Etiquette

De vijf spelregels van… je kerstoutfit

24 december 2021 08:03 Aangepast: 24 december 2021 10:04
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van je kerstoutfit.

De situatie

De boom vol ballen, de tafel gedekt met je mooiste servies en overal kaarsen en lichtjes. Je huis is een plaatje, maar hoe zorg je nou dat je zelf ook een beetje lekker tussen het ensemble past? Wat zijn de mores als het gaat om je toilet de Noël?

De spelregels

1. Ga niet zitten zwartkijken

Alles goed en wel, maar deze kerst gaan we niet naar zwart zitten kijken, vindt mode-influencer Anita Willemars. "De dagen, ons gemoed, de wereld om ons heen: het is allemaal al donker genoeg. Daarom gaat zwart deze kerst in de ban. Lichte kleuren zijn positiever en dat is precies wat we nu nodig hebben. Wit kan bijvoorbeeld goed, ook al is het hartje winter. Wit geeft vrolijkheid en is bijvoorbeeld enig in een witte gebreide jurk met een witte blouse eronder. Ook in series als Emily in Paris en And Just LikeThat zie je dat de kerst kleurrijk is dit jaar. Geldt ook voor mannen trouwens. Laten we wat vaker kijken naar Splinter Chabot."

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

De vijf spelregels... bij de kringloop

2. Pronken met pailletten

Wil je het echt goed doen, kies dan voor een pailletje. Het is immers een feestdag. En je weet hoe het zit met die slingers toch? Juist. "Kerst is maar één keer per jaar en je moet jezelf die dag gewoon op een voetstuk zetten. Pailletten dus, liefst in een top. En die mogen best vijf jaar oud zijn hoor. Het gaat erom dat je jezelf ziet glanzen. Ook als je met kerst alleen bent, trek een glimmertje aan. Wanneer je dan langs de spiegel loopt en je ziet jezelf glanzen, dan voel je je gelukkig. Dat heb je nodig in deze tijd. Voor deze kerstdagen red je het niet meer, maar voor oud en nieuw, of volgend jaar, kun je online nog genoeg moois vinden. Een paillet, een glitter, een strik."

"Zie de kledingstukken los en zorg dat je ze kunt combineren voor verschillende gelegenheden. Een paillet met een mooi vest, of een jasje, geeft ook wat gezelligheid aan een saaie winterdag en een glanshemdje kan ook prima op een mooie jeans." Nu zijn hemdjes sowieso een aanrader, want als je moet gourmetten met kerst is het heerlijk als je een laagje uit kunt trekken."

3. Je bent zelf een kerstboom

Wil het nou niet meer lukken om nog voor de feestdagen wat glitterkralen te scoren, of heb je gewoon geen zin in gekkigheid, pak dan uit met sieraden, vindt Willemars. "Grote oorbellen doen het altijd goed. Lange bellen met sterretjes bijvoorbeeld, die zijn ook in de zomer leuk. Of een opvallende armband. Je voelt je meteen zoveel feestelijker als je even uitpakt. Mocht je die niet in huis hebben, dan kun je nu bij de Etos of de Kruidvat nog wel wat moois vinden. Kost niet eens zoveel en je zit er toch schitterend bij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

De weggeefwinkel van Appie puilt uit: 'Kom een mooie kerstoutfit halen'

4. Zitschoenen dit jaar

Toegegeven, een hakje is vrouwelijker, maar als we de modegoden van Chanel mogen geloven, kun je dit jaar ook met een stoere stapper onder je kerstjurk aan het diner verschijnen. Scheelt je een paar brandende voetzolen en zittend aan tafel zie je er toch niks van. "Boots met een dikke zool zijn het helemaal deze winter", zegt Willemars. En zij kan het weten.

5. Kersttruien zijn nu écht wel klaar

Mannen, even jullie aandacht. Denk je nog steeds een geinponem te zijn als je met dat rendier op je buik aan tafel gaat, think again. Kersttruien zijn nu echt wel klaar. Die hele ik-doe-lekker-dwars-houding kennen we nu wel. Geldt trouwens voor iedereen. "Een mooie outfit is ook een vriendelijk gebaar naar je gezelschap, het geeft aan dat je hun aanwezigheid waardeert en dat je je best doet. Je kijkt er toch de hele avond naar. Dus hup, casual chic een jasje aan en het knoopje open, en het is feest voor de hele tafel. Op naar een schitterende kerst."

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore