Ga naar de inhoud
Nooit meer drinken

Zij bleven ook ná Dry January alcoholvrij: 'Elke dag een glas whisky hakt erin'

Beeld © privéfoto's

Dry January is voor velen inmiddels vaste prik: steeds meer mensen stoppen een maand met drinken na oud & nieuw. Sommigen raken zo geïnspireerd, dat zij na deze challenge helemaal geen alcohol meer aanraken. Zo ook Marloes en Marieke, die inmiddels al meer dan een jaar lang alcoholvrij zijn. "Mijn feestje gaat gewoon door, ook zonder alcohol."

'Ik dacht altijd dat alcohol gezellig en leuk was'

Marloes (39) nam nog voor de klok 12 uur sloeg, op 30 december 2020 haar laatste wijntje. Sindsdien dronk ze geen druppel alcohol meer.

Op 30 december 2020, de dag vóór oud en nieuw, nam Marloes haar laatste wijntje. "Ik was er echt klaar mee. Het begint altijd met af en toe een drankje, maar na eentje neem je er toch gauw nog een. Eerst alleen op feestjes, later ook geregeld thuis. Het was voor mij een beetje alles of niks. Niet dat ik de fles achter mijn bed had, maar het weekend duurde soms wel iets langer dan twee dagen."

'Je kunt toch wel één drankje nemen?'

Uiteindelijk was Marloes het zat. Heel januari 2021 dronk ze geen druppel. Dat beviel zó goed, dat ze er nog een poosje aan vastplakte. Inmiddels drinkt ze al ruim een jaar niet meer. Haar man nog af en toe. "In het begin was hij samen met mij ook helemaal gestopt, maar als we een feestje hebben drinkt hij nog wel eens, al is het veel minder dan voorheen."

Volledig stoppen met drinken was in het begin soms even lastig, vooral vanwege het sociale aspect. "Ik dacht altijd: alcohol is gezellig en leuk. Niet drinken voelde alsof ik het feestje voor mijn omgeving verpestte. Veel mensen zeiden: 'Oh wat saai zeg, je kunt toch wel één drankje nemen?' Ze probeerden me over te halen, ook als ik zei dat ik het echt niet wilde."

Esther,
Lees meer:
Esther, Aäron en Indy hielden hun goede voornemens wél vol: 'Mijn lijf zei: klaar nu'

Na verloop van tijd ontdekten Marloes’ vrienden dat het menens was. "Tegenwoordig is iedereen eraan gewend en is het helemaal prima. Mij maakt het zelf ook niet meer uit. Ik kan net zo gek doen als de mensen die wel gedronken hebben. Mijn feestje gaat gewoon door, met of zonder alcohol."

Elke maandag opnieuw beginnen

De voornaamste reden om te stoppen met drinken? "Naast feesten en gekke avonden, was ik ook veel bezig met gezondheid en sporten. Ik loop hard, eet gezond en vind het fijn om me fit te voelen. Het gaat dan nergens over als je je in het weekend volgooit met drank, om je vervolgens weer dagenlang slap en futloos te voelen. Elke maandag kon ik weer opnieuw beginnen."

Met de wetenschap van nu is Marloes niet van plan om ooit weer alcohol te drinken. "Ik zie alleen maar voordelen. Het was even wennen, maar het heeft me veel gebracht. Ik sta elke dag fit op. Helder. Nooit meer last van katers. Altijd met de auto ergens heen, geen gedoe rondom vervoer na een feestje. Ik dacht altijd dat alcohol mij ontspanning gaf, maar nu ik gestopt ben met drinken geeft dat mij een stuk meer rust."

Dry
Lees meer
Dry january: heel gezond en zo, maar hoe houd je het vol?

Marloes vindt het een mooie meerwaarde dat ze haar kinderen het goede voorbeeld kan geven. "Mijn kinderen van 5 en 7 groeien niet op met het beeld dat het normaal is om elke avond met een glas wijn op de bank te zitten."

Precies weten wat er is gezegd

Twijfelmomentjes om toch een wijntje te nemen, had Marloes het afgelopen jaar weinig. "Op die zeldzame momenten dacht ik aan hoeveel last ik zou gaan hebben van dat ene wijntje en dat hielp dan meteen. Het helpt echt om scherp te hebben waarom je niet meer drinkt. Ik ben best trots dat ik het nu al een jaar volhoud. Mij maak je tegenwoordig net zo blij met iets fris: Spa rood met een citroentje of gembersap erin. Heerlijk."

