Ga naar de inhoud
Liefdesles

Nelleke: 'Seks is wel het laatste dat nu op mijn lijstje staat'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Sinds Nelleke (34) en Ferd (38) kinderen hebben, staat hun relatie in de koelkast. Ze hebben met elkaar afgesproken dat overleven en slapen wanneer het kan, het belangrijkst is in deze fase van hun leven. "Soms denk ik: dit kan toch niet de bedoeling zijn? Hoe doen andere jonge gezinnen dat?"

"Ferd is altijd al de pragmatische van ons twee. Een probleem heeft hij al opgelost voordat ik ook maar licht in paniek kan raken. Vind ik fijn. We zijn nu zes jaar samen en sinds de baby's er zijn is het gewoon overleven thuis. Seb is 2,5 en onze dochter Ise is net een jaar. Een lief lachebekje, maar dat grietje slaapt dus niet ‘s nachts. Al sinds haar geboorte wordt ze om 01.00 uur wakker en zet het dan op een krijsen.

Voeden, wiegen, negeren, troosten, we hebben alles geprobeerd, maar ze blijft schreeuwen. Om niet de rest van het gezin wakker te maken hebben we haar slaapkamer naar zolder verhuisd en slapen we om de beurt de hele nacht bij haar. Dan is ze het snelst stil."

Sharella:
Vorige week:
Sharella: 'Ik hield zoveel van hem dat ik wilde leren omgaan met zijn autisme'

"Bij Seb is het juist andersom. Hij doet er na drie verhaaltjes en een toneelstukje met zijn knuffels nog steeds een uur over om in slaap te vallen. Negen van de tien keer val ik zelf naast Seb in slaap als ik hem naar bed breng. Soms schrik ik pas tegen twaalven wakker, en loop ik verkleumd naar mijn eigen bed. Of naar zolder, als het mijn beurt is voor Ise’s nachtdienst. Van onze avond samen is niks meer over. Ik vind dat wel jammer, en ben soms bang dat het ons opbreekt.

Maar Ferd ziet het niet zo somber en zei laatst: 'we gaan niet uit elkaar zolang de kinderen onder de vier zijn, want we zijn beslissingsonbekwaam'. Daar moest ik in eerste instantie om lachen, want echt romantisch is het natuurlijk niet, maar ik zie ook dat hij gelijk heeft. We hebben BV het gezin te runnen nu. Onze relatie komt later wel."

Om tien uur aan de cola

"Slaaptekort doet zoveel met je, en haalt echt het slechtste in je naar boven. Ferd en ik moeten zorgen dat we gezond blijven, zoveel mogelijk slaap pakken als we kunnen, goed eten en dat ons werk doorgaat. Op mijn werk kan ik me slecht concentreren, ik heb me zelfs eens een week ziek gemeld omdat ik zo kapot was. Wat dat betreft komt dat thuiswerken door corona me nu wel goed uit. Ik hoef niet in de spits ‘s ochtends en kan om tien uur al een blikje cola opentrekken als ik dat wil."

Als
Lees meer:
Als je al jaren nauwelijks slaapt: 'Alles voelt waziger en vertraagder'

"Ferd heeft gelijk, en ik vind het mooi aan hem dat hij zo in oplossingen kan denken. Maar ik mis hem, ook al zie ik hem elke dag. Ik mis ons. En ik mis mezelf. De energie die ik had, de grapjes die ik maakte, het optutten voor iets leuks. Het is al maanden geleden dat ik een mooi jurkje aantrok en een paar goede oorbellen in had.

Seks is wel het laatste dat nu op mijn lijstje staat. 'We kunnen dit aan', zei Ferd laatst, 'we zijn een sterk team.' Dat voel ik ook. Het gevoel dat we samen deze klus klaren, werkt ook verbindend. We zien het als de ander even steun of energie nodig heeft en als we mopperen, eindigen we vaak met 'sorry, ik praat door mijn slaap'.

Zo
Lees ook:
Zo regelen deze stellen en gezinnen de thuiswerk-bv: 'Het liep aan alle kanten mis'

"Ferd is trots op hoe we het doen, en ik ook. Maar soms denk ik: dit kan toch niet de bedoeling zijn? Groeien we zo niet uit elkaar? Hoe doen andere jonge gezinnen dat? Mijn beste vriendin zei laatst dat ze, door ons, zeker weet dat ze maar één kind wil en ik kan haar geen ongelijk geven. Ik vroeg mijn moeder laatst of de kinderen een nachtje konden komen logeren, maar dat vindt ze te zwaar. Ze is alleen en de zeventig inmiddels voorbij, dus ik snap haar ook wel.

Ze bood aan om wel een hele zaterdag op te passen, dus dat gaan we doen. Volgende week verras ik Ferd met een dagje spa. Massages, sauna, zwemmen, eindelijk weer even met z'n tweeën. Opladen en samenzijn. Mooie gelegenheid om een functioneringsgesprek te voeren met elkaar, als ik tenminste niet meteen op die massagebank in slaap val."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.