Ga naar de inhoud
Uitzichtloos?

Zo maak je zelfs van deze tijd een feestje: 'We zijn zo ongelooflijk verwend'

"Ik word echt blij van sportfragmenten, zoals van Max Verstappen die wereldkampioen wordt." Beeld © Getty Images

Oké, we mogen weer naar de sportschool, naar de kapper en naar niet-essentiële winkels. Maar zonder horeca en cultuur is de gezelligheid voorlopig nog ver te zoeken. Hoe houden we de moed erin? In ieder geval niet door onszelf zielig te vinden. "Je moet willen openstaan voor de dingen die wél leuk zijn."

Zeuren, zeiken, mopperen, klagen: als er een WK voor bestond, zou Nederland titelfavoriet zijn. We zijn er zeer bedreven in; het is nooit goed of het deugt niet. En nu we na bijna twee jaar nog steeds niet van dat ellendige virus af zijn, praten we onszelf en elkaar al helemaal de put in. Wat hebben we het zwaar, en wat is het allemaal onrechtvaardig en uitzichtloos.

Natuurlijk, er is genoeg reden tot klagen. Zeker als je al tijden zonder werk zit, je geliefde vak niet mag uitoefenen, in financiële moeilijkheden zit of recent een dierbare bent verloren. In die situaties heb je hulp nodig, of tijd om ze te verwerken, en dan heb je niets aan wat huis-tuin-en-keukentips om je op te beuren. Maar ieder ander die wel een opkikker kan gebruiken in deze niet zo heel leuke tijd, heeft er misschien wél wat aan. Daarom vroegen we twee positiviteitsexperts hoe we dat nou doen, een beetje positief dit nieuwe jaar tegemoet treden.

De
Lees meer:
De regels op een rij: winkels en alle scholen open, horeca blijft dicht

Les 1: je moet het wel willen. Want als je uitgangspunt is dat er niets mag en dat niets leuk is, ga je je ook niet beter voelen, zegt Feike Cats. De ondernemer in optimisme en positiviteit en auteur van het boek(je) Verleuken kan iedereen, windt er geen doekjes om. "Wíl je er zelf wel wat van maken? Wil je wel positief tegen de dag aan kijken? Ik kom heel veel mensen tegen die dat helemaal geen kans meer geven. Die roepen: niets is leuk, ik mag niets en ik kan niets. Tja, als je dat maar vaak genoeg zegt, ga je het geloven. Mensen zitten graag in een slachtofferrol. En als je je dan ook nog eens omringt met mensen die net als jij alleen maar negatief zijn, kom je er niet uit. Natuurlijk zijn er heel veel restricties, maar je moet willen openstaan voor de dingen die wél leuk zijn."

Zoek sociaal contact

Want er kan nog zoveel wel, zegt ook Jacqueline Boerefijn. Ze is positief psycholoog, een relatief nieuwe stroming in de psychologie die zich richt op het welbevinden van mensen en hoe je zelf je leven prettiger kunt maken. "Niemand houdt je tegen om een paar mensen thuis uit te nodigen, of om iets nieuws te leren. Daarvan ga je je geheid beter voelen."

Mentale
Lees meer:
Mentale klachten onder studenten: 'De situatie is uitzichtloos'

Sociaal contact is van doorslaggevend belang voor het levensgeluk, benadrukt ze, zeker in deze tijd. "Met je vrienden, met je familie, maar ook met je buren en willekeurige voorbijgangers. Dat is echt heel belangrijk voor je eigen welbevinden."

Cats haalt zijn geluk uit kleine dingen, zoals muziek waar hij energie van krijgt. "Ik kan echt blij worden als ik bijvoorbeeld filmpjes terugkijk van het concert The Streamers van laatst. Hetzelfde heb ik met sportfragmenten. Max Verstappen die wereldkampioen wordt, Richard Krajicek die Wimbledon wint; als ik een slecht humeur heb, vind ik het geweldig om dat te kijken. Zoek het dicht bij huis. Veel mensen zijn het verleerd om te genieten van de kleine dingen. Kijk eens naar de vogels die de kruimels in de tuin komen oppikken, kijk eens goed om je heen als je wandelt in een bos. Let eens goed op de dingen waar je normaal nooit naar kijkt. Zie je dan hoe mooi ze zijn?"

