Ga naar de inhoud
Nooit meer

Nicole wil nooit meer 'n narcist: 'Wanhopig probeerde ik de ideale vriendin te zijn'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij 'nooit meer' willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Deze week: op een feestje viel Nicole (36) als een blok voor de stoere Dennis. Een relatie van vier jaar volgde, waarin ze zichzelf helemaal kwijtraakte. "Ik had geen benul meer wie ik was, omdat ik mezelf zo wegcijferde."

"Hij was leuk, stoer en had een vlotte babbel. Ook zag Dennis er goed uit. Hij deed veel aan sport en had een gespierd lijf, ook had hij een mooie bos haar. Ik kwam hem elf jaar geleden tegen op een underground houseparty, zulke feesten bezocht ik destijds vaak. We dansten en we zoenden, daarna verloor ik hem uit het oog. Een paar maanden later kwam ik hem tegen op een ander feest. Vanaf dat moment gingen we daten. Ik hield de boot een beetje af omdat ik net uit een lange relatie kwam. Dennis deed juist erg zijn best om mij te versieren. Toen hij later zelf een beetje afstand nam, merkte ik dat ik hem toch wel erg leuk vond. Zo ontstond uiteindelijk toch een vaste relatie.

In het begin was het fantastisch tussen ons. We zaten helemaal op één lijn. Mijn vorige vriend was erg rustig, terwijl ik de wereld wilde ontdekken. Dennis was lekker spontaan. Hij hield van stappen en feestjes en kende overal mensen. Via hem belandde ik in een nieuwe vriendenkring. Het was gezellig, we gingen veel op stap en het was nooit saai. Eindelijk had ik het spannende leven waar ik zo’n behoefte aan had."

Marianne
Vorige week:
Marianne zwijgt nooit meer over seksueel misbruik: 'Ik was zo bang voor m'n vader'

"Mijn vriendinnen vonden Dennis leuk en spontaan. Maar mijn vader vond hem meteen niks. Hij zag hem als een luie klaploper omdat Dennis steeds wisselende baantjes had en op zondag tot laat in de middag uitsliep. Mijn ouders waren er niet blij mee dat ik er alleen voor stond in veel dingen. Dennis en ik waren snel gaan samenwonen en ik bracht het meeste geld in, daarnaast volgde ik nog een studie en deed ik het huishouden."

Huis altijd vol mensen

"Het feesten ging zo’n twee jaar door, tot ik merkte dat het me tegen begon te staan. Ik moest mijn scriptie gaan schrijven, en ik kreeg er moeite mee dat Dennis en ik zelden alleen waren. Heel vaak waren er vrienden bij ons over de vloer of gingen we met een groep naar een feest. Ik wilde ook weleens met zijn tweetjes uiteten of een weekendje weg en daarvoor sparen, in plaats van ons salaris stuk te slaan op feesten. Ik had behoefte aan meer rust in mijn leven, en ik miste Dennis in onze relatie. Ik had helemaal niet het gevoel echt samen te zijn met hem.

Maar als ik dit bij hem aankaartte, dan wuifde hij het weg: 'Ik wil nog jong zijn', zei hij dan. Waardoor ik me weer afgewezen voelde. Inmiddels weet ik dat narcisten zich opladen aan de energie van anderen. Eén persoon, zijn eigen vriendin dus, was niet genoeg voor Dennis. Nu besef ik dat het dus geen persoonlijke afwijzing was naar mij toe. Het heeft echt te maken met hoe narcisten in elkaar zitten, en het verklaart ook waarom het bij ons thuis altijd vol zat met mensen."

Maria
Lees ook:
Maria wil haar narcistische moeder nooit meer zien: 'Mijn jeugd is me afgenomen'

"In die tijd begon Dennis steeds meer te drinken en drugs te gebruiken. Ik maakte me zorgen om hem, maar wat ik ook zei, niets kwam aan bij hem. Hij begon me steeds meer te manipuleren. Ik verdiende het meeste geld en betaalde bijna alles voor ons, maar als ik iets voor mezelf kocht, dan hield ik volgens Dennis geen rekening met zijn gevoelens. Dat soort opmerkingen maakte mij onzeker. Net als het feit dat Dennis steeds later thuis kwam uit zijn werk en daar geen goede verklaring voor had. Toch deed ik nog uit alle macht mijn best om de relatie te laten werken.

Ik weet nog dat ik voor zijn verjaardag een grote surpriseparty had georganiseerd. Al zijn vrienden waren uitgenodigd, een weekend lang was het feest. Het kostte me klauwen met geld. Maar toen ik jarig was, kreeg ik van hem een ketting van vijftien euro. Ook had hij een lunch geregeld. Toen ik al bijna in het restaurant was, bleek hij nog in bed te liggen. Die hele lunch ging dus niet door. Toen ik hem daarop aansprak, kroop hij meteen in de slachtofferrol: 'Hoe denk je dat dit voor mij is?', riep hij uit. Nooit mocht ik boos worden, alles was altijd rottig voor hem. Hij wist meesterlijk de boel om te draaien."

'Dennis schilderde mij af als een hysterisch wijf. Ik was gek en ik moest hulp zoeken, sneerde hij.'

"Het dieptepunt kwam met oud en nieuw, toen we samen op een feest waren. Dennis negeerde mij de hele tijd, alsof ik er niet bij was. En ineens was hij vertrokken, zonder mij ook maar iets te laten weten. Ik had al zo’n vermoeden waar hij uithing: met zijn vrienden bij een andere vrouw waar een soort afterparty was. Woest ging ik naar het adres en in de gang van het appartementencomplex waar zij woonde kregen we knallende ruzie. Dennis zei dat hij met die vrouw goed kon praten over onze problemen. Toen werd ik nog bozer: die dingen hoorde hij met mij te bespreken, niet met een ander.

Maar Dennis schilderde mij af als een hysterisch wijf. Er was nul begrip voor hoe dit voor mij was. Ik was gek en moest hulp zoeken, sneerde hij. Nu weet ik dat dit gedrag gaslighting wordt genoemd en typisch iets is wat narcisten doen: manipuleren, steeds over je grenzen heen gaan en jou dan het gevoel geven dat jíj verkeerd zit. Want dat gebeurde er steeds: ik ging aan mezelf twijfelen. Zag ik het dan allemaal fout, deed ik moeilijk om niets? We zijn vier jaar samen geweest en in die tijd raakte ik mijn identiteit kwijt. Ik had geen benul meer wie ik was, omdat ik mezelf zo wegcijferde. Mijn ziel en zaligheid had ik in deze relatie gestopt, wanhopig probeerde ik de ideale vriendin te zijn. Maar ik kreeg er niets voor terug."

'Narcist
Lees meer:
'Narcist vreselijk voor anderen, maar heeft zelf minder stress'

"Een paar dagen na die dramatische oudejaarsavond maakte Dennis het uit met mij. Ik was niet meer de vrouw op wie hij verliefd was geworden, zei hij. Ook weer zo manipulatief, alsof het allemaal mijn schuld was. Ik was heel verdrietig over de breuk, maar voelde diep van binnen ook dat het zo goed was. Ik had zo veel drama en ruzies met hem meegemaakt, dat ik gewoonweg óp was. Het was trekken aan een dood paard."

Vreemdgegaan tijdens onze relatie

"De zorg en de energie die ik aan Dennis had gegeven, moest ik aan mezelf gaan geven. Maar dat was nog niet zo makkelijk. Na de breuk ben ik een tijd depressief geweest. Ik krabbelde overeind door veel te gaan sporten en met behulp van coaching, therapie en ayahuasca-rituelen. Met behulp van dit medicijn kreeg ik inzichten die mij hielpen omgaan met de trauma’s die ik had opgelopen. Eindelijk maakte ik mijn studie af – daarmee was ik gestopt door alle stress – en ik maakte in mijn eentje een mooie reis. Dat was een boost voor mijn zelfvertrouwen. Ik merkte dat ik mezelf heus wel red, en dat ik altijd op mezelf kan vertrouwen.

Dennis kreeg na onze breuk meteen een relatie met de vrouw bij wie hij op oudejaarsavond was. Toen het na anderhalf jaar uitging, begon hij mij weer berichtjes te sturen. Dit liet ik weten aan zijn kersverse ex, want ik vond dat zij beter verdiende. Zij belde mij die avond en we hebben samen lang gepraat. Ze biechtte op dat Dennis met haar was vreemdgegaan tijdens onze relatie. Precies wat ik al dacht, maar volgens hem zag ik spoken."

Paco:
Lees ook:
Paco: 'Ik hou nu eenmaal van hen allebei'

"Al die tijd heeft hij mij lopen bespelen. Zo vaak had ik bij hem een slecht onderbuikgevoel, maar dat drukte ik weg. Daar heb ik van geleerd. Nooit meer wil ik een relatie met een narcistische man, nooit meer wil ik een relatie hebben waarin ik word gemanipuleerd en mezelf kwijtraak.

Het vertrouwen in de liefde was ik kwijtgeraakt en ik vond het eng om weer te daten. Niet voor niets ben ik zeven jaar single geweest na Dennis. Maar sinds een maand heb ik een nieuwe liefde. Ik sta nu veel dichter bij mijn gevoel dan toen ik Dennis leerde kennen, ik merk het meteen of iemand oprecht is. En mijn huidige vriend is dat. Hij is lief, attent en respectvol. Gisteren lag ik met buikgriep op de bank. Hij zorgde voor mij, en ik vond dat moeilijk om te ontvangen omdat ik dat niet gewend ben. Normaal ben ik degene die geeft en zorgt, en daar niets voor terugkrijgt. En nu pas besef ik hoezeer ik mezelf daarmee heb tekortgedaan."

Je verdient beter

"Veel vrouwen zitten vast in een slechte relatie met een narcist. Tegen hen wil ik zeggen: je verdient beter. Durf ook even helemaal alleen te zijn. Leer jezelf goed kennen. Een relatie met een narcist gaat je niet in de koude kleren zitten en verwerken kost vaak meer tijd dan je denkt. En: er is leven na zo’n relatie, het is altijd mogelijk om weer jezelf te worden.

Met mij gaat het nu hartstikke goed. Ik ben zelfstandig tekstschrijver en het gaat goed met mijn bedrijf. Van een hoopje ellende ben ik gegroeid naar een ondernemer met weer geluk in de liefde. Ik heb geleerd om te vertrouwen op mijn intuïtie en om mijn hart te volgen, en dat heeft me zoveel moois gebracht."

De namen in dit artikel zijn gefingeerd.

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Nooit Meer-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Nooit meer? 

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl