Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter durft niet alleen boven te spelen'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

De vijfjarige dochter van Femmy is zielsgelukkig met haar poppenhuis, maar wil daar alleen mee spelen als haar moeder ook boven is. Kan Femmy haar ook alleen laten spelen?

Het poppenhuis is een schot in de roos, maar staat wegens ruimtegebrek beneden nu op de slaapkamer van haar dochter, zegt Femmy: "Ella is er gek op en speelt graag met het Barbiehuis op haar kamer, maar alleen als ik ook boven ben. Soms ga ik dan klusjes doen en de was opvouwen, maar daarna wil ik weer naar beneden. Dan schreeuwt zij moord en brand en wil ze per se dat ik boven blijf. Zodra ik toch naar beneden ga, loopt ze met mij mee, terwijl ze eigenlijk nog niet is uitgespeeld. Hoe haal ik haar angst weg?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoon snoept te veel bij zijn buurjongen'

Dat Femmy’s dochter liever niet alleen boven speelt is niet gek, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Kinderen tot zes jaar zijn het liefst in de nabijheid van hun ouders, ook tijdens het spelen. Een mooie speelzolder ten spijt, die veiligheid hebben ze gewoon nodig. Dit is dus heel normaal gedrag. Soms is een kind ergens gewoon nog niet klaar voor. Van een baby van vier maanden kun je ook niet verwachten dat-ie al gaat lopen. En hoe graag je je kind soms ergens mee wilt helpen, je kunt niet aan bepaalde touwtjes trekken en denken dat je kind het dan wel doet. Zo werkt het niet."

'Niet alles is maakbaar en je kind al helemaal niet.'

Het idee dat alles maakbaar is speelt ouders soms parten, zegt Bobeldijk. "Tegenwoordig is het heel gewoon dat alles gaat zoals wij willen. En gebeurt dat niet, dan regelen we het wel op een andere manier. We 'maken' de wereld zoals wij hem graag zien. Maar niet alles is maakbaar en je kind al helemaal niet. Zelfs niet als je heel erg je best doet en van alles probeert."

"Niet voor alles is een oplossing. Soms is het brein van je kind nog niet ver genoeg ontwikkeld om aan jouw verwachtingen te kunnen voldoen, en is hij er gewoonweg nog niet rijp voor. Daar is geen trucje voor dat dat verandert. En het betekent ook niet dat jij het dus verkeerd hebt aangepakt. Soms betekent het gewoon dat je kind het nog moet leren. In dit geval is het dus óf accepteren dat je dochter er alleen mee speelt als jij ook boven bent óf toch maar een leuk plekje beneden zoeken voor het poppenhuis."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.