Ga naar de inhoud
Gelukkig oudjaar

Voor hen was 2021 wél top: 'Het had geen mooier jaar kunnen zijn'

Voor Gerrie, Bianca en Karen gaat 2021 de boeken in als een geweldig jaar. Beeld © Privéfoto/ Studio Annemarije/ privéfoto

Voor veel mensen was 2021 niet bepaald een hoogtepunt. Wéér een nieuwe virusvariant, wéér een lockdown, ondanks de vaccins nog steeds niet verlost van de ellende. Maar er gebeurden gelukkig ook mooie dingen. Gerrie, Karen en Bianca beleefden misschien wel het beste jaar van hun leven.

'Als ik mijn kleindochter aankijk, is alles goed'

Gerrie de Jongh (47) kreeg twee dingen waar ze niet meer op had durven hopen: toekomstperspectief én een kleindochter.

"Ik zou niet ouder worden dan 50, die harde boodschap hadden artsen me gegeven. Zeventien jaar geleden heb ik een dubbele borstamputatie ondergaan. Mijn moeder is aan borstkanker overleden op haar 44ste, mijn oma op haar 42ste. Toen ik 30 werd, heb ik mijn borsten daarom preventief laten weghalen. Ik kreeg PIP-implantaten, die toen nog niet berucht waren.

In de jaren daarop kreeg ik veel gezondheidsklachten. De implantaten moesten drie keer worden verwisseld, en na elke wissel werden mijn klachten erger. Op een gegeven moment was het zo erg, dat ik in een rolstoel terechtkwam. Ik kon niets meer. Mijn implantaten bleken de boosdoener. Ze waren gaan lekken en de siliconen en zware metalen hadden zich door mijn hele lichaam verspreid. Ze moesten er zo snel mogelijk uit, werd me verteld, en dan zou ik een heel kleine kans hebben dat het nog goedkwam."

Documentaire
Lees meer:
Documentaire Moordtieten leidt tot onrust over borstimplantaten

"Helaas kwam het voor mij niet goed. Ik bleek een van de weinige vrouwen te zijn die het point of no return had bereikt. Mijn organen zouden er op den duur gewoon mee ophouden. Een tijdje heb ik het daar heel moeilijk mee gehad. Mentaal, maar ook fysiek. Ik kreeg hartklachten, functies vielen uit, ik had moeite met lopen, met dingen vastpakken, mijn geheugen liet me in de steek. Ik heb van alles geprobeerd in het alternatieve circuit, maar de klachten verergerden alleen maar.

Even heb ik me erbij neergelegd: als het zo moet zijn, dan is het maar zo. Maar ik had jonge kinderen, en toen ik op een dag naar ze keek, voelde ik zo sterk dat ik verder moest. Ik wilde ze zien opgroeien, zien trouwen, kinderen zien krijgen. En hoewel artsen me hadden verteld dat ik dat echt kon vergeten, wilde ik niet zomaar opgeven. Zeker niet toen mijn dochter begin dit jaar zwanger raakte. Het zou mij toch niet gebeuren dat ik mijn eerste kleinkind nooit zou ontmoeten."

Voor het eerst ontstekingsvrij

"In mijn zoektocht naar een strohalm kwam ik op een site terecht die natuurlijke vitaminepreparaten verkocht. Die ben ik gaan slikken. Ondertussen verzette ik me steeds meer tegen mijn ziekte. Ik ben gaan lopen, steeds verder, en heb mezelf gepusht om dingen te doen die ik niet meer dacht te kunnen. Op een gegeven moment kon ik weer autorijden, weliswaar in een automaat, maar toch. Of het aan die vitaminen heeft gelegen of aan dat pushen weet ik niet, maar dat er iets veranderde is zeker.

Toen ik in oktober bij mijn internist kwam voor mijn periodieke bloedcontrole, wist hij niet wat hij zag. Ik liep zonder krukken en zag er volgens hem veel beter uit. De bloeduitslagen bevestigden dat: ik was voor het eerst in zeventien jaar ontstekingsvrij. Al mijn vitaminegehaltes en mijn ijzergehalte waren op peil, terwijl ze daarvoor altijd dramatisch waren. Op dat moment was ik te overweldigd om te vragen wat dat voor mijn toekomst betekende, maar later ben ik teruggegaan. 'Kan ik nu ouder worden dan 50?', heb ik de arts gevraagd. 'Ik mag nu voor het eerst 'ja' antwoorden op die vraag', zei hij."

Tara
Lees meer:
Tara was doodziek van borstimplantaten: 'Zoveel pijn en ellende doorstaan'

"Dat maakte zo’n wereld van verschil. Ik heb ineens weer een toekomstperspectief. En dat niet alleen: als het meezit, kan ik mijn kleindochter zien opgroeien. Op 21 september ben ik oma geworden van een prachtig meisje, dat naar mij is vernoemd. Ik mocht bij hoge uitzondering bij de bevalling zijn in het ziekenhuis, zo mooi.

Ik mag dus ouder worden én ik heb een kleindochter gekregen, twee dingen waar ik niet meer op had gerekend. Wat er vanaf nu ook gebeurt, dit pakt niemand me meer af. Ik vind het wel erg wat er allemaal gebeurt in de wereld, maar het raakt me nauwelijks meer. Ik voel me alsof ik de hele wereld aankan. Als ik mijn kleindochter aankijk, is alles goed."

Inhaalfeesten,
Lees ook:
Inhaalfeesten, 'n reisorgie en leuker werk: hierop kunnen we ons verheugen in 2021

'Er blijft haast niets te wensen over voor 2022'

Bianca Smit (40) werkte een schuld van bijna 70 duizend euro weg en kocht een huis, waar de aannemer ook nog eens direct met de verbouwing aan de slag kan.

