Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Mijn voornemen voor 2022? Egoïstischer worden'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week is ze weer eens als laatste aan de beurt en neemt zich voor: in 2022 ga ik het héél anders doen. "Dan ga ik meer doen wat ík wil, anders ga ik stuk!"

De sportlessen werden verzet. De avonden waren veranderd in vroege ochtenden in het weekend. Het freerunnen van Olle was verplaatst naar zaterdagochtend 9 uur, hockey van Puk naar zondagochtend, óók 9 uur. Daar sneuvelde niet alleen mijn enige uitslaapdag, maar ook mijn wekelijkse yogales.  

Daar kwam de lockdown overheen en werd alles afgezegd, behalve mijn deadlines. De dagen werden stressbakken van lijstjes afvinken, kijken wie wanneer wat kon doen. Ik vroeg me ondertussen af of meneer Rutte en meneer De Jonge doorhadden hoe de gemiddelde burger er na twee jaar mentaal aan toe was - om van alle ondernemers en het zorgpersoneel nog maar te zwijgen.

'Toen
Vorige week:
'Toen alles van Pokémon was uitverkocht, stapte ik over op het illegale circuit'

Sporten maakte me altijd zen, maar inmiddels lagen alle momenten aan flarden. Mijn discipline om buiten te sporten - met kinderen lethargisch op de bank - bleek non-existent. Opeens was het wéér gebeurd: ik was de sjaak en achteraan op de prioriteitenlijst van het gezin beland.

Daar was ik klaar mee. Want dit gold niet alleen voor sportklasjes, maar voor zoveel dingen. Heb ik in mijn hoofd dat ik leuke kaarsen wil scoren voor kerst, blijkt manlief een afspraak te hebben gemaakt bij de garage. En moet ik hem halen en brengen in plaats van een tripje naar die ene leuke winkel. Droom ik van een middagje struinen over de markt, blijken er speeldates gepland, zodat ik louter als taxiservice kan dienen. Is er weer een lockdown, ben ik degene die werk afzegt omdat ik anders niet weet hoe ik dat moet combineren met ac hoc een entertainmentcentrum uit de grond moeten stampen.

Esther,
Lees ook:
Esther, Aäron en Indy hielden hun goede voornemens wél vol: 'Mijn lijf zei: klaar nu'

Tijdens de vakantie was de grens bereikt. "Dit gaan we volgend jaar heel anders doen", stelde ik kordaat en trok een jaarplanner tevoorschijn die ik online had besteld. Voor de zekerheid had ik op alle mogelijke momenten (online) sportklasjes voor mezelf ingepland in januari. Dan was dat vast geregeld.

"Dit is mijn nieuwe voornemen", zei ik streng tegen mijn huisgenoten, "om egoïstischer te worden en vaker tijd voor mezelf te nemen. Anders gaat mama stuk. Daarom heb ik niet alleen alvast sporttijden geboekt, maar voor de rest van het jaar ook één dag per maand een vrije dag voor mezelf. Ik heb ergens gelezen hoe belangrijk dat is. Voor alle moeders overal die ooit geleefd hebben en ooit zullen leven."

Geen enkel verzet

Ik stuitte op geen enkel verzet, ze namen het zwijgend van me aan. Ik blies een plukje haar voor mijn ogen weg, en knikte nog even naar het gezelschap. En nu maar hopen dat dit voornemen beter beklijft dan al die andere wanhopige pogingen die ik in het verleden heb gedaan.

Dat 2022 maar een beter jaar mag worden dan 2021. Voor iedereen, maar dan ook écht iedereen.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.