Bij ons thuis

'Het wordt tijd om weer naar het normale leven terug te keren'

12 januari 2022 13:47
Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week merkt ze dat de rebel in haar wakker wordt. "Ik heb het totaal gehad met de maatregelen. Gooi de boel gewoon open alsjeblieft."

De lockdown ontlopen. We begonnen er steeds beter in te worden. Terwijl half Nederland in Antwerpen aan het shoppen was en de andere helft in Duitsland in de rij stond voor een boosterprik voor een hoognodige skivakantie in Tirol, sjokten wij met de overgebleven reisluchtige landgenoten door Parijs. 

Het leven was er formidable. Alles was open, er werd gecontroleerd met de Franse slag. In cafés en restaurants zaten we veel te dicht op elkaar. Gezellig en warm. Na een paar dagen borrelen, cultuur snuiven en lange wandeltochten, waarbij Puk (10) en Olle (7) ons voorbij roetsjten op hun kindersteps, begonnen we ons weer een beetje mens te voelen.

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

'Dat onze bank volledig is afgeragd komt louter en alleen door de kinderen'

We plakten er spontaan een rondje Keulen aan vast. Alle afspraken die we hadden staan in de laatste week van de vakantie waren wegens corona/quarantaine/lockdown komen te vervallen. Lege, regenachtige dagen op elkaars lip, al koekjes bakkend/knutselend/Netflixend, daar hadden we de kracht niet meer voor.

Streng Keuls personeel vroeg om negatives Corona-Schnelltestergebnis, Impfausweis, Personalausweis, Schülerausweis, in de meest onnavolgbare combinaties. "Zullen we maar weer naar kabouterland?", zuchtte Olle als ons ergens de toegang werd geweigerd. Daar stonden we dan weer, op de kerstmarkt, onder het toeziend oog van tientallen kabouterlaven. Maar alles was beter dan in lockdown. Zelfs braadworsten knagen in de regen.

Grenzen aan burgerlijke braafheid

In Keulen kwam iets wat al langer sluimerend in mezelf aanwezig was uit tot volle wasdom: mijn flippende middelvinger. Blijkbaar kende mijn burgerlijke braafheid grenzen. Die grens bleek te liggen bij de bovenmatige controledwang van onze oosterburen. Van de vele regels werd ik steeds recalcitranter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom we niet doen wat het kabinet wil (column)

Franke van Hoeven Franke van Hoeven

Ik ben in die rebelse modus blijven hangen. Kappers die illegaal knippen? YES!!! Winkeliers die zaterdag opengaan, maatregelen of niet? TOP! Cannabis speelt een rol bij het voorkomen van een corona-infectie? Kom, laten we lekker massaal gaan blowen, beste mensen!

Mijn hart snikte opgelucht toen het las dat Denemarken over een maandje het 'normale leven' weer hoopt op te pakken. Mijn hart ontplofte bijna van vreugde bij het bericht dat Spanje corona als griep gaat beschouwen. Het is tijd om de wereld weer te openen en andere maatregelen te treffen. Om weer naar het normale leven terug te keren. De wereld open te gooien. Met alles en iedereen te knuffelen.

Tijd voor een Lustige Lente

Hoe keurig ik me de afgelopen twee jaar ook aan de regels heb gehouden, net als jullie geweldig brave medeburgers, ik ben er helemaal klaar mee. Het wordt tijd voor die beloofde Lustige Lente en Summer of Love. Het wordt tijd voor nog meer burgerlijke ongehoorzaamheid. En als dat niet in Nederland kan, dan maar op Ibiza, tussen de trommelende hippies.

De rek is er finaal uit. Het is mooi geweest. Onze buurlanden hebben dat begrepen. Nu wij nog.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore