Wonderlijke wijsheden

Zo bekeek je ze nog nooit: de levenslessen van kerstfilms als Die Hard en The Holiday

24 december 2021 11:21 Aangepast: 25 december 2021 16:05
Kate Winslet in The Holiday en T.J. Miller in Christmas Office Party. Beeld © Universal en DreamWorks

Kerstfilms zijn er in alle soorten en maten. Elk jaar komen er nieuwe titels bij, maar worden ook de klassiekers weer uit de kast getrokken. Ook al heb je onderstaande films tig keer gezien, als je weet welke lessen filmredacteur Kita van Slooten uit deze kerstverhalen weet te halen, bekijk je ze met heel andere ogen.

Als we de commercials mogen geloven, kruipt elke familie met kerst knus achter het gourmetstel. Gezellig de kaarsjes aan, een vrolijke versierde kerstboom en iedereen dolblij om elkaar te zien. 

Dat de realiteit er iets anders uitziet, weten we allemaal. Het vuur van sluimerende familieruzies kan in de decembermaand weer flink oplaaien, kerstgerechten kunnen grandioos mislukken en er zijn veel mensen die zich tijdens de kerst eenzaam voelen.

Het wil nog wel eens helpen om juist op die ellendige momenten een kerstfilmpje op te zetten om de sfeer er weer een beetje in te krijgen. Zeker als je goed kijkt naar de wijze levenslessen die je uit zo'n film kunt halen.

Die Hard Die Hard

Die Hard (1988) - Liefde komt in vele vormen

Bij het zien van Bruce Willis als de sarcastische agent John McClane gaat niet bij iedereen direct een kerstlichtje branden. Toch is deze actiefilm een op-en-top kerstfilm.

John reist op kerstavond naar Los Angeles om op bezoek te gaan bij zijn vrouw Holly en hun kinderen. Ze leven al een tijdje apart en het huwelijk staat op springen. Het lukt John niet om Holly te vertellen dat zijn gezin alles voor hem is. Hij kan het amper aan zichzelf toegeven, laat staan dat hij het hardop tegen haar zegt. 

Liefde is ... een terroristische bende neerknallen

Maar als Holly en haar collega's tijdens de kerstborrel op kantoor worden gegijzeld door terroristen, wordt snel duidelijk hoe ver John gaat om zijn geliefde te redden.

De levensles: Niet iedereen is even goed in het onder woorden brengen van emoties. Sterker nog sommige mensen zijn er zelfs rampzalig slecht in. Maar liefde wordt vaak geuit met kleine gebaren. Of in John McClane's geval met een heel groot gebaar, want een man die eigenhandig een terroristische bende voor je omver knalt heeft héle diepe gevoelens voor je.

Die Hard is te zien bij Disney+, op 25 dec. om 20:30 bij Veronica en is te huren via Amazon Prime en Pathé Thuis.

Love Actually Love Actually

Love Actually (2003) - Vrienden zijn de familie die je zelf kiest

Handjes in de lucht wie deze romkom al meer dan eens gezien heeft. De Britse kerstklassieker wordt elk jaar rond de feestdagen wel ergens uitgezonden en staat daarnaast bij zo'n beetje elke streamingdienst op het menu. Volledig terecht, want het is een heerlijke film, met als hoogtepunt Hugh Grant die als Britse premier dansend door de ambtswoning gaat.

Love Actually is alweer 18 jaar oud en er is in die tijd gelukkig wel wat veranderd; anno 2021 is het echt niet meer okay om iedereen met een lekkere kont of stevige bierbuik denigrerend een 'dikkerdje' te noemen. Iets wat in de film opvallend vaak gebeurt.

Laat je niet verleiden door hitsige collega

Los van dat minpunt biedt Love Actually een arsenaal aan levenslessen. Zoals: laat je niet verleiden door een hitsige collega als je een ge-wel-di-ge partner thuis hebt. Het lijkt een inkoppertje, maar we noemen hem toch maar even... Maar de belangrijkste les uit de film komt van de verhaallijn van de uitgerangeerde zanger Billy die met een wanstaltig nummer een grote kersthit scoort.

Ineens liggen de vrouwen weer aan zijn voeten en kan hij naar exclusieve feestjes, maar de baldadige Billy beseft op de valreep dat zijn trouwe manager degene is met wie hij kerst wil doorbrengen. Lekker bankhangen met de persoon die hem door en door kent en hem nooit laat vallen: zijn beste vriend.