"Niet drinken is tegenwoordig net zo gezellig voor mij als wel drinken. Ook zonder alcohol kun je hele goede gesprekken voeren – en het leuke is dat je de dag daarna nog precies weet wat er is gezegd. Ik ben daarbij zeker niet tegen alcohol en kan nog steeds genieten van de sfeer als mensen drinken, maar voor mijzelf hoeft het niet meer."

'Goed voor de portemonnee'

Marieke Jansen (52) en haar man waren grote liefhebbers van wijn en whisky, maar gooiden in 2021 het roer om.

Al jarenlang namen Marieke en haar man zich voor om minder te gaan drinken, maar nooit kwam het er écht van. "We spraken dan af om alleen nog in het weekend te drinken. Dat ging dan even goed, maar al snel sluipt de gewoonte er weer in. Voor je het weet zit je elke dag weer met een glas alcohol op de bank."

Nooit meer alcohol kopen

Vooral wijn en whisky waren favoriet. "Elke dag een glas whisky hakt erin. Zowel fysiek als mentaal. Op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar: 'nu is het genoeg'. Vorig jaar januari besloten we eerst een hele maand niet te drinken. Dat beviel zó goed, dat we het zo gehouden hebben. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds heel erg blij met deze keuze."

Tegenwoordig koopt Marieke nooit meer alcohol. "We hebben het soms wel in huis omdat iemand het meeneemt, maar zelf heb ik er geen behoefte meer aan. Ik heb afgelopen jaar eens een wijntje gedronken, maar dat vond ik niet lekker en ook voelde ik me de volgende dag brak. Na één wijntje! Terwijl ik vroeger na een halve fles nog niks voelde."

Dry
Lees meer:
Dry January extra moeilijk? 11 procent is meer gaan drinken sinds corona

Het was wel even wennen. "Familie begreep het al snel, maar ik merkte bij de collega's van mijn man bijvoorbeeld dat zij het nog steeds wel vreemd vinden dat hij niet drinkt. Bij mij – ik werk voor de gemeente – is het al een stuk meer geaccepteerd. Grappig om te zien dat dat per branche verschilt."

Confronteerd met eigen drankgedrag

Volgens sommige mensen word je door te stoppen met drinken minder gezellig, maar daar is Marieke het niet mee eens. "Een avondje leuk drankjes doen kan ook prima alcoholvrij. Ik ben echt geen ander persoon geworden sinds ik niet meer drink. Sommige vrienden zeiden in het begin: 'Wat jammer, waarom stop je met drinken?' Ik vraag me dan af of ze het jammer vinden voor mij, of dat ze geconfronteerd worden met hun eigen drankgedrag."

Niet drinken zorgt ervoor dat Marieke zich fitter en frisser voelt. "Van binnen en van buiten. Mijn huid is een stuk egaler. Na een nacht doorhalen zag ik er de volgende dag vaak een beetje opgeblazen uit. Dat is nu verleden tijd", zegt Marieke, die het in het begin soms lastig vond. "Het hielp dan om stil te staan bij de nadelen van alcohol. Ik vroeg mezelf telkens bij de gedachte aan een drankje af: 'is dit echt nodig?' en dan was het antwoord altijd 'nee'.

'Mijn huid is een stuk egaler sinds ik niet meer drink.'

"Toch wordt het je door de maatschappij op een bepaalde manier wel aangepraat. Alcohol is overal: op tv, social media, in reclamefolders. Na een zware werkdag heb je volgens velen een wijntje verdiend, maar ik vind een glas melk net zo lekker."

Marieke vindt het fijn dat ze zich, sinds ze niet meer drinkt, een stuk beter kan concentreren. "Dat was voorheen wel anders, al helemaal vlak na het weekend. Op maandag moest ik er dan echt inkomen en wilde ik de wekker wel 10 keer verzetten. Tegenwoordig voelt het leven een stuk minder zwaar. Je hoeft dan ook niet meer te leven naar een volgend moment om weer te 'mogen' drinken. Vooral als het een gewoonte is, heb je dat het meest. Even een glaasje voor de tv, of ’s avonds bij het eten."

Waarom
Lees meer:
Waarom we niet mogen stoppen met drinken: 'Je pakt iemand zijn teddybeer af'

Ondanks dat Marieke geen alcohol meer drinkt, is ze er niet tegen. "Verre van. Ik snap het echt als mensen een glaasje wijn nemen, maar zelf vind ik het heerlijk dat ik geen alcohol meer 'nodig' heb en ook de behoefte niet meer voel. Ik neem nu zonder nadenken iets zonder alcohol, of ik nu op het terras zit of in de kroeg. Vaak zijn dat juist plekken die geassocieerd worden met drank, maar ik bestel gerust een kop thee."

Naast thee drinkt Marieke graag ijsthee of bruisend water, met daarin wat limonade en fruit. "Ik heb een tijdje alcoholvrij bier en wijn geprobeerd, maar daar ben ik niet zo'n fan van. Ik voel ook niet zo sterk de behoefte om alcoholische versnaperingen te vervangen door een alcoholvrije variant. Limonade is lekker, dorstlessend én gezond. Wat wil je nog meer?"

Goed voor de portemonnee

Voorlopig is Marieke vastberaden deze nieuwe leefstijl vol te houden. "Het bevalt heel goed. Het is fijn om je geen zorgen meer te hoeven maken of je nog wel wijn in huis hebt. Ook is het goed voor je portemonnee: elke dag whisky drinken is dat niet. Tegenwoordig schenken we onze visite ook geen drank meer. In het begin vond ik dat ingewikkeld, maar nu denk ik: 'als ze per se alcohol willen, dan moeten ze dat thuis maar nemen'."

Goede
Lees ook:
Goede voornemens nu al overboord? Geen zorgen: 2022 is not the year

Dit zegt de expert

Esther ten Hove is ervaringsdeskundige als het gaat om stoppen met drinken. Zelf deed ze haar eerste poging in 2016, op 24-jarige leeftijd – en dat ging niet zonder slag of stoot. "Het kostte mij veel moeite om te stoppen met drinken, zeker in het begin", zegt Ten Hove, die sinds een paar jaar volledig sober is en nu andere mensen helpt op weg naar een alcoholvrij leven.

Ten Hove zag de laatste jaren steeds meer mensen minderen of helemaal stoppen met drank. "Het wordt je tegenwoordig een stuk makkelijker gemaakt dan een paar jaar geleden. Er is een flinke trend gaande als het gaat om gezonder leven, wat ook leidt tot gestage toename van alcoholvrije alternatieven. Daarbij ontdekken meer en meer mensen de voordelen van een alcoholvrij leven."

Een periode stoppen met drinken

Een van de meest gehoorde redenen om te stoppen met drinken is volgens Ten Hove de 'emotionele disbalans'. "Dan praten we over de ontwenning na een dag drinken, katers die heftiger worden naarmate je ouder wordt. Eerst alleen fysiek, maar later ook mentaal. Je kunt je leeg voelen, soms zelfs tegen het depressieve aan."

Stoppen met drinken komt voor in elke leeftijdscategorie. "Dat jongeren een groot sociaal netwerk hebben is bekend, maar onderschat ouderen niet. Iedereen houdt van een biertje of een wijntje op zijn tijd. In principe niet erg, maar als je ouder wordt trek je het slechter. Mijn advies is om, zodra je je even niet goed voelt, gewoon eens een periode te stoppen met alcohol drinken. Of je nu 55 of 25 bent: het zal je goed doen."

Alles vieren met een drankje

Ondanks dat we op de hoogte zijn van de voordelen, vinden veel mensen het lastig de stap te zetten naar een alcoholvrij leven. "De angst heerst dat het leven dan ineens niet meer leuk is", zegt Ten Hove, die haar cliënten dan altijd het volgende inzicht meegeeft: "Wij zijn geneigd om alle grote gebeurtenissen in het leven te 'vieren' met een drankje, maar ben je je er bewust van dat drank een verdovend middel is?"

"Wat nou, als je juist op die levensveranderende gebeurtenissen níet drinkt. Je zintuigen werken dan veel beter: ze worden niet afgezwakt door alcohol. Je maakt alles beter mee – en maak je geen zorgen, je bent heus niet minder gezellig. Die gezelligheid zit niet in het drankje, maar in jezelf."

Maak een 'als-dan-plan'

Stoppen met drinken gebeurt niet van de een op de andere dag. "Dat is een proces. Bij veel mensen is drinken een gewoonte en gewoontes leer je niet zomaar af. Geef jezelf daarom ook de tijd en wees niet te streng. Het kan helpen om een 'als-dan-plan' voor jezelf te maken. Pak jij normaal gesproken na werk een biertje? Dan neem je je nu elke dag voor: 'als ik uit mijn werk kom, pak ik een tonic'. Op die manier ben je er constant bewust mee bezig."

Maar bovenal: onthoud altijd goed wat de voordelen zijn. "Je bent meer gehydrateerd, je nagels, huid en haar worden mooier. Je bent vitaler. Staat fitter op. Je hebt meer zin om dingen te ondernemen en het is een stuk makkelijker om gezonde keuzes te maken. Het is een vicieuze cirkel, waar je lichaam je eeuwig dankbaar voor zal zijn."