"Toen ik bij mijn ex wegging, bleef ik achter met een schuld van bijna 70 duizend euro. Ik had me jaren eerder, jong en verliefd als ik was, ingekocht in zijn koophuis, met geleend geld. Op het moment dat we uit elkaar gingen, stond het huis onder water. Mijn ex wilde geld zien, maar dat had ik niet. Ik zat ondertussen in een huurhuis met onze twee kinderen en werkte me drie slagen in de rondte om rond te kunnen komen.

Maar net op het moment dat het eerder dit jaar tot een rechtszaak dreigde te komen met mijn ex, stegen de huizenprijzen zo hard, dat ik zonder schulden uit het huis kon stappen. Ik heb zelfs een deel van de inboedel teruggekregen. Dat was zo’n enorme opluchting na vijf jaar met die zware last op mijn schouders. Het opende nieuwe wegen voor me."

Zij
Lees ook:
Zij vonden een huis zonder de hoofdprijs te betalen: 'De brief gaf de doorslag'

"Begin december heb ik mijn huurwoning kunnen kopen, onder de vraagprijs ook nog eens. Het gekke is: aan het begin van het jaar heb ik vol overtuiging gezegd dat ik 2021 zou afsluiten met een koophuis, hoewel het er op dat moment natuurlijk totaal niet naar uitzag dat dat zou gebeuren. Ik weet niet hoe, maar het lijkt wel alsof alles wat ik wens ineens uitkomt."

Verbouwing in januari

"Ook mijn aannemer, die me aanvankelijk meldde dat hij vanwege drukte pas volgend jaar na de bouwvak zou kunnen starten met de verbouwing in mijn nieuwe huis, bleek plots toch al in januari te kunnen beginnen. En dan heb ik ook nog een nieuw bed én een salarisverhoging gekregen. Er blijft haast niets te wensen over voor 2022. 

Ja, er gebeurt veel ellende in de wereld, maar ik hou me er niet mee bezig. Ik zit in mijn eigen bubbel en haal mijn geluk uit wat er allemaal nog wél kan."

Als
Bekijk ook:
Als 2021 een videoclip had, zou dit hem zijn

'2021 heeft al mijn verwachtingen overtroffen'

Karen van Riel (34) kocht een bedrijf, draaide een recordomzet en werd als klap op de vuurpijl na vijfenhalf jaar van intensieve medische trajecten eindelijk moeder.

"2021 was voor mij onverwacht een van de beste jaren uit mijn leven. Ik had me juist schrap gezet voor een moeilijk jaar, nadat eind 2020 mijn zakenpartner na lang beraad had besloten uit ons gezamenlijke bedrijf te stappen. Ik stond voor de keuze om ook te stoppen of door te gaan. Ik koos voor het laatste, want we hadden net de hele bedrijfsvoering op de schop gegooid om coronaproof te kunnen werken. Dat zou anders allemaal voor niks zijn geweest. Ik besloot mijn partner uit te kopen. Spannend natuurlijk, want zou ik het in mijn eentje wel redden?

Met knikkende knietjes begon ik aan het eerste kwartaal van dit jaar, maar tot mijn enorme verbazing werd het het beste kwartaal ooit. Een paar heel mooie klanten meldden zich. Op één dag verkocht ik zelfs voor 41 duizend euro, bizar toch? Dat is nog nooit eerder gebeurd. Het was heerlijk, vooral ook dat het in het eerste kwartaal gebeurde. Dat gaf me veel moed: misschien kan ik dit echt alleen."

Marthijn:
Lees meer:
Marthijn: 'Ik schaamde me bijna dat ik het zo goed doe in deze coronatijd'

"In datzelfde kwartaal was ik doodmoe. Ik werkte keihard, maar dat had ik altijd gedaan, dit niveau van vermoeidheid was nieuw voor me. Wat bleek? Na vijfenhalf jaar proberen en meerdere intensieve medische trajecten was ik zwanger. Eindelijk! We konden ons geluk niet op, we hadden er niet meer op durven hopen. Ik weet nog goed dat ik jaren geleden demonstratief de pil in de prullenbak heb gegooid op mijn verjaardag, 'nu is het zover', zei ik tegen vriendinnen. Nou, het was helemaal niet zover. Na een hele mikmak van heftige hormonen, ivf en uiteindelijk zelfs een operatie, hadden we ons er al bijna bij neergelegd dat we geen ouders zouden worden.

En toen gebeurde het dus alsnog, met alleen maar een klein beetje hulp van veel minder heftige hormonen. Op 3 november ben ik bevallen van een prachtige, gezonde dochter: Lucy. Ze is een heerlijke, schattige, rustige baby."

Recordomzet van bijna twee ton

"Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je zwangerschapsverlof en dat had veel stress kunnen geven, maar de goedgevulde bankrekening gaf me de rust om er drie maanden tussenuit te gaan. Ondanks mijn verlof draaide ik dit jaar een recordomzet van bijna twee ton.

Het bedrijf heet Outdo, het Engelse werkwoord voor 'overtreffen'. We helpen ondernemers in de techniek om binnen te komen bij klanten waar dat nu nog niet lukt. Nou, die naam had niet toepasselijker kunnen zijn voor dit jaar. 2021 heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Het had geen mooier jaar kunnen zijn. Een enorm contrast met wat er verder allemaal gebeurt in de wereld. Als ik de tijd kon stilzetten, zou ik het doen, zo goed voelt het."