Ga naar de inhoud
Liefdesles

Aida: 'Bij iedere relatie dacht ik: dit is het. Nu komt het goed'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Als kind leerde ze dat seks gelijk staat aan trouwen & houwen, en zo rolde Aida (54) van de ene lange relatie in de andere. Totdat ze zelf verlaten werd en de bodem raakte. "We mogen best uit de kaders breken."

"Ik groeide op met het idee dat seks niet bestond. Mijn moeder is Indisch en katholiek, mijn vader hervormd en komt uit de Achterhoek, en wij, de kinderen zijn geboren door de wind. Niemand sprak over seks. Het was ook niet dat ik leerde dat ik seks voor het huwelijk moest bewaren, het was gewoon geen onderwerp.

Dus toen ik mijn eerste vriendje had, ging ik er meteen serieus voor. In mijn ogen hoorden wij vanaf dat moment echt bij elkaar, terwijl het voor hem meer een groot avontuur was. Na een half jaar verbrak hij de relatie en ik was helemaal van slag. Ik ging zelfs nog regelmatig bij zijn familie op bezoek, omdat ik het zo’n raar idee vond dat alles ineens uit het oog, uit het hart was."

Jacinthe:
Vorige week:
Jacinthe: 'Na vier jaar had ik genoeg gespaard om bij hem weg te gaan'

"Op mijn zeventiende kreeg ik opnieuw verkering en sindsdien was ik serieel monogaam. Bij iedere relatie dacht ik: 'oké, dit is het. Nu moet het goedkomen'. Maar eigenlijk paste dat helemaal niet bij mij. Want altijd als ik in een lange relatie zat, had ik behoefte om te exploreren. Dan maakte ik het toch weer uit, omdat ik het niet meer uithield of omdat ik iemand anders had ontmoet. Ik vond dat ik het zo moest doen, stoppen om iets nieuws na te jagen, maar in mijn hart voelde ik dat niet. In mijn lijf voelde ik van alles, maar ik had geen idee wat het me wilde vertellen.

Dikke tik op ego

En dus probeerde ik mijn lijf te controleren door mijn hoofd extra hard aan te zetten, ook in mijn werk. Ik kreeg een goede baan en deed alles waarvan ik dacht dat het zo hoorde. Ik wilde door de buitenwereld gezien worden als een goed mens, met twee kinderen, een leuke vent en een toffe baan. Het leverde me uiteindelijk een dikke burn-out op. Echt alleen ben ik tot mijn 44e niet meer geweest.

Toen trok mijn vriend na zeven jaar de stekker uit onze relatie en dat was wel een dikke tik op mijn ego. Juist op het moment dat ik dacht 'nu klopt het allemaal' ging hij weg. Kort daarop werd ik ontslagen en toen lag ik wel even op de bodem van de afgrond, ja. Ik kon niet anders dan totaal resetten."

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... goede seks

"Eenmaal opgekrabbeld besloot ik een studie te doen en om te vieren dat ik geslaagd was, reisde ik in mijn eentje naar Berlijn. Het bleek toevallig Gay Pride in de stad en zo werd het ineens een weekend met wilde feesten en vrije seks. Ik sloot aan bij een vriendengroep en daar zei iemand me: 'If you fuck someone, it doesn't mean you have to live with him for seven years'. Dat was zo’n eyeopener.

Het klinkt misschien gek, maar toen pas realiseerde ik me dat ik er niet direct een serieus verhaal van hoef te maken als ik een man leuk vind. Ik heb een heerlijke tijd gehad daar en dat vrije principe vervolgens ook in Nederland toegepast. Een vriendin van mij was ook net gescheiden en samen gingen we op avontuur."

Steeds
Lees ook:
Steeds minder seks: we willen wel vaker, maar doen het niet

"Een verademing. Ik trof jongere minnaars, jokte er hier en daar wat jaartjes af, en genoot van de seksuele verbintenis die ik leerde voelen, zonder dat ik er verder verwachtingen bij had. Ik ging niet op jacht ook, ik ben geen cougar, die mannen kwamen gewoon op mijn pad. Zij vinden zo’n vrije en ervaren vrouw wel interessant. Ook dat was een voordeel van een jonge lover: die wíl nog helemaal niet settelen, dus we blijven allebei fijn in het hier en nu."

'We kiezen vaak te veilig'

"Overigens sluit ik een relatie niet uit, het lijkt me zeker gezellig om weer met iemand samen te zijn. Maar het hoeft dus niet meer automatisch, en dat is een verademing. De verwachting is er niet meer, het verlangen nog wel, maar dat zit denk ik in de natuur van de mens. Ik zou nog wel eens een diepe connectie met iemand willen ervaren. Mijn ego was eerst gevoelig en nu is het gezond.

We kiezen vaak te veilig, uit angst om gekwetst te worden, maar daarmee laten we ook zoveel moois liggen. We mogen best uit de kaders breken. Voor mij mag het alleen nog 1+1=3 zijn. Ik zie nu de schoonheid van een relatie en tot die op mijn pad komt, is de single-status een prima place to be."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.