Love Actually is te zien bij Videoland, Netflix en Amazon Prime, en op 25 dec. om 20:30 bij Net5.

Single All the Way Single All the Way

Single All the Way (2021) - In kleine dorpjes gebeurt het

In deze zoete Netflixfilm slaagt Peter er maar niet in om een leuke, eerlijke man te ontmoeten in het flitsende Los Angeles. Omdat zijn familie zich nogal druk maakt over zijn gebrek aan relatie en hij geen zin heeft om weer als de zielenpoot gezien te worden, neemt hij zijn huisgenoot Nick mee naar huis voor de kerstdagen.

Waar Peter in de stad wordt omringd door homoseksuele mannen, is het in het pittoreske dorp van zijn ouders zoeken naar de only gay in the village. Dat blijkt een sexy sportleraar met wie Peter op een door zijn moeder georganiseerde blind date gaat. Maar ondertussen begint er ook iets te borrelen tussen Peter en Nick. De verandering van omgeving maakt veel los.

Overslaande vonk

De levensles: Een groot aanbod aan potentiële liefdespartners werkt alleen maar verwarrend. Datingapps zijn als een snoepwinkel waar veel te veel te kiezen valt. En in hippe barretjes in de stad, die uitpuilen van de mooie mensen, komt het ook niet vaak tot een betekenisvol gesprek.

Als al die drukte wegvalt en je de tijd neemt om de mensen om je heen eens écht te bekijken, is de kans op een overslaande vonk misschien wel groter.

Single All the Way is te zien bij Netflix.

Elf Elf

Elf (2003) - Koester het kind in jezelf

Buddy groeide op tussen de elfjes op de Noordpool en is dolenthousiast over alles wat met kerst te maken heeft. Als hij in New York op zoek gaat naar zijn echte vader is dat voor iedereen even wennen. Want waar de meeste volwassenen hun innerlijke kind allang verloren zijn, is Buddy een blije stuiterbal waarvan iedereen in eerste instantie denkt dat hij knettergek is.

Toch valt er van die dwaas in zijn elvenkostuum veel te leren. Buddy speelt geen spelletjes met mensen. Hij is puur, eerlijk en heeft met iedereen het beste voor.

Volwassen wereld vol doelen en deadlines

Bovendien voelt Buddy instinctief aan wat belangrijk is in het leven, namelijk de mensen om je heen. Dat is nogal confronterend voor zijn vader, die zijn werk op de eerste plaats zet en daarmee zijn gezin uit het oog is verloren. Een veelgemaakte fout in de volwassen wereld vol doelen en deadlines. 

Gelukkig is daar Buddy die laat zien dat je veel beter de zin van de onzin kan scheiden als je dicht bij jezelf blijft. En dat het heel bevrijdend is om af en toe als een blij kind door de draaideuren van een warenhuis te rennen.

Elf is te zien bij Netflix en te huren via Pathé Thuis.

The Holiday The Holiday

The Holiday (2006) - Oude mensen hebben mooie verhalen

De Britse Iris en Amerikaanse Amanda zijn hun mannenproblemen allebei meer dan zat en besluiten om twee weken van huis te ruilen, zodat ze in een andere omgeving hun leven eens kunnen overpeinzen.

Bij beide dames staat dan in mum van tijd een ontzettend leuke kerel voor de deur, die hun vakantie in een romantisch daglicht weet te zetten. Want zo gaat dat in films: worstel je met liefdesverdriet, dan verschijnt er op miraculeuze wijze ineens een persoon die de zon weer doet schijnen.

Beter dan een therapeut

Naast die niet erg geloofwaardige, maar wel lekkere liefdesverhaallijnen, heeft The Holiday nog iets veel mooiers in petto. Namelijk de vriendschap die Iris opbouwt met haar hoogbejaarde buurman, een scenarioschrijver uit de gouden tijden van Hollywood.

Aan zijn scherpe observaties heeft ze meer dan aan sessies met haar therapeut en hij fleurt op zijn beurt helemaal op als hij over zijn verleden kan vertellen. Ernaar luisteren is geen straf, want het zijn goede verhalen. Bejaarden tellen in onze maatschappij niet echt meer mee, maar dat is volkomen onterecht.

The Holiday is te zien bij Videoland, Netflix en Amazon Prime, en op 26 dec. om 20:30 bij Net5.

