Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon snoept te veel bij zijn buurjongen'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het viel Kelly onlangs al op dat haar negenjarige zoon wel erg graag bij een vriendje thuis speelt. Hij krijgt daar namelijk veel snoep, iets waar zij niet blij mee is. Kan ze dit verbieden?

Kelly is blij dat het zo goed klikt tussen haar zoon en een vriendje uit de straat: "Jaimy speelt heel vaak bij dat vriendje. Hij komt daar graag over de vloer en inmiddels snap ik waarom: de kinderen krijgen daar heel veel snoep en snacks. Ik ben daar zelf veel strenger in en ik wil niet dat mijn kinderen veel suiker binnenkrijgen. Wat kan ik hieraan doen? Het contact verbieden gaat me veel te ver. Moet ik de ouders hierop aanspreken of met mijn zoon afspreken dat hij daar niet meer snoept?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Mijn dochter wil niet bij haar vriendinnetje spelen'

Het is niet helemaal reëel om van een kind te verwachten dat hij zelf zegt dat hij geen snoep meer wil, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Een kind van negen zou dan tegen een andere volwassene moeten zeggen dat hij geen koekje of snoep wil, en dat is natuurlijk heel moeilijk."

"Jij als ouder hebt hier een probleem mee, dus zul je dit zelf moeten aankaarten bij de ouders van het vriendje. En als zij geen probleem hebben met de hoeveelheid snoep daar, wie ben jij dan om dat te willen veranderen? Dat is niet aan jou. Je kunt jouw wens wel kenbaar maken zodat deze ouders eventueel wat alerter erop worden en jouw zoon minder zoetigheid aanbieden, maar het betekent niet dat zij hun hele opvoeding op de schop moeten gooien."

'Je kunt proberen het te relativeren door te denken: 'ach, dan krijgt hij maar een keer meer snoep'.'

Natuurlijk zou je er ook voor kunnen zorgen dat je kind vaker met dat vriendje bij jou thuis speelt, zegt Bobeldijk. Maar tegelijkertijd moet je er geen halszaak van maken: "Bedenk hoe vaak jouw kind daar nu eigenlijk is. Je kunt het ook proberen te relativeren door te denken: ach, dan krijgt hij maar een keer wat meer snoep als hij daar speelt. Oftewel: je kunt dit accepteren of vrijblijvend aankaarten bij de ouders van het vriendje."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.