Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... de drive-through

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van de drive-through.

De situatie

Hamburgers, kippenvleugels, donuts, boodschappen en zelfs bouwmaterialen kun je tegenwoordig halen zonder ook maar een stap buiten je wagen te zetten. Handig, wanneer een lockdown op de loer ligt. Maar wat zijn de mores in de afhaalsnelweg?

De spelregels

1. Bezint eer ge bestelt

De drive-through is een soort speedlane, die je ook wel in pretparken ziet. Even snel een burger tjappen, je boodschappenkratten achterin zetten of een berg bouten halen, en dat is het. Bedenk dus van te voren al wat je wil bestellen, zodat je niet hoeft te eh’en terwijl de medewerker op je wacht. Niets zo irritant als mompelen wat je wil hebben, de stem in de paal die drie keer 'wattes' moet vragen en dan daarna weer door die ander heen praten om je eigen bestelling duidelijk te maken.

Ga je snacken met het hele gezin, bestel dan gewoon binnen. Vier milkshakes banaan kan misschien nog net, maar drie cheeseburgers, waarvan twee zonder ui, een salade en twee kipstukjes met drie verschillende sauzen: dat is ronduit irritant om allemaal op te sommen door die luisterpaal. En ook: wacht netjes totdat de prater in de paal je begroet heeft, en misschien zelfs wat aanbiedingen op je gegooid heeft, voordat je zelf je bestelling begint te blaffen. En heb je gekozen, dan heb je gekozen, dus dan ga je niet bij het ophaalraam ineens toch marshmallows op je donut vragen in plaats van caramelbrokken.

De
Vorige week:
De vijf spelregels van... seksspeeltjes

2. Pinnen is prima

Met minutenlang muntjes tellen aan het loket maak je geen vrienden. Pak gewoon die pas en reken af. Enne, ga alsjeblieft niet splitten met alle passagiers in je wagen. Trakteren is zo gek nog niet, en een Tikkie sturen kan altijd nog.

3. Niet te wissen

Ja, er is een speciale regel voor als het regent. Zet je ruitenwissers (en sowieso je muziek, ook als het droog is) uit voordat je bestelt. Haast je je daarna naar het volgende raam, dan weet je zeker dat je niet de hele herfstbijlage op je voorruit in het gezicht van de drive-through-medewerker wist. Wist je niet he? Is wel zo.

Van
Lees ook:
Van stemmen tot Sinterklaas: de drive-through is niet meer weg te denken

4. Bellen doe je na het bestellen

Stel, je zit midden in je verhaal naar je bff en je hebt ineens gierende trek in een milkshake of een menuutje-met. Breng dan het fatsoen op om eerst te bestellen en later terug te bellen, want het besteltype aan de andere kant van de lijn kan totaal geen chocola maken van jouw slappe lach. Bel pas weer terug als de betaling klaar en de buit binnen is.

5. Gelijk gas erop

Mag je door naar het volgende raam? Gelijk gas erop. Iedereen ergert zich de tandjes aan treuzelaars. Pinpas bij de hand, en parkeer dicht genoeg bij het raam zodat betalen ook lukt. Jouw gestuntel betekent namelijk al gauw een file in de bezoekers die na jou komen. Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op. Altijd. Dat is een klassieker in de drive through-etiquette. Parkeer dus keurig in het voorste vak als je nog even moet wachten op je bestelling, dan stroomt de boel lekker door. Een kletspraatje, een grap, een grol? Niet doen. Go, go, go.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.