Office Christmas Party Office Christmas Party

Christmas Office Party (2016) - Je collega's zijn ook mensen

In deze barre coronatijden zaten kerstborrels op werk er dit jaar weer niet in. Je zou bijna vergeten hoe het was om met collega's die je normaal amper spreekt ineens lallend aan de bar te staan. En daardoor zijn veel van ons ook vergeten hoe prettig het eigenlijk is om je collega's eens in een andere context zien.

In deze komedie staat de toekomst van een bedrijf op het spel. De totaal onverantwoordelijke manager hoopt het tij te kunnen keren met een groots kerstfeest dat een nieuwe klant moet lokken. Hij wil zijn zakelijke zus - een geinige rol van Jennifer Aniston - bewijzen dat hij de boel onder controle heeft, maar de puinhoop wordt met de minuut groter.

Zie de andere kant

De stijve dame van personeelszaken probeert het feest nog in goede banen te leiden, terwijl de altijd boze collega alles stom vindt. Maar terwijl de alcohol rijkelijk vloeit, de muziek dreunt en de chaos groeit, leert het team een andere kant van elkaar kennen. Iets wat de samenwerking alleen maar ten goede komt. Hun kantoor mag dan wel gesloopt zijn, ze zijn als team sterker dan ooit.

Christmas Office Party is te zien bij Videoland en Netflix, en op 24 dec. om 20:30 bij SBS9.

Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas! Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas!

The Grinch (2000) - Aandacht en liefde doen de grootste brombeer ontdooien

Iedereen heeft in de familie wel een mopperende oom of cynische tante. Mensen voor wie de feestdagen gestolen kunnen worden, omdat ze altijd boos op de wereld lijken te zijn.

De Grinch, bedacht door kinderboekenschrijver Dr. Seuss, heeft zo'n legendarisch slecht humeur dat iedereen hem ontwijkt als de pest. Behalve de kleine Cindy, want zij vermoedt dat hij helemaal niet zo'n monster is, maar eerder een onbegrepen buitenbeentje.

Prik door de zure laag heen

En wat blijkt, Cindy heeft natuurlijk hartstikke gelijk. De Grinch is vroeger zo gepest en vernederd dat hij zijn hart heeft afgesloten, uit angst nog verder gekwetst te worden. Maar omdat Cindy zich niet laat wegduwen en oprecht in hem gelooft, komt langzaam zijn ware aard weer boven.

Dus als je aan de kersttafel naast het immer chagrijnige familielid wordt gezet, probeer dan door die zure laag heen te prikken en een onderwerp aan te snijden waar hij/zij stiekem toch vrolijk van wordt en veel over te vertellen heeft. Voor je het weet is de brombeer de gangmaker van het kerstfeest.

The Grinch is te zien bij Videoland, Netflix en Amazon Prime, en te huren via Pathé Thuis.

Gremlins Gremlins

Gremlins (1984) - Disneyfilms doen wonderen

De belangrijkste les van deze klassieker: geef een ander niet zomaar een huisdier cadeau. Kittens en puppy's zijn hartstikke schattig, maar ze zijn ook een hele verantwoordelijkheid.

Hetzelfde geldt voor mysterieuze wezentjes zoals de pluizige Gizmo, die vanuit China wordt meegenomen naar een Amerikaans gezin. Door het niet goed opvolgen van de instructies die bij Gizmo horen, breekt al snel de hel los en neemt een bende moordlustige, groene monstertjes het stadje op kerstavond over.

Mama maakt korte metten 

Leuk is dat de keurige huismoeder van het gezin meteen korte metten maakt met die kwaadaardige types in haar keuken: de eerste wordt versnipperd in de keukenmachine, voor de tweede pakt ze haar keukenmes en een derde ontploft in de magnetron. Bam, mama laat zich niet zomaar terroriseren.

Een laatste wijsheid, die tijdens de kerstdagen zeker van pas kan komen: het losgeslagen leger aan Gremlins is één moment in de film rustig. Namelijk wanneer ze met z'n allen naar een Disneyfilm kijken. Dus zodra je kroost niet meer te houden is en je zelf knetterdruk bent met het kerstdiner, zet vooral even een film op voor wat broodnodige rust in huis.

Gremlins is te huren via Pathé Thuis en Amazon Prime.

Merry Christmas!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore