Ja, wil je?

Deze vrouwen vroegen hun partner ten huwelijk: 'Waarom wachten op de man?'

26 november 2021 10:15 Aangepast: 26 november 2021 12:29
Isabel, Nadia en Nina wachtten niet op een aanzoek van hun man. Beeld © privéfoto's

In heterorelaties is het nog steeds vaak de man die de vrouw ten huwelijk vraagt, in plaats van andersom. Maar waarom eigenlijk? Isabel, Nadia en Nina hadden geen zin om te gaan zitten wachten op een aanzoek en namen het heft in eigen handen – met wisselende resultaten.

'De volgende dag vertrok hij naar Afghanistan'

Isabel Erkemeij (51) vroeg haar John (57) ten huwelijk op Hawaii.

Isabel: "Ik had tegen hem gezegd dat ik niet wilde trouwen." Isabel: "Ik had tegen hem gezegd dat ik niet wilde trouwen."

"Ik had hem al heel duidelijk gemaakt dat hij mij niet hoefde te vragen, dus ik ging ervan uit dat hij het niet zou proberen. John was al twee keer getrouwd geweest en ik wilde niet de zoveelste in het rijtje zijn. Maar ik veranderde van gedachten toen wij samen geen kinderen bleken te kunnen krijgen. Ik wilde hem laten zien dat ik ondanks dat volledig voor hem wilde gaan. En hoe kon ik dat nou mooier aan hem bewijzen dan met een aanzoek, terwijl ik al had gezegd dat ik niet wilde trouwen?

Op een reis naar Hawaii nam ik hem mee naar een afgelegen strand. Van tevoren had ik een magazine gemaakt over onze eerste tweeënhalf jaar samen, dat gaf ik hem daar. Pas op de laatste pagina, waarop 'ik wil met je trouwen' stond, had hij door wat er gebeurde. Ik knoopte van schelpen een armbandje en schoof dat om zijn arm. Hij werd heel stil en emotioneel. Ik ook, omdat ik wist wat dit voor hem betekende. Hij wilde zo graag trouwen en ik had natuurlijk al een soort van 'nee' gezegd. Uiteindelijk zei hij volmondig 'ja'. Het was een mooi moment op een prachtige plek, het voelde heel fijn om het op die manier te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stel vraagt elkaar op hetzelfde moment ten huwelijk: 'Schrok me rot'

"Een dag nadat we waren teruggekomen, kreeg John te horen dat hij voor zijn werk bij de Koninklijke Marechaussee uitgezonden zou worden naar Afghanistan. Een enorme domper na zo’n gelukkige tijd. Wat als hem daar iets zou overkomen? We besloten in een opwelling nog voor zijn vertrek te gaan trouwen.

Normaal moet je eerst in ondertrouw, maar als een van de partners wordt uitgezonden hoeft dat niet. Daardoor konden we alles heel snel regelen. Binnen een paar dagen hebben we onze hele bruiloft op touw gezet, we zijn zelfs nog naar mijn geboorteland Duitsland gegaan om mijn papieren te regelen en trouwringen te kopen. Al onze dierbaren konden er gelukkig bij zijn, ook al was het zo kort dag. Op Texel zijn we getrouwd, diezelfde nacht vertrok John voor vier maanden naar Afghanistan. Heel intens was het allemaal, maar ook op een mooie manier."

Weer terug naar Hawaii

"Inmiddels zijn we 16 jaar gelukkig getrouwd, en uiteindelijk hebben we zelfs een kind gekregen. De vruchtbaarheidsbehandeling ICSI was voor mij aanvankelijk geen optie, maar later ben ik daarop teruggekomen. Zo is het alsnog gelukt. Van de negen embryo’s heeft er één tot een prachtig kindje geleid. Voor de andere acht wil ik graag een tatoeage zetten, in een tattooshop op Hawaii. We zijn ervoor aan het sparen om daar weer naartoe te gaan samen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anouk schuift bruiloft op lange baan: 'Buffer is weg'

'Je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk'

Nadia (27) deed haar vriend Florian (33) een aanzoek, maar kreeg niet de reactie waarop ze had gehoopt.

Nadia: "Hij stopte zijn vingers in zijn oren en riep heel hard 'lalala'." Nadia: "Hij stopte zijn vingers in zijn oren en riep heel hard 'lalala'."

"Ik wilde al een tijdje trouwen en dacht: moet ik nu gaan wachten tot hij me gaat vragen? Je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk, vind ik, je kunt niet verwachten dat iemand anders zorgt voor de dingen die jou blij maken. Daarom besloot ik voor mijn eigen geluk te kiezen en hém te vragen.

Sommige vriendinnen zeiden gelijk: moet je doen, andere zeiden: 'Misschien vindt hij het helemaal niet leuk dat je dat moment van hem afpakt'. Mij leek het sowieso een hele eer om gevraagd te worden. Of je nu man bent of vrouw; dat is toch voor iedereen leuk? Ik wist dat Florian er in ieder geval geen punt van zou maken."

Ring kopen?

