Ga naar de inhoud
Liefdesles

John: 'Het voelde voor mij als liefde, maar het was een liefdesverslaving'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Zo’n vier jaar geleden begon John (44) een stormachtige affaire met Eline. Het kostte hem zijn huwelijk, zijn vrienden en zijn hart. "Nog steeds kan niemand tippen aan Eline."

"Het is te cliché voor woorden, als ik het hardop zeg. Maar juist in clichés schuilt de harde waarheid. Eline kwam bij me solliciteren, samen met nog twee communicatiemedewerkers. Ik wist meteen dat zij het moest worden. Meteen. 'Waarom zou ik hier komen werken?', vroeg ze brutaal, terwijl de andere twee glimmend aan mijn bureau zaten. Ze was ook de knapste, maar daar mocht het natuurlijk niet om gaan. Mijn compagnon liet het aan mij en dus zat Eline een maand later bij ons op kantoor."

Nelleke:
Vorige week:
Nelleke: 'Seks is wel het laatste dat nu op mijn lijstje staat'

"Ze was goed in haar vak en bracht leven in onze grauwe mannenwereld. Soms bleef ze na werktijd nog in mijn kantoor rondhangen, en dan kletsten we wat. Ik hield gepaste afstand, dacht ik, maar toen ze voorstelde om met het hele bedrijf mee te doen aan een hardloopwedstrijd in de buurt, wist ik dat die afstand alleen voor de vorm was. Ik rende weleens een recreatief rondje, maar nu begon ik druk te trainen voor 21 kilometer. Met haar.

Ze vertelde over haar vriend, die geen oog voor haar had, en ik dreef met iedere training verder weg bij mijn eigen vrouw. Een lustige affaire begon en ik ervaarde een explosie aan gevoelens. Zoveel aantrekkingskracht, zoveel energie. De beste seks die ik heb gekend. Ik wist meteen: met haar wil ik verder. Zij wilde dat ook met mij, zei ze. Dus we spraken af dat we het op vrijdagavond allebei thuis zouden zeggen en elkaar dan aan het eind van die avond weer zouden treffen."

Geen gehoor

"Mijn vrouw was verdrietig, zeker, maar niet verbaasd. 'Je gezicht gaf licht, vanaf het eerste moment dat je over Eline vertelde', zei ze. Het overspel nam ze me kwalijk, maar we zouden het netjes oplossen, beloofde ze.

Drie uur later belde ik Eline, maar kreeg ik geen gehoor. Appjes hadden slechts één vinkje. Na nog twee keer proberen begreep ik: we zien elkaar niet meer vanavond. Het gesprek valt haar vast zwaar, dacht ik nog."

Paco:
Lees ook:
Paco: 'Ik hou nu eenmaal van hen allebei'

"De volgende ochtend las ik een bericht van Eline. Ze kon het niet. Ze had het niet gezegd. Haar vriend ging door een moeilijke tijd en ze kon het nu niet over haar hart verkrijgen. Ik had boos moeten worden natuurlijk, maar in plaats daarvan werd ik verdrietig en voelde ik: ik moet haar helpen en de kracht geven om het te zeggen. En zo begon de affaire in een nieuwe vorm, waarbij ik vrijgezel werd en zij steeds de boot afhield. Het werd een soort verslaving. Ik was verslaafd aan haar fysiek, aan haar aandacht, en aan de hoop dat het toch zou goedkomen."

Gebroken hart

"Maar toen haar vriend haar een jaar later de deur uitzette omdat hij doorhad dat ze met mij rommelde, trok ze niet bij me in maar kocht ze een huis voor zichzelf. Mijn hart brak. Uiteindelijk zei ze dat ze geen relatie met me wilde, maar de ze me wel graag in haar leven had. We trainden samen voor een marathon en stuurden een schele emoji als we zin hadden in seks. En ondertussen namen we een paar keer afstand van elkaar. Maar ja, als een van ons die emoji stuurde, of vroeg hoe het nu ging, dan begon het feest opnieuw."

Liefdesverdriet
Lees ook:
Liefdesverdriet in lockdown: 'Houd eenzame singles een beetje in de gaten'

"Niet dat het een feest was overigens. Zoals ik al zei brak mijn hart in steeds meer stukjes, en uiteindelijk zei ze dat ons contact helemaal moest stoppen. Ze werkte gelukkig al een tijd ergens anders, maar onderweg naar kantoor zag ik nog steeds haar rode Mini staan bij haar nieuwe werkplek. Of ik kwam haar tegen in het dorp. En iedere keer besefte ik: zij is het. Vreselijk."

Allesomvattende liefde

"Inmiddels zijn we drie jaar verder en heb ik een paar dates met andere vrouwen achter de rug. Mooie, lieve dames, helemaal niks mis mee. Behalve dat ze stuk voor stuk niet Eline zijn. In een dronken bui wilde ik Eline nog wel eens appen, maar ik kreeg geen antwoord terug. En toen haar profielfoto in WhatsApp weg was, wist ik dat ze me had geblokkeerd.

Nu weet en zie ik dat het helemaal geen liefde was, maar een liefdesverslaving. Maar de pest is, ik heb het wel zo gevoeld. Dat gevoel van allesomvattende liefde, van lust en aantrekkingskracht en bewondering, van jezelf helemaal willen geven aan iemand. En voor minder dan dat wil ik het niet meer doen."

Lisa
Lees ook:
Lisa (32) was verslaafd aan seks: 'Ik leidde jarenlang een dubbelleven'

"Bij iedere date die ik sindsdien heb gehad, weet ik meteen al: dit is het niet. Ook al is ze nog zo leuk. Ik heb het wel eens bewust een tijdje met iemand geprobeerd, inclusief tripjes naar Barcelona en zo. Ik had echt een prima tijd met haar, maar toen ze vertelde dat ze me wel echt heel leuk vond, sloeg ik dicht en maakte ik het kort daarna uit. Ze was goed voor me op alle vlakken, slim, sportief, mooi, beschikbaar, open, maar één ding was ze niet: Eline.

Mijn vrienden kunnen haar naam inmiddels niet meer horen en mijn broer zei laatst dat ik echt eens met iemand, een pro, hierover moet gaan praten, want nu staat mijn leven in de ijskast. Hij heeft gelijk. Volgende week is mijn eerste sessie. Ik ben benieuwd. Eline heeft me veel gekost. Mijn huwelijk, mijn hart en mijn toekomst, want nog steeds kan niemand tippen aan Eline. Hopelijk leer ik nu hoe ik haar echt in het verleden laat."

De naam 'John' is een gefingeerde naam, zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.