Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... personal training

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van personal training.

De situatie

Open, dicht, open, dicht: aan je motivatie lag het niet de afgelopen twee jaar. Was je een keer vol goede voornemens, bleven de deuren dicht. Altijd en overal sporten kan wel met een personal trainer. Ons land telt er inmiddels zo’n 4000. Wordt het sukkelen door de sportschool of schoon schip maken met een persoonlijke trainer? Dit zijn de do’s en dont’s.

De spelregels

1. Houd het haalbaar

Goede voornemens zijn op elk moment van het jaar een goed idee. Gezond eten, goed slapen, meer bewegen: kom maar door allemaal. Maar houd ‘t wel een beetje haalbaar, adviseert Justen Vermaire van No Limit Sports. "Jij geeft je doel aan bij je trainer, afvallen, fitter worden, een marathon kunnen lopen, noem maar op, en je trainer moet er dan voor zorgen dat de boel ook haalbaar is."

"Verwacht niet dat je twintig kilo afvalt in een maand of na drie maanden een wedstrijd kunt boksen in de ring. Geef jezelf de tijd om te groeien. Als je trainer je meteen burpees laat doen, terwijl jij het afgelopen jaar alleen op de bank hebt gezeten, is de kans groot dat je thuis meteen in slaap valt. Dat werkt niet. Jij moet aangeven wat er in jouw leven past."

De
Vorige week:
De vijf spelregels van... snurken

2. Zweet op kosten van de zaak

De tijd dat een personal trainer alleen voor de Kardashians was weggelegd, ligt achter ons. Goed, het is ook niet gratis, maar als je die knaken die je anders aan peuken of wijn zou uitgeven nu in je sport investeert, dan kom je al een heel eind. Je kunt het ook slim aanpakken, namelijk zweten op kosten van de zaak. Als zzp’er kun je namelijk je personal trainer als coach wegschrijven en ook wanneer je in loondienst werkt, kun je jouw sportuurtje - in tijd of geld - in veel gevallen in je secundaire arbeidsvoorwaarden kwijt. Zweet je toch een stuk lekkerder op. 

3. Nooit op het nippertje

Het is die stok achter de deur die meestal leidt tot een belletje naar een personal trainer. "Twee keer in de week trainen met een coach en dan nog twee keer zelf zorgt voor het beste resultaat", weet Vermaire. "Je spieren hebben namelijk een geheugen en slaan jouw beweging op. Als je binnen 48 tot 72 uur weer traint, ga je zo gezond mogelijk vooruit. Het helpt dan ook om vaste trainingsuren in te plannen en je andere afspraken daar omheen te plannen. Sporten moet geen sluitpost zijn."

Klinkt logisch. Maar wat nou als je ineens corona hebt of bij 25 graden zo lekker op het strand ligt dat je echt geen zin meer hebt? "Kan gebeuren natuurlijk, maar in dat laatste geval kun je wel gewoon een factuur verwachten, want je trainer houdt speciaal voor jou tijd vrij."

Kan
Lees ook:
Kan de moderne fitnessapp de personal trainer vervangen?

4. Kijk naar de klik

Wil je die goede voornemens meteen afkopen, wees dan een beetje voorzichtig, tipt Vermaire. "Vraag eerst om een proefles, en probeer daarna een paar losse lessen. Pas als je merkt dat er echt een match is tussen jou en je trainer kun je samen gaan bouwen aan je doelen. Ik geef zelf vooral kickboxtraining, maar ik laat nieuwe sporters echt niet meteen handschoenen, bandages en dertig lessen kopen. Probeer eerst maar even of je het leuk vindt. Daarna pakken we door."

5. Spel maakt sport

Ja, want die lol, daar draait het om. Of je nu bokst of fitnest of hardloopt. "Je moet het eerst leuk vinden, voordat je progressie maakt. Als je er zin in hebt, kun je veel meer geven tijdens een training. Dan ga je sneller en verder vooruit." Een goede personal trainer laat je elke les iets anders doen. Vraag daar dus ook naar als je zelf aan de zwetende kant staat. Weet je nog, spelregel 1? Jij geeft aan wat jij wil doen.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.