"Ik heb nog wel getwijfeld of ik dan ook om zijn hand moest vragen bij zijn vader, of ik op één knie moest gaan zitten en of ik een ring moest kopen. Maar Florian was er zo stellig in dat sieraden niets voor hem zijn, dat ik daar maar van afzag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Liefde in de lucht: Roy vraagt vriendin ten huwelijk boven op achtbaan in Toverland

"Op een reis naar Portugal afgelopen zomer, met onze omgebouwde camper, kwamen we op een gegeven moment bij een verborgen strandje uit. Er was niemand, behalve wij twee. Dat was zo’n mooie plek, dat ik spontaan besloot het dáár te doen. Dus ik al mijn moed bij elkaar gesprokkeld, want het is gewoon superspannend. Maar toen ik mijn verhaal begon af te steken, stopte hij me al snel. 'Nadia, jij gaat me zo een vraag stellen en ik ga daar geen antwoord op geven'. Ja dahág, dacht ik, ik ga door. Daarop dreigde hij zijn vingers in zijn oren te steken als ik niet snel ophield. Ik bleef praten, dus hij voegde de daad bij het woord. Hij stopte zijn vingers in zijn oren en riep heel hard 'lalala'. Lekker dan."

Hetzelfde plan

"Al snel kwam de aap uit de mouw: hij was precies hetzelfde van plan geweest! Na achtenhalf jaar samen hadden we blijkbaar allebei hetzelfde idee gehad. Ik had hem overvallen met mijn vraag en het moment, maar hij wilde me heel duidelijk maken dat zijn reactie geen afwijzing was, daarom vertelde hij het toch maar gelijk erna. Hij had mij ook in Portugal willen vragen, maar had voordat we vertrokken niet meer de kans gehad om bij mijn vader langs te gaan. Daarom had hij het uitgesteld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nikkie Plessen aast op huwelijksaanzoek: 'Droomjurk heb ik al'

"Kort na onze reis heeft Florian me meegenomen naar Antwerpen, waar we een van onze eerste dates hebben gehad. Op een plek die voor ons veel betekende, deed hij zijn aanzoek. Ik heb nog even getwijfeld of ik mijn vingers in mijn oren moest stoppen, maar dat vond ik toch een beetje lullig. Deze winter gaan we trouwen.

Als ik mensen vertel dat ik het eerste aanzoek heb gedaan, krijg ik daar wisselende reacties op. Veel mensen vinden het stoer, maar dan denk ik: zou je dat ook tegen een man zeggen? Anderen nemen Florian in de zeik: 'Nou Flo, dan was je lekker op tijd.' Dat geeft wel aan dat het nog steeds wordt gezien als iets afwijkends. Florian zelf vond het achteraf wel leuk dat ik hem vroeg, maar op het moment zelf wist hij niet wat hem overkwam."

'Zo, het wordt onderhand wel tijd hè?'

Nina (42) en Toon (50) Veugelers deden alles anders dan anders: zowel met het aanzoek als op de bruiloft.

Nina: "Als ik op Toon had moeten wachten, waren we nooit getrouwd." Nina: "Als ik op Toon had moeten wachten, waren we nooit getrouwd."

"Toon stond niet te springen om te trouwen. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het voor hem niet hoefde en dat ik dus niet op een aanzoek hoefde te rekenen. Dat vond ik nooit een probleem, tot ik na een paar jaar wél wilde trouwen. Waarom wachten op de ander als je het ook zelf kunt doen?"

Gordijnring in een doosje

"Op vakantie in Thailand moest het gebeuren. Hij is niet zo van de sieraden, dus ik had voor de grap een koperen gordijnring in een sieradendoosje gedaan als alternatief. Bij een leuk strandbarretje op Koh Samui waar we vaak kwamen, heb ik hem ten huwelijk gevraagd. Retespannend, want als hij 'nee' zou zeggen zou het een lange terugvlucht worden. Van de zenuwen kreeg ik van tevoren geen hap door mijn keel. 'Wat doe je nou gek?', zei hij. 'Waarom eet je niks?'

Ik had een hele romantische tekst bedacht, maar door de spanning kwam daar niets van terecht. Plompverloren haalde ik het doosje uit mijn tas en zette het op tafel. ‘Zo, het wordt onderhand wel tijd hè?’, zei ik. Hij was totaal verbaasd, zei: 'Wat doe jij nou?' Uiteindelijk heb ik toch mijn voorbereide verhaal afgestoken. 'Is goed, ik wil met je trouwen, maar wel pas over twee jaar', was zijn reactie. Hij wilde niet voor zijn 40ste trouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel of niet trouwen? Wel of niet eerder sluiten? 'Die onduidelijkheid is killing, zég het maar gewoon'

"Twee jaar later – tien jaar geleden alweer – zijn we daadwerkelijk getrouwd. Ook op de bruiloft zelf hebben we alle tradities op de schop genomen. Zo haalde ik hém op bij zijn ouders op de dag van ons huwelijk en gaf ik hem zijn corsage in plaats van dat hij mij mijn bruidsboeket gaf. Dat past ook wel een beetje bij ons, we zijn niet zo doorsnee."

Wachten tot je een ons weegt

"Na die mooie dag zag Toon ook de meerwaarde van trouwen wel in. Hij vond het veel specialer dan hij van tevoren had gedacht. Dus ja, ik ben blij dat ik hem heb gevraagd. Sommige vriendinnen wachten nog steeds tot hun man hen vraagt; ik denk dat ze bang zijn dat hij 'nee' zegt als zij hem vragen. Maar stel dat hij 'nee' zegt, dan kun je toch ook maar beter weten dat een huwelijk er niet in zit dan te blijven wachten tot je een ons weegt? Als ik op Toon had moeten wachten, denk ik dat we nooit waren getrouwd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore