk doel: binnen niet al te veel tijd, een lange periode vrij kunnen nemen, zonder financiële zorgen. "Ik denk dat ik voor veel mensen spreek als ik zeg dat ik het liefst niet te veel werk. Weinig werken, veel genieten. Dát wil ik. Aan het begin van mijn ondernemersavontuur tipte iemand mij het boek 'Company of One'. Dat boek inspireerde me enorm."

Volgens Chau moet werk in balans staan met de rest van je leven. "Ik ben mijn bedrijf daarom heel bewust gaan opbouwen met die gedachte in mijn achterhoofd. Die focus zorgde ervoor dat ik nu, vijf jaar later, mijn eerste sabbatical kan nemen. Komend jaar heb ik geen verplichtingen of regels en ga ik volledig doen waar ik zin in heb."

Even geen 'funnels'

Het is Chau’s droom om één keer in de vier jaar een sabbatical te kunnen nemen. "Een keer in de zoveel tijd een lange periode waarin je helemaal niks hoeft, is goed voor iedereen. Even niet denken aan funnels (marketing tool, red.), omzet, klanten of acquisitie, maar tijd steken in het bouwen áán je bedrijf, in plaats van in je bedrijf. Niet omdat het moet, maar omdat je het leuk vindt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Wat is geluk en hoe vind je het? 'Geld maakt gelukkig, mits je het goed uitgeeft'

Aankomend jaar is Chau’s agenda helemaal leeg. Wat klanten betreft. "Ik ga mijn tijd gebruiken voor het leren en beginnen van nieuwe dingen. Ik vind bijvoorbeeld NFT’s (Non-Fungible Token: een niet-inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat, red.) en digital art reuze interessant, dus daar zou ik me graag in verdiepen. Ook had ik nooit de tijd om bepaalde hobby’s te beoefenen. Daar kijk ik nu heel erg naar uit. Ik hou van schilderen en wil daar graag beter in worden."

Meer tijd met dochtertje

En het allerbelangrijkste? Meer tijd doorbrengen met haar kindje. "Dat gaat nu boven alles. Momenteel vind ik dat belangrijker dan meetings en klanten tevreden houden, al doe ik dat ook heel erg graag. Met een eigen bedrijf kan tijd voor je gezin en privéleven er nog wel eens bij inschieten. Ik had altijd al het gevoel dat ik meer tijd wilde doorbrengen met mijn dochtertje en ben dankbaar dat ik dat nu een jaar lang kan doen."

Een sabbatical nemen is volgens Chau iets wat je niet zomaar doet. "Er gaat best een hoop werk aan vooraf. Zo heeft het impact op je thuissituatie. Dat moet je bespreken. Dingen moeten op een andere manier georganiseerd worden in het huishouden en er moet een plan komen, want anders gaat het niet goed. Wat heb ik nodig? Wat wil ik doen? Wat zijn de buffers en wat zijn mijn middelen: hoe zorg ik dat er wel geld blijft binnenkomen en dat ik genoeg geld overhoud?"

Tot de dag waarop haar sabbatical begon, had Chau twijfels. "Moet ik het wel doen? Wat nou als ik failliet ga? Niemand zit dan meer op me te wachten, ik word vast ingehaald door de industrie. Ik had 1000 zorgen. Toch bleef ik mijn doel scherp houden. Ik heb een moodboard gemaakt, met allemaal plaatjes van hoe ik wil dat mijn leven eruitziet. Als ik daarnaar keek, voelde ik me weer gemotiveerd om door te gaan."

Word ik hier gelukkig van?

In het begin vond Chau het erg moeilijk om haar werk te vergeten. "Ik zie overal kansen in, dus dat was wennen. Komt er nu iets op mijn pad, dan lukt het me steeds beter om daar niks mee te doen. In het begin maakte dat me bang en dacht ik: dit is een kans, die moet je grijpen. Maar nu, drie weken later, kan ik het allemaal beter accepteren. Het moet nog een beetje landen, maar ik voel me super. De komende tijd ligt mijn focus vooral op de vraag: 'word ik hier gelukkig van?'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Coronacrisis zorgt voor veel spaargeld en record online uitgaven

Ook wil Chau de komende tijd graag gebruiken om te reizen. "Als de wereld en de carrière van mijn man het toelaten, natuurlijk. Daarnaast wordt ons nieuwe huis gebouwd. Ik weet dat mensen dat soms als stressvol ervaren, dus wij kiezen er bewust voor om er de rust en tijd voor te nemen. Met een sabbatical lukt dit zeker: ik kan er nu de tijd en liefde in steken die het verdient."

Ondanks alle wensen, heeft Chau nog geen concreet plan. "Dat is denk ik ook wat een sabbatical moet zijn. Hoe lekker is het om op te staan en te denken: ik heb zin in een citytrip, dus die ga ik nú plannen. Dat is nieuw voor mij. Ik heb sinds ik me kan herinneren non-stop gewerkt en ga nu voor het eerst even alles loslaten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore