Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... seksspeeltjes

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van seksspeeltjes.

De situatie

Ja, je kunt er geheimzinnig over doen, lacherig en geinend of zelfs een tikkie stoer, maar bij de meeste Nederlandse huishoudens hoort een Tarzan, cockring of een setje bondage tot de vaste inboedel. Maar wat zijn de yay’s en de nay’s precies?

De spelregels

1. Doe het aan de keukentafel

Wil je wat speelgoed toevoegen in de slaapkamer, begin dan aan de keukentafel, adviseert seksuoloog Eveline Stallaart. "Snijd het onderwerp eerst eens aan, los van de seks en los van het apparaat. Vertel dat het jouw wens is om jezelf, samen met de ander, beter te ontdekken. Dat scheelt enorm in gedeukte ego’s, want je zult versteld staan voor hoeveel mensen seksspeeltjes nog gelijk staan aan hulptroepen die je alleen gebruikt als je eenzaam bent, of wanneer de ander tekortschiet. Maar zo is het natuurlijk echt niet. Benoem dat dus gerust en vertel dat je verlangen echt een aanvulling is. "

"Daarna kun je afspreken om online te struinen naar wat er past bij jullie wensen. Of stap gewoon samen een shop binnen, dan kun je meteen zien en voelen hoe groot, zacht of fijn een item is. Zelfs dat uitje is al enorm intiem samen. En ja, dat mag best ongemakkelijk zijn. Sta je liever niet met een dildo in je hand aan de kassa, dan kun je ‘m altijd nog later online bestellen."

De
Vorige week:
De vijf spelregels van... je haar wassen

2. Passen en proberen is geen probleem

Je weet het pas als je het voelt. "Als je niet in de juiste mood bent, of je voelt je niet prettig, dan werkt een speeltje ook niet voor je." Proberen, proberen, proberen, adviseert Stallaart. "Voel eens wat de trilling met je doet. In je nek, op je rug, op alle plekken behalve die. Maak je lijf nieuwsgierig. Veel vrouwen zweren bij de zuigende werking van de Satisfyer en de Womanizer, die je volgens de reviews de grotere hoogtes inkrijgt. Welke toy je ook kiest, je moet ‘m pas houden als je voelt dat het je echt iets brengt." For the record: gebruikt ruilen is natuurlijk een no-go, dus in dat geval moet je toch echt je verlies nemen.

3. Blijf je handen gebruiken

Heb je inmiddels een hele snoepwinkel bij elkaar geshopt dan heb je geluk. "Maar", zo benadrukt Stallaart, "blijf alsjeblieft ook je handen gebruiken. In soloseks en in samen seks. Want hoe hard je partner diens best ook doet, de constante trilling van je speeltje nadoen is onmogelijk. Merk je dat dat lastig wordt, oefen dan eerst weer even solo, zodat je daarna precies kunt uitleggen wat je fijn vindt. De sleutel tot goede partnerseks is namelijk soloseks. En ja, dat mag je jezelf echt wel gunnen."

Seksspeeltjes
Lees ook:
Seksspeeltjes erg in trek tijdens corona, vooral een opsteker voor vrouwen

4. Maak ‘m meteen schoon

Niets zo lekker als na een goddelijk orgasme in slaap soezen, maar wanneer er toys meespeelden moet je toch nog even aan de bak. Wanneer de de juices of joy namelijk laat zitten en er pas de volgende keer weer achter komt dat ‘ie nog even een doekje nodig had, kan het materiaal al aangetast zijn. Niet zo fris natuurlijk. En zonde, als het een goeie is.

"Afspoelen met warm water is vaak voldoende", zegt Megan Smit van een bekend seksspeeltjesmerk. "Eventueel met wat antibacteriële zeep, maar ook dan weer even goed afspoelen. Voor hoekjes en randjes kun je het beste een wattenstaafje gebruiken. Je kunt ook een flesje toycleaner gebruiken, dat wrijf je er met een doekje op en klaar ben je." Veel speeltjes - niet de elektrische - kun je ook gewoon in de vaatwasser stoppen. Op 65 graden en zonder tablet. Wel uitruimen voordat de kinderen thuiskomen.

5. Bewaar ‘m als de beste

Ja, over die kinderen. Je schrikt je de tandjes als je spelende kleuter ineens Let it gooooo in jouw Luz meeblèrt en als puber je uitlacht om je 'dildozer'. Bewaar je materieel dus goed, bij voorkeur in een stofvrijzakje in je nachtkastje of onder je matras. En als je wonderwaar dan toch ontdekt wordt, noem je het beestje maar gewoon bij de naam.

"Toen mijn zoontje van 5 mijn zelf ontworpen Leaf vibrator ontdekte, vertelde ik dat het een massage-apparaat was", lacht Stallaart. "Bij pubers kom je daar natuurlijk niet meer mee weg, maar je kunt wel zeggen dat je hen te zijner tijd ook zo’n fijne vriend gunt. En als ze ‘m niet vinden en er alleen naar vragen, zeg je gewoon dat dat hen niks aangaat. Je hebt nog altijd recht op je seksuele privacy. Zolang je het maar niet ontkent, want van dat taboe op seksspeeltjes moeten we nu toch wel eens af."

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.