Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter wil niet bij haar vriendinnetje spelen'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

De zesjarige dochter van Kim is dikke mik met een klasgenootje. Ze spelen ook graag na school samen, maar Kims dochter wil niet bij haar vriendin thuis komen. Wat kan Kim hieraan doen?

De deur van Kim staat altijd open om vriendinnen van haar dochter te ontvangen, dus dat is het probleem niet. Het gaat Kim om de achterliggende reden, zegt ze: "Fay is goed bevriend met een lief meisje uit haar klas. Ze hebben samen veel lol. Meestal komt dit vriendinnetje bij ons spelen. Prima, maar de reden waarom baart me een beetje zorgen. Mijn dochter wil namelijk niet bij haar vriendinnetje spelen omdat haar broertje blijkbaar erg ruw en lomp is; hij duwt, schreeuwt en pakt spullen af. Mijn dochter is een beetje bang voor hem, zegt ze. Maar haar vriendinnetje vindt het jammer dat zij nooit bij haar thuis speelt. Hoe lossen we dit op?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (7) twijfelt aan Sinterklaas'

Het broertje in deze kwestie is zoals hij is en daar heb je geen invloed op, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Je kunt een ander niet veranderen. Het enige wat je kunt doen, is je dochter leren om weerbaarder te worden. Het lastige is dat je er op deze speelafspraken zelf niet bij bent. Maar je kunt dit wel in andere situaties oefenen in de praktijk. Ga bijvoorbeeld samen naar de speeltuin."

"Gebeurt er iets met een ander kind waardoor jouw kind moet huilen en laat ze over zich heenlopen, vraag haar dan of ze dit leuk vindt. Waarschijnlijk zal ze 'nee' zeggen. Maak haar dan duidelijk dat ze dit zelf tegen het andere kind moet zeggen: 'Dit vind ik niet leuk'. Oefen dit met haar, met harde, krachtige stem. Ze moet dit zelf doen en heeft jou als ouder nodig om te leren hóe. Daarom is het belangrijk om niet altijd zelf in te grijpen, want dan leert je kind niet om zelf dingen op te lossen."

'De situatie bij het vriendinnetje thuis kun je niet veranderen.'

Eventueel zou je als ouder een keer mee kunnen gaan naar het huis van dat vriendinnetje, vult Bobeldijk aan: "De situatie daar thuis kun je niet veranderen, maar je kunt wel tegen de ouders van het vriendinnetje zeggen dat jouw dochter het daar spannend vindt omdat ze onder de indruk is van hun zoon. Zo geef je hen de gelegenheid om daarop in te spelen. Bijvoorbeeld door iets meer begeleiding te geven tijdens het spelen of dat hun zoon eerst even boven of buiten gaat spelen zodat jouw dochter even rustig kan wennen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.