Elke dag in zak en as

Stel jezelf de vraag waar jíj energie van krijgt, adviseert Cats. Misschien is dat dansen in de club, aan de bar hangen met vrienden of lekker uit eten gaan met je geliefde. Maar zeg nou eerlijk: hoe vaak deed je dat voor de lockdown op een doordeweekse dag? Is het dan echt een reden om nu elke dag over in zak en as te zitten?

Denk in mogelijkheden, zegt Boerefijn. Nee, we kunnen niet lekker uit eten in een restaurant, maar je kunt wel met je buren afspreken dat jij deze week lekker bij hen 'uit eten' gaat, en zij volgende week bij jou. En met z’n tienen de kroeg in is geen optie, maar je kunt wel met een klein clubje thuis afspreken en er een feestje van maken.

Positieve
Lees meer:
Positieve mensen leven volgens Amerikaanse onderzoekers écht langer

Heb je een keer een rotdag, laat die er dan ook gewoon zijn, zegt Cats. "Je hoeft niet geforceerd elke dag een topdag te hebben." Boerefijn sluit zich daarbij aan. "Ik ben zeker geen voorstander van het negeren van al die negatieve gevoelens. Je mag best erkennen dat het shit is, het ís ook niet niks. Maar probeer er niet in te blijven hangen." Wie zich rot voelt heeft vaak de neiging zich terug te trekken, maar dat is volgens Boerefijn niet goed. "Dan moet je er juist op uit, naar buiten, bewegen, mensen ontmoeten: dat helpt. Als je jezelf opsluit met je rotgevoel, wordt het alleen maar erger."

En het is een beetje een dooddoener, maar relativeren kan ook helpen om je bewust te worden van hoe goed je het eigenlijk hebt. Want oké, je mag even niet uit eten, maar in sommige landen hébben de mensen niet eens eten. "We zijn zo ongelooflijk verwend met z’n allen", meent Cats. Het kan geen kwaad om daar wat vaker bij stil te staan.

De 'allerkortste binnenbochtroute' om jezelf beter te voelen is volgens Boerefijn iets voor een ander doen. "Dat blijkt uit alle onderzoeken, met allerlei verschillende groepen mensen. Zet je daarom in voor iets, klein of groot. Dat kan van alles zijn: de buurtapp bijhouden, een club sponsoren, vrijwilligerswerk. Bel iemand op en vraag of je een boodschap voor diegene kunt doen. Zoek uit wat jij belangrijk en betekenisvol vindt en zet je daarvoor in. Mensen die zich ergens betrokken bij voelen, zijn gelukkiger dan mensen bij wie dat niet zo is."

Ook Cats noemt deze. "Je krijgt positieve energie van het helpen van anderen. Het geven van complimenten helpt ook. Verplicht jezelf bijvoorbeeld om eens per dag een compliment uit te delen. Dat mag ook aan jezelf zijn."

'Midden
Lees ook:
'Midden in de winkel liet hij ons trots zijn gelakte teennagels zien'

Een andere beproefde methode om je beter te voelen over jezelf en je leven, is elke dag afsluiten met wat er allemaal goed ging en fijn was. Bespreek het met elkaar, of schrijf het op. "Als je dat maar vaak genoeg doet, zul je veel positiever in het leven staan dan wanneer je dat niet doet", zegt Boerefijn. "Er verandert echt iets in je hoofd. Bij mijzelf is dat ook gebeurd sinds ik me bezighoud met deze materie. Er komen veel negatieve berichten op je af, daarom kan het goed zijn om actief op zoek te gaan naar positieve dingen."

Voorpret is ook pret

In plaats van terugkijken kun je je tot slot ook juist verheugen op wat je allemaal gaat doen als het weer mag, zegt Cats. Je volgende vakantie, je eerste festival na lange tijd. Ga maar plannen maken. Voorpret is ook pret. "Denk niet aan wat vandaag niet mag, maar aan wat morgen weer wel mag." Die kan zó op een tegeltje.